γράφει : Νίκος Θεοδωρόπουλος
Ο πληθωρισμός θα «φύγει» αλλά οι αυξημένες τιμές των προϊόντων θα μείνουν.
Έτσι σχολιάζουν στελέχη της βιομηχανίας τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 25 ετών, ο οποίος αναμένεται να αποκλιμακωθεί τους επόμενους μήνες διότι εκτιμούν ότι ο κύκλος των ανατιμήσεων έχει κλείσει προσωρινά ενώ αφήνουν ένα παράθυρο ανοιχτό στο ενδεχόμενο να ενταθούν οι πιέσεις από το κόστος της ενέργειας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι από το μέτωπο της ενέργειας το κόστος της Mwh έπεσε κάτω από τα 200 ευρώ ανα Mwh στην Ελλάδα όταν όμως στη Γερμανία έπεσε στα 68,54 ευρώ ανά Mwh για σήμερα Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου.
Πάντως εταιρεία ερευνών του λιανεμπορίου τροφίμων έχει εντοπίσει ακόμη αυξήσεις στα επίπεδα του 30% σε προϊόντα τα οποία δεν είναι της πρώτης γραμμής.
Μαθαίνουν τις αυξήσεις από το ράφι
Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων δηλαδή το παλιό υπουργείο Εμπορίου είχε στο μικροσκόπιο τις τιμές της αγοράς ενώ σήμερα έχει χάσει κάθε επαφή διότι η απελευθέρωση της αγοράς έφερε και την κατάργηση σημαντικών παραμέτρων όπως ήταν η κατάθεση εγγράφων για τις επικείμενες αυξήσεις των προϊόντων από τη βιομηχανία Τροφίμων.
Έτσι οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους όπως και τα νοικοκυριά μαθαίνουν μαζί τα νέα από τα ράφι των σούπερ μάρκετ .
Την ίδια στιγμή η ΕΛΣΤΑΤ μαζεύει τις δικές της τιμές για το δικό της καλάθι χωρίς να πιάνει 100% τις μεταβολές τιμών της αγορά αφού δουλεύει με τους δικούς της κανόνες.
Η απάντηση των νοικοκυριών
Το πρόβλημα πέφτει στις πλάτες των νοικοκυριών που μήνα - μήνα ξοδεύουν τα εισοδήματα τους για την αγορά προϊόντων, στην πληρωμή των λογαριασμών του ρέματος του ενοικίου ή αγωνιούν για την αποπληρωμή του στεγαστικού τους δανείου.
Ήδη οι αγορές τους μειώθηκαν κατά 3,4% όπως δείχνουν τα στοιχεία της Nielsen IQ με τις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ να διαμορφώνονται στα 703 εκατ. ευρώ από 728 εκατ που ήταν το Ιανουάριο του 2021.
Να σημειωθεί ότι η αξία των πωλήσεων συγκρατήθηκε από τις ανατιμήσεις άρα η πτώση των πωλήσεων πιθανόν να προσεγγίζουν διψήφιο ποσοστό.
Οι καταναλωτές απάντησαν στο κύμα των ανατιμήσεων με λιγότερες αγορές προϊόντων.
Τα νοικοκυριά σε πόσα χρόνια θα καλύψουν τις τελευταίες ανατιμήσεις
Η μαθηματική άσκηση που θα αναζητήσει το χρόνο που θα χρειαστεί να καλυφθούν οι τελευταίες ανατιμήσεις των προϊόντων και των υπηρεσιών θα γίνει στο τέλος του 2022 όταν οι αρμόδιοι θα γνωρίζουν τον ετήσιο πληθωρισμό.
Οι τρομακτικές εισοδηματικές απώλειες των νοικοκυριών προέρχονται κυρίως από τους λογαριασμούς ρεύματος.
Η κατανάλωση 300 kwh κόστισαν 90,17 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022 ενώ τον Ιανουάριο του 2021 το αντίστοιχο κόστος ήταν 19,17 ευρώ.
Από το νοικοκυριό λείπουν 71 ευρώ για την αποπληρωμή του λογαριασμού και η ποσοστιαία αύξηση της υπηρεσίας ενέργειας είναι 370%.
Το Φεβρουάριο η το νοικοκυριό για τις 300 Kwh θα πληρώσει 87,339 πέρυσι το κόστος ήταν 18,17 ευρώ.
Δηλαδή θα πληρώσει επιπλέον 69,17 ευρώ.
Το δίμηνο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου η ακριβή ενέργεια του πήρε από το πορτοφόλι 140,16 ευρώ χωρίς να αυξηθεί ένα ευρώ το εισόδημα του ενώ οι δαπάνες τους αυξάνονται.
Όταν μία μέση οικογένεια ξοδεύει περίπου 70 ευρώ την εβδομάδα οι τρέχουσες ανατιμήσεις των προϊόντων ανεβάζουν το κόστος περίπου 10 ευρώ.
Έτσι το νοικοκυριό πλέον ξοδεύει για σούπερ μάρκετ 320 ευρώ το μήνα δηλαδή έχασε επιπλέον 40 ευρώ από το μισθό του.
Η ενέργεια και το σούπερ μάρκετ του κοστίζουν ακριβότερα κατά 110 ευρώ το μήνα με τη προϋπόθεση ότι στον τομέα της ενέργειας δεν ξεπερνά τις 300 Kwh σε αντίθετη περίπτωση οι εισοδηματικές απώλειες ξεπερνούν τα 100 ευρώ στην ενέργεια ανά η κατανάλωση ενέργειας ανέλθει στις 400 kwh .
Το κόστος της μηνιαίου λογαριασμού ρεύματος αντιστοιχεί στο 9% του μισθού όταν ο καταβαλλόμενος ανέρχεται σε 1000 όταν πέρυσι ήταν το 2% και το σούπερ μάρκετ από το 28% του μισθού ανέβηκε στο 34%.
Η λύση που προβάλλει για τους εργαζόμενους των νοικοκυριών είναι η τηλεργασία καθώς γλιτώνει τα έξοδα μεταφοράς και των καυσίμων και επιπλέον δεν ξοδεύει χρήματα για την αγορά καφέ και σάντουιτς μέχρι την επιστροφή του στο σπίτι.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών