Ειλημμένη απόφαση θα πρέπει να θεωρείται η διεξαγωγή μιας Συνόδου Κορυφής μεταξύ του πρόεδρου της Ρωσίας Vladimir Putin και του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, η οποία σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass, ενδέχεται να οδηγήσει σε μια Μεγάλη Συμφωνία που θα καθορίσει το μέλλον του κόσμου.
Όπως αποκαλύπτει το ρωσικό πρακτορειό, η μεταβατική ομάδα του επανεκλεγέντος Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Donald Trump, εξετάζει το ενδεχόμενο μιας Μεγάλης Συμφωνίας Ασφαλείας μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, αλλά μόνο μετά την επίσημη αλλαγή εξουσίας στην Ουάσιγκτον.
Μάλιστα, το ρωσικό πρακτορείο επικαλέστηκε πηγές κοντά στον νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο.
Όπως είναι γνωστό, ο Trump δεν είναι επί του παρόντος επίσημα Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο μόνο μετά την ορκωμοσία του, δηλαδή μετά τις 20 Ιανουαρίου.
Τότε, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή του Tass, η επίτευξη συμφωνίας με τη Ρωσία θα είναι περισσότερο από πιθανή.
«Ναι. Λαμβάνοντας υπόψη την (επικείμενη) αλλαγή της αμερικανικής κυβέρνησης», διευκρίνισε η πηγή του πρακτορείου, όταν ρωτήθηκε για το εάν μια ρωσο-αμερικανική συμφωνία είναι πιθανή.
Η ίδια πηγή άφησε να εννοηθεί ότι η συμφωνία μπορεί να περιλαμβάνει το ζήτημα της Ουκρανίας.
Συγκεκριμένα, αναμένεται να καθοριστούν οι «κόκκινες γραμμές» των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη σχετική σύγκρουση οι απαρχές της οποίας εντοπίζονται στην προηγούμενη δεκαετία.
Στο μεταξύ, ο Trump στρέφει το ενδιαφέρον του προς τη Γροιλανδία και τον Καναδά.
Φαίνεται πως επιθυμεί την προσάρτηση και των δύο χωρών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Βόμβα Trump: Σε λιγότερο από 6 μήνες η έναρξη των διαπραγματεύσεων με τον Putin για την Ουκρανία
Επισημαίνεται ότι οι χθεσινές δηλώσεις - σεισμός του Trump από το Mar-a-Lago της Florida προκάλεσαν καταιγιστικές εξελίξεις στο μέτωπο της διπλωματίας καθώς για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης, τον Φεβρουάριο του 2022, ένας Αμερικανός πρόεδρος έρχεται τόσο κοντά στην πάγια ρωσική θέση για τα αίτια της ουκρανικής κρίσης.
Ο νεοκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου ως «φιάσκο» των ΗΠΑ και του Biden προσωπικά.
Ακολούθως, δήλωσε ότι θέλει να προχωρήσει σε συνομιλίες με τον Ρώσο ηγέτη Vladimir Putin και πρότεινε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί τους πρώτους έξι μήνες μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του.
Ελπίζω να έχουμε διαπραγματεύσεις πολύ πριν τελειώσουν οι έξι μήνες», διευκρίνισε, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο συνομιλιών του με τον Ρώσο πρόεδρο εντός των πρώτων τριών έως έξι μηνών μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως προέδρου των ΗΠΑ.
Πιο κοντά από ποτέ στη ρωσική θέση ο πρόεδρος των ΗΠΑ: «O Biden παραβίασε τις συμφωνίες του Μινσκ - Όλοι συμφωνούμε ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να μπει στο ΝΑΤΟ»
Μάλιστα, ο Trump καταλόγισε ξεκάθαρη ευθύνη στην απερχόμενη κυβέρνηση του Joe Biden για το γεγονός ότι καταπάτησε τις Συμφωνίες του Minsk με τη Ρωσία.
Η προσέγγιση όλων των πλευρών, περιλαμβανομένης της Ρωσίας και της Δύσης, ήταν ανέκαθεν ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει μέλος του NATO, ισχυρίστηκε πιο συγκεκριμένα ο νέος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Donald Trump, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έπαυλή του στο Mar-a-Lago της Florida.
Όταν κλήθηκε να διευκρινίσει εάν διατηρεί τη θέση ότι «η Ουκρανία δεν μπορεί ποτέ να ενταχθεί στο NATO», απάντησε:
«Η άποψή μου είναι ότι ανέκαθεν κυριαρχούσε αυτή η συναντίληψη. Στην πραγματικότητα, πιστεύω ότι είχαν [η Ρωσία και η Ουκρανία] μια συμφωνία. Και μετά [ο νυν Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe] Biden την έσπασε. Είχαν μια συμφωνία που θα ήταν ικανοποιητική για την Ουκρανία και όλους τους υπόλοιπους. Αλλά ο Biden είπε, όχι, θα πρέπει να μπορείτε να ενταχθείτε στο NATO».
Ο νεοεκλεγείς ηγέτης των ΗΠΑ, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, τόνισε ότι αυτή η αλλαγή στάσης υπήρξε καταλυτική για τις σχέσεις μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών.
«Ο Biden ευθύνεται για τον πόλεμο στην Ουκρανία»
Παράλληλα, ο Donald Trump αποδόμησε με πάταγο το αφήγημα της Δύσης, που «δείχνει» τη Ρωσία ως αποκλειστικά υπεύθυνη για την κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία το 2022.
Μάλιστα, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κατηγόρησε ευθύτατα την κυβέρνηση του Joe Biden ότι προκάλεσε ο ίδιος τη σύγκρουση στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι η ανικανότητα των εκπροσώπων της οδήγησε τη Ρωσία να ξεκινήσει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του σε δημοσιογράφους στην θερινή του κατοικία στο Mar-a-Lago, της Florida.
«Πιστεύω ότι η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία επειδή είδε ότι αυτοί [η κυβέρνηση Biden] ήταν ανίκανοι. Δεν ήξεραν τι έκαναν», δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος.
«Αλλά εμείς ξέρουμε τι κάνουμε, και αυτό θα τελειώσει. Έχουμε έναν σπουδαίο στρατό».
Ο Trump υπενθύμισε, επίσης, ότι η θητεία του θα ξεκινήσει σε έναν κόσμο βυθισμένο σε συγκρούσεις.
Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ανακοίνωσε την έναρξη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ανταποκρινόμενος σε έκκληση για βοήθεια από τους ηγέτες των δημοκρατιών του Donbass.
Ο Putin έχει άλλωστε χαρακτηρίσει ως πρωταρχικό στόχο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης την προστασία ανθρώπων που είχαν υποστεί γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου επί οκτώ χρόνια, ενώ οι κύριες αποστολές της επιχείρησης ήταν η αποστρατιωτικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας.
Επιβεβαίωση του BN για τη Σύνοδο Κορυφής που θα ξαναμοιράσει τον κόσμο
Υπενθυμίζεται ότι το BN ήταν το πρώτο ελληνικό μέσο που είχει γράψει για την επικείμενη συνάντηση κορυφής του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump με τον Ρώσο ομόλογό του, Vladimir Putin, ενώ την χαρακτήρισε «το σημαντικότερο γεωπολιτικό γεγονός του 2025» καθώς εκτιμάται ότι σε αυτήν οι δύο ηγέτες αναμένεται όχι μόνο να αναζητήσουν μια λύση στην ουκρανική κρίση αλλά και να διαμορφώσουν εκ νέου τις παγκόσμιες ισορροπίες, ορίζοντας μέχρι που φτάνει και που όχι η κάθε πλευρά.
Θα πρόκειται χωρίς αμφιβολία για μια νέα «μοιρασιά» του κόσμου, για μια σύγχρονη εκδοχή της συμφωνίας της Γιάλτας, μια και Trump και Putin αναμένεται κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τους να ορίσουν τις σφαίρες επιρροής τους και τις «κόκκινες γραμμές» τους.
Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα είναι πότε, που και υπό ποιες προϋποθέσεις θα πραγματοποιηθεί αυτή η κορυφαία Σύνοδος Κορυφής.
Ανυπομονεί ο Trump
Ο Donald Trump υποστηρίζει ότι ανυπομονεί να συναντηθεί με τον Putin για την επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης.
Ωστόσο, και εδώ τα ερωτήματα είναι πολλά.
Πώς θα επιτύχει την ειρήνη;
Θα ασκήσει πίεση στον Putin ή θα αναγκάσει τον Zelensky να συμφωνήσει με τους όρους που θέτει η Ρωσία;
«Ο Πρόεδρος Putin είπε ότι θέλει να συναντηθεί μαζί μου το συντομότερο δυνατό.
Οπότε το περιμένουμε αυτό, πρέπει να τερματίσουμε αυτήν τη σύγκρουση» ανέφερε σε πρόσφατη ομιλία του στο συνέδριο Turning Point USA στην Αριζόνα.
Δεν ξέρει ακόμα ο Putin
Την ίδια στιγμή πάντως το Κρεμλίνο διαμηνύει ότι δεν υπάρχουν ακόμα πραγματικές προϋποθέσεις για μια τέτοια συνάντηση.
Στην πρόσφατη ετήσια συνέντευξη του για τα πεπραγμένα του 2024 ο Putin είχε αναφέρει και αυτός πως δεν ξέρει πότε θα συναντηθεί με τον Trump.
«Δεν του έχω μιλήσει καθόλου για πάνω από τέσσερα χρόνια.
Είμαι έτοιμος και θα είμαι έτοιμος για αυτή τη συνάντηση» υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος.
Οι πιθανές ημερομηνίες
Ωστόσο, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας, Alexey Chepa τόνισε ότι είναι πολύ πιθανό η συνάντηση των δύο προέδρων να γίνει αμέσως μετά την ορκωμοσία του Trump και την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του που είναι προγραμματισμένη για τις 20 Ιανουαρίου 2025.
Από την πλευρά του ο Gevorg Mirzayan, αναπληρωτής καθηγητής στο Financial University, υποστήριξε ότι είναι άσκοπο να γίνονται διαπραγματεύσεις πριν αναλάβει τα καθήκοντα του και την εξουσία ο Trump.
«Μια συνάντηση πριν την ανάληψη των καθηκόντων του μπορεί να εκληφθεί ως παρέμβαση στις υποθέσεις της τρέχουσας κυβέρνησης στον Λευκό Οίκο.
Επομένως, δεν νομίζω ότι θα συμβεί τόσο νωρίς» υποστήριξε ο Mirzayan, τονίζοντας πάντως ότι o Trump πρέπει να διαπραγματευτεί το συντομότερο δυνατό.
Δεν αποκλείεται στα τέλη Ιανουαρίου
«Τόσο ο ίδιος όσο και ο Putin είναι απίθανο να θέλουν μια συνάντηση απλά για χάρη μιας συνάντησης, διότι θα είναι μια κενή τυπική διαδικασία.
Ακόμα και πριν από το γεγονός αυτό, η Μόσχα πρέπει να καταλάβει με ποια μέλη της ομάδας Trump θα αλληλεπιδράσει και να διεξάγει προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις μαζί τους.
Η συνάντηση πρέπει να προετοιμαστεί προσεκτικά.
Δεν αποκλείω, και εφόσον η διαδικασία για την προετοιμασία των διαπραγματεύσεων είναι σε εξέλιξη, αυτή να μπορούσε να πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου» επισήμανε ο Mirzayan.
Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο Βρετανός αναλυτής, Αλέξανδρος Μερκούρης, ο οποίος και αυτός εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό η συνάντηση των δύο προέδρων να γίνει το συντομότερο δυνατό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Trump, προς τα τέλη Ιανουαρίου.
Αποκατάσταση σχέσεων
Δημοσίευμα της Hill υποστηρίζει ότι για να μπορέσει ο Trump να έχει έναν άμεσο διάλογο με τη Μόσχα, θα πρέπει να αρχίσει πρώτα μια διαδικασία βαθιάς αποκατάστασης των σχέσεων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για να γίνει αυτό, ο Trump πρέπει να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Putin και να καταστήσει σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν να επιφέρουν στρατηγική ήττα στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Επιπλέον, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να αναγνωρίσει δημόσια ότι η Ρωσία θα παραμείνει ο πυλώνας οποιασδήποτε μελλοντικής παγκόσμιας τάξης, τονίζει το δημοσίευμα.
Ο παράγοντας… Zelensky
Μάλιστα ο Mirzayan αναφερόμενος στον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelensky, υποστηρίζει πως θα έκανε τα πάντα για να μην πραγματοποιηθεί ή έστω να … διακόψει αυτή τη συνάντηση.
«Περιπλέκει την κατάσταση όσο το δυνατόν περισσότερο με ριζοσπαστικές μεθόδους, προσπαθώντας να προκαλέσει μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.
Εξαιτίας αυτού, η Μόσχα βρίσκεται σε μια κατάσταση όπου σχεδόν οποιοδήποτε αποτέλεσμα είναι ευεργετικό για αυτήν, με εξαίρεση τον άμεσο πόλεμο, αλλά αυτό είναι απίθανο», υποστήριξε ο Αμερικανός αναλυτής.
Επιπλέον, ο Mirzayan επισημαίνει ότι ακόμα και εάν ο Zelensky καταφέρει να … διακόψει τη συνάντηση, τίποτα το κρίσιμο δεν θα συμβεί για τη Ρωσία
«Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν την επίθεση.
Ο Trump θα δει τη συμπεριφορά του Zelensky ως πρόκληση για τον εαυτό του και θα αρχίσει να τον πιέζει, μεταξύ άλλων με τη μείωση της βοήθειας προς την Ουκρανία.
Άρα ο χρόνος είναι με το μέρος της Ρωσίας» εκτιμά ο Mirzayan.
Η ατζέντα
Όσον αφορά την ατζέντα των συνομιλιών εκτιμάται πως αυτή δεν θα περιοριστεί μόνο στην Ουκρανία, αλλά θα επεκταθεί στην παγκόσμια ασφάλεια, γεγονός που με τη σειρά του θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σχετικά με τις σφαίρες επιρροής της κάθε πλευράς αλλά και με τις «κόκκινες γραμμές» της.
Ο Stanislav Tkachenko, καθηγητής στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης και ειδικός του Valdai Club, εξήγησε ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν διαφορετικές απόψεις για τις επερχόμενες πιθανές διαπραγματεύσεις.
«Για τον Trump, αυτές είναι οι πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας του, όπου θέλει να αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες.
Η Ρωσία δεν βλέπει ακόμη τις προϋποθέσεις για διάλογο για τον τερματισμό της σύγκρουσης.
Πιθανότατα, η Μόσχα θα απαιτήσει από τον Trump να σταματήσει να προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία, ώστε οι μάχες να τελειώσουν πιο γρήγορα.
Δεν θα συμφωνήσει όμως με τέτοιους όρους» εκτιμά ο Tkachenko, τονίζοντας ότι υπάρχει μόνο ένα θέμα για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, πρόκειται για τις ιδέες που εκφράστηκαν τον Δεκέμβριο του 2021: για την αρχιτεκτονική ασφάλειας, για τη μη επέκταση του ΝΑΤΟ, καθώς και για την εισαγωγή ποσοτικών περιορισμών στα συμβατικά όπλα στην Ευρώπη.
Καυτά θέματα
Στις ΗΠΑ δεν αποκλείουν η επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης να μην είναι το μόνο θέμα που θα συζητήσουν οι δύο πρόεδροι στην αναμενόμενη συνάντηση τους.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανικής Ένωσης Ελέγχου Όπλων Daryl Kimball παραδέχτηκε ότι οι δύο πλευρές θα θίξουν το θέμα των αμοιβαίων περιορισμών στην πυρηνική σφαίρα στο πλαίσιο της λήξης της Συνθήκης για τη μείωση των στρατηγικών όπλων (START).
«Μέχρι σήμερα, ο Trump και η ομάδα του δεν έχουν προτείνει σχέδιο για τον περιορισμό της χρήσης του στρατηγικού οπλοστασίου της Ρωσίας, ούτε ο πρόεδρος Putin», υπενθύμισε o Kimball.
Το σχέδιο Kellogg
O Trump έχει διορίσει ως ειδικό απεσταλμένο για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, τον απόστρατο υποστράτηγο, Keith Kellogg, ο οποίος έχει εκπονήσει ένα σχέδιο για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.
Σε αυτό το σχέδιο αναφέρεται πως πρέπει να σταματήσει η «δαιμονοποίηση» της Ρωσίας, ότι η Ρωσία θα διατηρήσει τα νέα εδάφη που κατέλαβε, ότι θα πρέπει να αρθούν σταδιακά οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας και ότι θα πρέπει να ομαλοποιηθούν οι επαφές με τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι προϋπόθεση για τις συμφωνίες είναι η συναίνεση του Κιέβου σε αυτές τις πρωτοβουλίες.
Οι όροι της Ρωσίας
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα εκφράσει τους δικούς της όρους για κατάπαυση του πυρός.
Όπως σημείωσε ο Putin, η Ρωσία ζητά την πλήρη απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από το έδαφος των λαϊκών δημοκρατιών του Luhansk και του Donetsk και των περιοχών Kherson και Zaporozhye, να κηρυχθεί η Ουκρανία ουδέτερο κράτος και ελεύθερο από πυρηνικά όπλα, να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να αναγνωριστούν διεθνώς οι πρώην ουκρανικές περιοχές,συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, ως τμήμα της Ρωσίας.
Θα μπορούσε ο Trump να πετάξει στη Ρωσία για να συναντηθεί με τον Putin;
Ο Mirzayan δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Trump να μεταβεί στη Ρωσία προκειμένου να μιλήσει με τον Putin, αν και εκτίμησε ότι μάλλον φαντάζει απίθανο το σενάριο αυτό τη δεδομένη χρονική στιγμή.
«Αξίζει να θυμηθούμε ότι επισκέφτηκε τη Βόρεια Κορέα.
Ήταν ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που το έκανε.
Ο Putin δεν θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ για λόγους ασφαλείας.
Η συνάντηση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στο έδαφος μιας χώρας στην οποία οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών να μπορούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια του αρχηγού του κράτους.
Μιλάμε, για παράδειγμα, για το Καζακστάν ή την Ινδία» επισήμανε ο Mirzayan.
«Μία συνάντηση είναι απίθανο να οδηγήσει σε επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Οι Ρώσοι εκπρόσωποι έχουν επανειλημμένα πει ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός για χάρη της κατάπαυσης του πυρός.
Πρέπει να υπογραφεί μακροπρόθεσμη συμφωνία.
Αλλά για να γίνει αυτό, η Ουκρανία πρέπει πρώτα να διεξαγάγει εκλογές.
Η συμφωνία πρέπει να υπογραφεί από έναν νόμιμο πρόεδρο» υποστήριξε ο αναλυτής.
Επιχειρηματίας ο Trump
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις αυτές ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Gennady Zyuganov τόνισε ότι ο Trump είναι ένας επιχειρηματίας που ξέρει πώς να κάνει συμφωνίες και να διεξάγει διάλογο.
«Είναι αδύνατο να καταλήξεις σε συμφωνία αν δεν είσαι σε θέση να πείσεις, να γοητεύσεις ή να δωροδοκήσεις.
Αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις για ειρηνική επίλυση προβλημάτων.
Νομίζω ότι στο Κίεβο θέλουν πραγματικά ειρήνη, αλλά καταλαβαίνουν ότι ενώ πολεμούν, παραμένουν ζωντανοί», είπε ο κομμουνιστής ηγέτης μιλώντας σε ρωσικά ΜΜΕ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών