Η Γερμανία, η οποία για δεκαετίες βασιζόταν σε σχετικά φθηνό ρωσικό αέριο είναι αντιμέτωπη τώρα ιδιαίτερα υψηλές τιμές ενέργειας
Αυτό σημαίνει ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα είναι 2.000 ευρώ χαμηλότερο και αυτό θα ήταν διαφορετικό σε άλλη περίπτωση (σ.σ. μη πολέμου), δήλωσε ο επικεφαλής των DIHK Peter Adrian στην «Rheinische Post».
Η βιομηχανία κατέχει μεγαλύτερο μερίδιο στην οικονομία στη Γερμανία από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες, και ο εν λόγω κλάδος είναι ως επί το πλείστον ο πλέον ενεργοβόρος, πράγμα που σημαίνει ότι οι γερμανικές εταιρείες έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά από την άνοδο των τιμών της ενέργειας, η οποία το 2022 έφτασε σε υψηλά ρεκόρ στην Ευρώπη.
Βάρος 40% για τη γερμανική βιομηχανία
Η γερμανική βιομηχανία πρόκειται να πληρώσει περίπου 40% περισσότερα για ενέργεια το 2023 από ό,τι το 2021, πριν από την κρίση που πυροδότησε η ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με μελέτη της Allianz Trade τον περασμένο μήνα, την οποία επικαλείται το Reuters.
«Οι προοπτικές ανάπτυξης για το 2023 και το 2024 είναι επομένως επίσης χαμηλότερες από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες», είπε ο Adrian, προσθέτοντας ότι αυτό συνέβη και το 2022.
Η Γερμανία, η οποία για δεκαετίες βασιζόταν σε σχετικά φθηνό ρωσικό αέριο είναι αντιμέτωπη τώρα ιδιαίτερα υψηλές τιμές ενέργειας σε σύγκριση με τις ΗΠΑ που έχουν τα δικά τους αποθέματα φυσικού αερίου, ενώ η Γαλλία προσπαθεί να βασιστεί στην πυρηνική ενέργεια.
«Η τιμή του φυσικού αερίου είναι περίπου τρεις με πέντε φορές υψηλότερη από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η ηλεκτρική ενέργεια είναι τέσσερις φορές πιο ακριβή από τη Γαλλία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών