Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να αλλάξει τα παγκόσμια πρότυπα παραγωγής αιολικής ενέργειας
Η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο τις υποδομές παραγωγής αιολικής ενέργειας, δημιουργώντας συνθήκες αυξημένης ζήτησης για τα προϊόντα του άνθρακα.
Οι νέες συνθήκες ανασυντάσσουν τα σενάρια των παραγωγών αιολικής ενέργειας, και των ασφαλιστών, πιθανώς και των ιδιωτών επενδυτών.
Υποδομές ανεμογεννητριών – σημείο παρατήρησης για παραγωγούς και ασφαλιστές
Σύμφωνα με έκθεση της Swiss Re, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να αλλάξει τα παγκόσμια πρότυπα παραγωγής αιολικής ενέργειας, θέτοντας σημαντικές προκλήσεις τόσο στους παραγωγούς αιολικής ενέργειας όσο και για τους ασφαλιστές.
Ειδικότερα, η ένταση των καταιγίδων αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, με ισχυρότερες ριπές και συχνότερους κεραυνούς να θέτουν σε κίνδυνο τις υποδομές των ανεμογεννητριών.
Οι συνέπειες των εξελίξεων αυτών αναφέρει η Swiss Re θα έχουν αντίκτυπο στους παραγωγούς αιολικής ενέργειας και στους ασφαλιστές.
«Οι παραγωγοί και οι ασφαλιστές τους θα πρέπει να παρακολουθούν στενά αυτές τις τάσεις», παρατηρεί.
Η αιολική ενέργεια αντιπροσωπεύει επί του παρόντος περίπου 1 τεραβάτ της παγκόσμιας ισχύος, περίπου ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Ολλανδίας.
Οι προβλέψεις δείχνουν ότι αυτή η χωρητικότητα θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030, αν και θα υπολείπεται των καθαρών μηδενικών στόχων.
Αυξάνονται οι χρονικές διάρκειες παραγωγής αιολικής ενέργειας, σοβαρά λειτουργικά προβλήματα
Η αιολική ενέργεια αποτελεί ήδη συστατικό των ενεργειακών μειγμάτων πολλών περιοχών, με το Ηνωμένο Βασίλειο να αντλεί το 29% της ηλεκτρικής του ενέργειας από τον άνεμο το 2023 και την ΕΕ το 18%.
Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να οδηγήσει σε πιο συχνές και έντονες καταιγίδες, η σφοδρότητα και ένταση των οποίων μπορούν να καταστρέψουν τις ανεμογεννήτριες και να διακόψουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Επιπλέον, οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι αλλαγές που επέρχονται στα πρότυπα παραγωγής αιολικής ενέργειας μπορεί να μειώσουν την απόδοση στην παραγωγή και τη διάρκεια ζωής των στροβίλων, οδηγώντας στην αύξηση των χρονικών διαστημάτων διακοπής παραγωγής αιολικής ενέργειας και σε άλλα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα
Τι υπογραμμίζουν τα περιστατικά στην Ευρώπη, εκτόξευση ακρίβειας στην ενέργεια
Η Swiss Re αναφέρει ότι τα περιστατικά κλιματικών διακυμάνσεων που καταγράφηκαν στην Βόρειο-Δυτική Ευρώπη το 2021 και το 2022 υπογραμμίζουν τα προβλήματα και τις ευπάθειες στην παραγωγή αιολικής ενέργειας.
Συγκεκριμένα, η αντασφαλιστική αναφέρει ότι το Σεπτέμβριο του 2022, το κόστος χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, λόγω της πτώσης στην παραγωγή αιολικής ενέργειας και της αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου.
Αναλύοντας, εξηγεί πως οι συνθήκες ξηρασίες στην Ευρώπη οδήγησαν στην μείωση της παραγωγής αιολικής ενέργειας, καθιστώντας αναγκαία την εξάρτηση από άλλες ενέργειας, όπως είναι ο άνθρακας.
Αντασφάλιση, εργαλείο προστασίας επενδυτών
Με τα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) προβλέπει πιθανή μείωση 10% της παγκόσμιας μέσης ταχύτητας ανέμου έως το 2100, με σημαντικές περιφερειακές ανισότητες.
Για να περιορίσουν αυτούς τους κινδύνους, οι παραγωγοί αιολικής ενέργειας και οι ασφαλιστές στρέφονται όλο και περισσότερο σε λύσεις μεταφοράς κινδύνου, όπως η κάλυψη μεταβλητότητας των αιολικών πόρων βάσει δεικτών.
Πρόκειται για χρηματοοικονομικά εργαλεία που συντελούν στην προστασία των επενδυτών και των ενδιαφερομένων από τις αβεβαιότητες που σχετίζονται με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες ανέμου και τις κλιματικές επιπτώσεις.
Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών