γράφει : Νίκος Θεοδωρόπουλος
Σε τιμές προ ενεργειακής κρίσης είναι η KWh στην αγορά ενέργειας χάρη στις κρατικές μηνιαίες επιδοτήσεις....οι οποίες διαγράφουν την ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη από τον περασμένο Σεπτέμβριο του 2021.
Η προεκλογική περίοδος βάζει στον πάγο την ενεργειακή κρίση με τα τιμολόγια ρεύματος από τον περασμένο Αύγουστο να κινούνται σε τιμές 2021.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποφάσισε να βάλει τέλος στην άνοδο των τιμολογίων ρεύματος όπως και στην κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Ο κρατικός προϋπολογισμός και το πλαφόν στις τιμές των παραγωγών ενέργειας ανακουφίζουν τα εκατομμύρια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που βλέπουν την αρωγή του κράτους με τις μηνιαίες επιδοτήσεις να πέφτουν βροχή.
Τον Σεπτέμβριο τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος επέστρεψαν πριν ξεσπάσει η κρίση.
Από 0,047 λεπτά του ευρώ η τιμή της MWh
Η τιμή της KWh διαμορφώνεται από τα 0,0474 ευρώ έως τα 0,30 ευρώ.
Το πλαίσιο του ανταγωνισμού αποκτά περιεχόμενο καθώς η μετακίνηση των καταναλωτών από τον έναν πάροχο στον άλλον αποκτά νόημα διότι καταγράφονται σημαντικές διαφορές. .
Η ΔΕΗ ως ο βασικός πυλώνας στον τομέα της προμήθειας προσφέρει την τιμή της KWh προς 0,14900 λεπτά του ευρώ όταν ο ανταγωνισμός δίνει τιμολόγιο προς 0,0474 ευρώ ανά KWh.
Η ΔΕΗ διατήρησε το ίδιο τιμολόγιο με του Αυγούστου ώστε τα εκατομμύρια των πελατών της να μη έχουν καμία μεταβολή στους λογαριασμούς ρεύματος χάρη στην κρατική επιδότηση που εκτοξεύτηκε στα 639 ευρώ ανά MWh ή προς 0,639 ευρώ ανά KWh.
Τον Αύγουστο η επιδότηση ανήλθε σε 1,13 δισ ευρώ και το Σεπτέμβριο στο 1,9 δις. ευρώ.
Από που… έρχονται οι επιδοτήσεις.
Το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης συνεισφέρει το μεγαλύτερο μέρος της επιδότησης και προέρχεται από τη διαφορά της αξίας της MWh που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας σε σχεση με την οποία αμείβονται οι παραγωγοί ενέργειας και ένα μέρος από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η πολιτική των επιδοτήσεων στα τιμολόγια ρεύματος αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τον Ιούνιο του 2023 που Να σημειωθεί είναι ο χρόνος των εθνικών εκλογών.
Τα τιμολόγια ρεύματος έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2021 στην Ελλάδα όταν η ενεργειακή κρίση σαρώνει την Ευρώπη με τη Ρωσία να κλείνει τις στρόφιγγες ροής φυσικού αερίου.
Τα τιμολόγια ρεύματος του Σεπτεμβρίου 2022.
ΔΕΗ :
Το οικιακό τιμολόγιο Γ1 χρεώνει προς 0,14900 ευρώ την KWh Σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου Ιουλίου η επιχείρηση είχε μερίδιο αγοράς στο 65.98% και η κατανάλωση ρεύματος έφτασε τα 2.140.000 MWh.
Ο όμιλος Μυτιληναίου μέσω της εταιρείας Protergia το βασικό της τιμολόγιο διαμορφώνεται στα 0,13955 ανά KWh.
Τον Ιούλιο το μερίδιο αγοράς στα νοικοκυριά ήταν στο 6,15% και η κατανάλωση ανήλθε 199.000 MWh.
Ο Ήρων του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δίνει τιμολόγιο προς 0,091 ευρώ ανά KWh.H εταιρεία έχει και άλλο πρόγραμμα με κάποιους όρους που μηδενίζει την τελική τιμή του ρεύματος μετά την κρατική επιδότηση.
Τον Ιούλιο το μερίδιο αγοράς στα νοικοκυριά ήταν στον 5,77% και 187.000 Mwh
Η Elpedison προσφέρει οικιακό τιμολόγιο προς 0,0474 ευρώ ανά KWh. Τον Ιούλιο το μερίδιο αγοράς της ήταν στο 4,65% και το ύψος των καταναλώσεων ήταν στις 187.000 MWh.
Οι μικρότερες εταιρείες προμήθειας ενέργειας δεν είναι σε θέση να διαμορφώσουν τιμολόγια σε σχέση με τους ισχυρούς της αγοράς. Πάντως οι καταναλωτές έχουν αρκετές ευκαιρίες για να διατηρούν τα τιμολόγια ρεύματος σε επίπεδα προ κρίσης.
Η τιμή του φυσικού αερίου
Στα 214 ευρώ ανα MWh υποχώρησε η τιμή του φυσικού αερίου στην προθεσμιακή αγορά της Ολλανδίας σημειώνοντας πτώση 11% σε μία ημέρα. Να σημειωθεί ότι η τιμή του έχει μειωθεί κατά 130 ευρώ σε διάστημα λίγων ημερών όταν οι ηγέτες της Ε.Ε. σκέφτονται την επιβολή πλαφόν στην τιμή του. Την ίδια στιγμή η Gazprom σταματάει τη ροή φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream επικαλούμενη λόγους συντήρησης.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών