Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΗΕ - Τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές: Οι ΗΠΑ καλούν την Ουκρανία να αποσύρει το αντιρωσικό ψήφισμα - Συντάσσονται με Ρωσία, Κίνα

ΟΗΕ - Τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές: Οι ΗΠΑ καλούν την Ουκρανία να αποσύρει το αντιρωσικό ψήφισμα - Συντάσσονται με Ρωσία, Κίνα
Πρέσβης ΗΠΑ στον ΟΗΕ: Ζητούμε τη δέσμευση όλων των κρατών μελών του ΟΗΕ για μια διαρκή λήξη του πολέμου
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την ΕΕ και την Ουκρανία να αποσύρυον το αντί-ρωσικό ψήφισμα που κατέθεσαν ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών -με αφορμή τη συμπλήρωση 3 ετών από το ξέσπασμα του πολέμου- και αντ' αυτού έκαναν έκκληση στα κράτη της ΓΣ τα στηρίξουν το αμερικανικό ψήφισμα, που προτάσσει την ουδετερότητα.
«Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, αυτή η αδιέξοδη κατάσταση θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να συμπορευτούν με τη Ρωσία και την Κίνα», αποκάλυψε σχετικό δημοσίευμα των FT.
Σύμφωνα με την ίδια την εφημερίδα, το Κίεβο και η ΕΕ έχουν ετοιμάσει ένα προσχέδιο ψηφίσματος (draft) που καταδικάζει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει προγραμματίσει ψηφοφορία για το εν λόγω κείμενο στις 24 Φεβρουαρίου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζητήσει την απόσυρση του ψήφισματος και πρότειναν το δικό τους κείμενο, το οποίο δεν «δεν βάζει σε ζυγαριά τις ενέργειες της Ουκρανίας, ούτε αυτές της Ρωσίας» και εκφράζει λύπη για τις «τραγικές απώλειες ζωών κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ψηφίσει επίσης την αμερικανική πρόταση κειμένου τη Δευτέρα 24/2.

Πρέσβης ΗΠΑ στον ΟΗΕ: Ζητούμε τη δέσμευση όλων των κρατών μελών του ΟΗΕ σε μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου

«Σήμερα … χρειαζόμαστε ένα ψήφισμα που να αναγνωρίζει τη δέσμευση όλων των κρατών μελών του ΟΗΕ για μια διαρκή λήξη του πολέμου. Το προσχέδιο ψήφισμα που υπέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες το επιτυγχάνει αυτό. Το δικό μας προσχέδιο καλεί για την πρόωρη λήξη της σύγκρουσης και για μια διαρκή ειρήνη μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Αυτό είναι που χρειάζεται τώρα, και καλούμε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων της Ουκρανίας και της Ρωσίας, να ενωθούν μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια», επεσήμανε σχετικά με την αμερικανική στάση η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Dorothy Shea.

200630-lebanon-mc-927.webp
Η Dorothy Shea, πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη

Σύμφωνα με την Αμερικανίδα διπλωμάτισσα, «γι' αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται στην εισαγωγή ενός άλλου ψήφισματος, και γι' αυτό δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε το ουκρανικό ψήφισμα και καλούμε στην απόσυρσή του υπέρ μιας ισχυρής δήλωσης που δεσμεύει για τη λήξη της σύγκρουσης και την επίτευξη μόνιμης ειρήνης».

Κοινό μέτωπο από Ουγγαρία, Γεωργία, Σκόπια και Ισραήλ στον ΟΗΕ - Στηρίζουν το ψήφισμα των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Από την πλευρά τους, η Ουγγαρία, η Γεωργία, το Ισραήλ και η Βόρεια Μακεδονία προανήγγειλαν ότι θα συνυπογράψουν το σχέδιο ουδέτερης απόφασης της αμερικανικής αντιπροσωπείας για την Ουκρανία στον ΟΗΕ.
Μάλιστα, οι 3 χώρες ζήτησαν από κοινού να γίνουν συντάκτες του σχεδίου ουδέτερης απόφασης για την Ουκρανία, το οποίο προτάθηκε νωρίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η σχετική εξέλιξη επιβεβαιώθηκε λίγο νωρίτερα, από ανάρτησή του ανταποκριτή του Axios, Barak Ravid, στο X.
«Οι συνυπογράφοντες του προσχεδίου απόφασης των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: Ισραήλ, Ουγγαρία, Γεωργία και Βόρεια Μακεδονία», έγραψε ο Ravid.
Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά, οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν να  συντάξουν το σχέδιο απόφασης κατά της Ρωσίας για την Ουκρανία στον ΟΗΕ, ενώ το κείμενο που πρότειναν δεν κατηγορεί τη Ρωσία για την έναρξη της σύγκρουσης.
Το κείμενο εκφράζει λύπη για την τραγική απώλεια ζωών στην «ρωσο-ουκρανική σύγκρουση», παράλληλα, όμως καλεί για την ταχεία λήξη της.
Όπως αποκάλυψαν νωρίτερα οι Financial Times, επικαλούμενη πηγές κοντά στην αμερικανική διπλωματία, οι ΗΠΑ ζήτησαν επίσης την απόσυρση του σχεδίου απόφασης κατά της Ρωσίας του οποίου η Ε.Ε. και η Ουκρανία είναι οι βασικοί συντάκτες και το οποίο θα ψηφιστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 24 Φεβρουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης