Από τις ανανεώσιμες πηγές υψηλού κόστους… στα κοιτάσματα που εξαντλούνται αποτελούν μέρος των 5 βασικών προκλήσεων στην ενέργεια παγκοσμίως αναλύει το OilPrice.
Οι τιμές ρεκόρ στα βενζινάδικα και διαφαινόμενη έλλειψη ντίζελ ακριβώς την στιγμή που ξακινάει η καλοκαιρινή σεζόν και ο μη συνεργάσιμος ΟΠΕΚ είναι πιθανώς αιτίες για πολλούς πονοκεφάλους μεταξύ των κυβερνητικών αξιωματούχων σε όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, όλα αυτά είναι αποδείξεις βαθύτερων προβλημάτων στον κλάδο της ενέργειας.
Υποεπένδυση
Την τελευταία δεκαετία περίπου, η Ευρώπη και σε μικρότερο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό βαθμό, η Βόρεια Αμερική, έχουν θέσει ως στόχο να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα και να αυξήσουν την εξάρτησή τους από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αυτό προκάλεσε έξοδο επενδυτών από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και την εμφάνιση της λεγόμενης επενδυτικής τάσης ESG.
Τα χρήματα για νέες επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι δυσεύρετα καθώς οι τράπεζες εντάσσονται στο κίνημα ESG και οι εταιρείες αναγκάστηκαν να περικόψουν τις δαπάνες.
Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε ότι η ανεπαρκής επένδυση σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα γυρίσει μπούμερανγκ στους καταναλωτές και δεν είναι ο μόνος που το υποστηρίζει.
Πολλοί αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ έχουν προβεί στην ίδια προειδοποίηση, αλλά, προφανώς, χωρίς αποτέλεσμα.
Σε τελική ανάλυση, κανείς άλλος από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας δεν ανέφερε ότι… δεν χρειάζεται νέες έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου γιατί δεν θα χρειαζόμαστε άλλο νέο εφοδιασμό πετρελαίου ή φυσικού αερίου.
Φυσικά, μόλις λίγους μήνες αργότερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας άλλαξε την στάση του, καλώντας τον ΟΠΕΚ να ενισχύσει την παραγωγή αναδεικνύοντας μια από τις σκληρές πραγματικότητες της ενεργειακής βιομηχανίας: δεν μπορείς να αντιστρέψεις μια διαδικασία που συντηρείται εδώ και χρόνια μέσα σε λίγους μήνες.
Χαμηλά ποσοστά ανακαλύψεων νέων κοιτασμάτων
Ένα θέμα το οποίο δεν συζητιέται πολύ, είναι το μέσο ποσοστό νέων ανακαλύψεων πετρελαίου και φυσικού αερίου το οποίο είναι συγκρίσιμο με το μέσο ποσοστό μετατροπής των ηλιακών συλλεκτών δηλαδή κάτω από το 30%.
Τρία κοιτάσματα – πηγάδια που είχε ανοίξει η Shell στην ανοικτή θάλασσα της Βραζιλίας είχαν στεγνώσει.
Η εταιρία είχε πληρώσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για δικαιώματα γεώτρησης στην περιοχή και είχε ξοδέψει τρία χρόνια με γεωτρήσεις για να καταλήξει με άδεια χέρια.
Η Exxon δεν κατάφερε επίσης να αξιοποιήσει σημαντικά αποθέματα πετρελαίου στα μπλοκ της στη Βραζιλία, γεγονός που της κόστισε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα δεδομένα επιβεβαιώνουν την επικίνδυνη φύση της εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου ακόμη και σε μέρη όπως η Βραζιλία, η οποία έχει διαφημιστεί ως το επόμενο hot spot στον κλάδο, πιθανώς δίπλα στη Γουιάνα.
Η Βραζιλία έχει γίνει πόλος έλξης για μεγάλες ενεργειακές εταιρίες, ωστόσο είναι αληθές ότι οι μεγάλες ανακαλύψεις έχουν ήδη γίνει - όταν το ποσοστό ανακάλυψης ήταν κοντά στο 100%.
Το μέσο ποσοστό επιτυχημένης ανακάλυψης για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι πολύ χαμηλό, φθάνει στο 24,8%.
Πληθωρισμός κόστους παραγωγής
Οι ευρύτερες τάσεις πληθωρισμού, που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, επιδρούν στον κλάδο της ενέργειας.
Το κόστος παραγωγής σχιστόλιθου πετρελαίου των ΗΠΑ, έχει αυξηθεί κατά 20%.
Δύο εταιρείες προειδοποίησαν πρόσφατα ότι θα ανακοινώσουν υψηλότερα κόστη για το δεύτερο τρίμηνο του 2022, η Continental Resources και η Hess Corp, και δεν είναι οι μόνες που αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος.
Οι ελλείψεις πρώτων υλών όπως οι σωληνώσεις από χάλυβα για πηγάδια, είναι ένας λόγος για την αύξηση του κόστους παραγωγής, όχι μόνο στο τμήμα σχιστόλιθου αλλά παντού όπου αυτές οι πρώτες ύλες χρησιμοποιούνται σε πετρελαιοπηγές.
Η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι επίσης ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ, συμβάλλοντας στην αύξηση του κόστους παραγωγής.
Τα παρατεταμένα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας από την πανδημία είναι επίσης σοβαρό ζήτημα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η βιομηχανία δεν αναμένει κάποια εκτόνωση της πίεσης ούτε τους επόμενους μήνες, όπως ανέφερε πρόσφατα η Argus , επικαλούμενη στελέχη εταιριών πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η συμπίεση του κόστους παραγωγής έρχεται σε μια στιγμή που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χρειάζεται πραγματικά περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, η οποία είναι ίσως η χειρότερη δυνατή στιγμή, καθώς έχει αποθαρρύνει τις εταιρίες γεώτρησης να ξοδεύουν περισσότερα για νέες γεωτρήσεις.
Κυβερνοεπιθέσεις
Η κυβερνοασφάλεια έχει γίνει αιτία ανησυχίας στον κλάδο της ενέργειας τα τελευταία χρόνια, καθώς οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν πολλαπλασιαστεί σημαντικά.
Η παραβίαση του Colonial Pipeline βοήθησε ώστε να ληφθούν μέτρα στο μέτωπο της κυβερνοασφάλειας, αλλά φαίνεται ότι οι ενέργειες είναι ακόμη περιορισμένες.
Μια νέα έρευνα από την DNV, τη νορβηγική εταιρεία συμβούλων αξιολόγησης κινδύνων και διασφάλισης ποιότητας, αποκάλυψε ότι ο κλάδος ενέργειας είναι αρκετά ανήσυχος για τις κυβερνοαπειλές και, το χειρότερο, δεν είναι πραγματικά έτοιμος να τις χειριστεί.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το 84% των στελεχών αναμένουν ότι οι κυβερνοεπιθέσεις θα οδηγήσουν σε φυσική ζημιά σε ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία, ενώ περισσότερο από το μισό, το 54% αναμένει ότι οι κυβερνοεπιθέσεις θα οδηγήσουν σε απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Περίπου το 74% των ερωτηθέντων αναμένει περιβαλλοντική ζημιά ως αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεσης.
Και μόνο το 30% ξέρει τι να κάνει εάν η εταιρεία τους γίνει στόχος μιας τέτοιας επίθεσης.
Γεωπολιτική
Ο πιο μακροχρόνιος κίνδυνος στον ενεργειακό κλάδο, είναι η γεωπολιτική που επιδρά στις τιμές.
Η προοπτική ενός εμπάργκο πετρελαίου της ΕΕ στη Ρωσία, αν και εξασθενεί τις τελευταίες ημέρες, είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τις τιμές του πετρελαίου.
Η έλλειψη προόδου στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν είναι μια άλλη.
Και μετά υπάρχει, φυσικά, η προφανής απροθυμία του ΟΠΕΚ να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις από τη Δύση για περισσότερο πετρέλαιο.
Η Ρωσία δεν ανησυχεί
Η Ρωσία δεν φαίνεται να ενοχλείται καθόλου από τις προοπτικές του εμπάργκο.
«Το ίδιο πετρέλαιο που αγόρασαν οι χώρες της ΕΕ από εμάς μπορούν να το αγοράσουν και άλλες χώρες και θα πληρώσουν περισσότερα, γιατί οι τιμές σίγουρα θα αυξηθούν και μόλις αυξηθεί το κόστος παράδοσης και μεταφοράς, θα χρειαστεί να επενδύσουμε στην κατασκευή της αντίστοιχης υποδομής», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης.
Το Ιράν εν τω μεταξύ ενισχύει τις εξαγωγές πετρελαίου του, οι οποίες πηγαίνουν σχεδόν αποκλειστικά στην Κίνα.
Το Ιράν έχει επισημάνει ότι δεν θα συμφωνήσει με τις ΗΠΑ, εκτός εάν οι ΗΠΑ ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της.
Στο μεταξύ, η Κίνα θα έχει ιρανικό πετρέλαιο, αλλά κανείς άλλος δεν θα έχει.
Για τις ΗΠΑ, το πρόβλημα των τιμών έχει γίνει τόσο σοβαρό που τώρα ο Πρόεδρος Biden επιδιώκει μια συνάντηση με τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Mohammed, με τον οποίο αρνείται σταθερά να επικοινωνήσει, αντί να επικοινωνεί με τον πατέρα του, βασιλιά Salman.
Ο Biden επέκρινε επίσης ανοιχτά τον MbS για τον φερόμενο ρόλο του στη δολοφονία ενός αντιφρονούντα Σαουδάραβα δημοσιογράφου, αποκαλώντας το Βασίλειο «παρία» χωρίς «κοινωνική αξία».
Η γεωπολιτική μπορεί να προκαλέσει προβλήματα…
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών