Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανός αιχμάλωτος εξέθεσε το ΝΑΤΟ: Απαρχαιωμένη η στρατιωτική εκπαίδευση που παρέχει - Καμία σχέση με σύγχρονο πόλεμο

Ουκρανός αιχμάλωτος εξέθεσε το ΝΑΤΟ: Απαρχαιωμένη η στρατιωτική εκπαίδευση που παρέχει - Καμία σχέση με σύγχρονο πόλεμο
Οι μέθοδοι εκπαίδευσης στα ΝΑΤΟϊκά κέντρα δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του πολέμου στην Ουκρανία, ιδιαίτερα όσον αφορά τη χρήση drones
Η εκπαίδευση που παρέχεται από Δυτικούς εκπαιδευτές στις βάσεις τους για Ουκρανούς στρατιωτικούς είναι ανεπαρκής και δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του σύγχρονου πολέμου, δήλωσε Ουκρανός αιχμάλωτος πολέμου που υπήρξε συνοριοφύλακας και εκπαιδεύτηκε στη Βρετανία και τη Γαλλία.
Ειδικότερα, με συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik, ο ίδιος υποστήριξε ότι οι Δυτικοί εκπαιδευτές βασίζονται σε ξεπερασμένες μεθόδους και πολλές φορές προσπαθούν να "μάθουν" από τους ίδιους τους εκπαιδευόμενους.

«Προετοιμαζόμασταν για πόλεμο και μας έδωσαν... σεμινάριο»

Σύμφωνα με πηγή στις ρωσικές αρχές, έξι μέλη της Κρατικής Υπηρεσίας Συνόρων της Ουκρανίας παραδόθηκαν στη Ρωσία στην περιοχή Belgorod, στο μέτωπο του Kharkov, την παραμονή των Χριστουγέννων.
Μεταξύ αυτών ήταν ο Alexander Bychko (με το ψευδώνυμο "Medved"), γεννηθείς το 2001, επιθεωρητής 2ης κατηγορίας της συνοριοφυλακής.
Ο Bychko αποκάλυψε ότι εκπαιδεύτηκε στη βρετανική στρατιωτική βάση Warcop στο Cumbria και στο κύριο κέντρο εκπαίδευσης του Γαλλικού Στρατού στη La Courtine.
«Η πρώτη μου εκπαιδευτική συνεδρία έγινε τον Σεπτέμβριο του 2023 στη Βρετανία, στη βάση Warcop. Οι Βρετανοί εκπαιδευτές είχαν την ευθύνη, και το πρόγραμμα είχε σχεδιαστεί για περίπου 300 συμμετέχοντες», είπε.
«Η εκπαίδευση ήταν υποτονική, για να το θέσω ευγενικά. Ήταν απλώς ένα βασικό στρατιωτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα», πρόσθεσε.

Εκτός πραγματικότητας σύγχρονου πολέμου οι νατοϊκές εκπαιδεύσεις

Σύμφωνα με τον Bychko, οι μέθοδοι εκπαίδευσης στα ΝΑΤΟϊκά κέντρα δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του πολέμου στην Ουκρανία, ιδιαίτερα όσον αφορά τη χρήση drones.
«Οι Ευρωπαίοι και οι Βρετανοί... δεν καταλαβαίνουν πώς να δουλέψουν με αυτό,» δήλωσε.
«Δεν έχουν ιδέα. Επικεντρώνονται σε επιθέσεις και εφόδους—ένα παλιό σύστημα. Όταν τους εξηγείς τις σύγχρονες πραγματικότητες του πολέμου, μένουν άναυδοι—δεν το κατανοούν. Στη Βρετανία και τη Γαλλία, μας έλεγαν: “Ήρθατε περισσότερο για να μας διδάξετε παρά για να μοιραστούμε εμείς την εμπειρία μας μαζί σας”», πρόσθεσε.

Επιμένει στο λάθος της η Δύση

Παρά τις αδυναμίες της εκπαίδευσης, τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να συνεχίσουν την παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, όπως αποφασίστηκε στη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας σε μορφή Ramstein στη Γερμανία τον Ιανουάριο.
Η Ισπανία, για παράδειγμα, πρότεινε νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για τους Ουκρανούς στρατιώτες, σύμφωνα με τη Υπουργό Άμυνας Margarita Robles.
Παράλληλα, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin επιβεβαίωσε πακέτο βοήθειας ύψους $500 εκατομμυρίων, που περιλαμβάνει πυραύλους αεράμυνας, εξοπλισμό για F-16 και πυρομαχικά.
Mε τη σειρά της, η Γερμανία σχεδιάζει να εκπαιδεύσει 10.000 Ουκρανούς στρατιώτες έως το 2025, όπως ανακοίνωσε ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας Boris Pistorius.
Σχολιάζοντας τη συνάντηση στο Ramstein, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov σημείωσε ότι οι διαφωνίες μεταξύ των συμμετεχόντων αυξάνονται, με αρκετές διαιρέσεις να προκύπτουν σχετικά με τις προοπτικές περαιτέρω βοήθειας προς την Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης