Οι εγγυήσεις ρευστότητας θα παρασχεθούν με τη μορφή δανείων και εγγυήσεων δανείων και όχι άμεσων επιχορηγήσεων
Η εγγυήσεις ρευστότητας θα παρασχεθούν με τη μορφή δανείων και εγγυήσεων δανείων και όχι επιχορηγήσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022
Η πρωθυπουργός Sanna Marin έκανε την ανακοίνωση, πλαισιωμένη από την υπουργό Οικονομικών Annika Saarikko και τον Υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων Mika Lintilä.
Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε για να διαπραγματευτεί το πακέτο χρηματοδότησης και ξεκίνησε συνέντευξη Τύπου λίγο μετά τις 5 το απόγευμα.
Η Marin δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα.5 Σεπτεμβρίου
Στο κοινοβούλιο
Η έκτακτη χρηματοδότηση συζητήθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της περασμένης εβδομάδας και ξανά από τους ηγέτες των πέντε κυβερνητικών κομμάτων το Σάββατο, όταν η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε παρόμοια έκτακτη χρηματοδότηση.
Η Saarikko σχολίασε στο Twitter το βράδυ του Σαββάτου 3/9 ότι οι προετοιμασίες για το οικονομικό πακέτο έχουν ήδη προχωρήσει αρκετά.
«Μια δέσμη μέτρων για τους κινδύνους διαχείρισης της ρευστότητας των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα τεθεί γρήγορα στο Κοινοβούλιο».
Υπό αυστηρούς όρους
Στη συνέντευξη Τύπου, η Saarikko είπε ότι το κράτος δεν θα προσφέρει δωρεάν χρήματα αλλά μάλλον δάνεια και εγγυήσεις δανείων με "εξαιρετικά αυστηρούς όρους" που θα χρησιμοποιηθούν μόνο ως έσχατη λύση.
Η υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στόχος των μέτρων ήταν η διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού και η ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας στη Φινλανδία.
«Στόχος μας είναι να αποφύγουμε μια μεγάλη κρίση», είπε, σημειώνοντας ότι ορισμένες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ενδέχεται να κινδυνεύσουν να καταρρεύσουν λόγω έλλειψης ταμειακών ροών.
Ωστόσο, είπε ότι ήταν αδύνατο να προβλεφθεί πότε θα μπορούσε να επιτευχθεί μια χειρότερη κατάσταση.
Ο Saarikko κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει συλλογική δράση για το θέμα το συντομότερο δυνατό.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Lintilä είπε ότι η χρηματοδότηση θα είναι διαθέσιμη μόνο σε φινλανδικές εταιρείες και όχι, για παράδειγμα, στη γερμανική θυγατρική της Uniper τη Fortum που ανήκει στην πλειοψηφία του κράτους.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών