Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πετρέλαιο: Πτώση -4% στα 74 δολ. το Brent, στο -4,1% στα 70,6 δολ. το WTI

Πετρέλαιο: Πτώση -4% στα 74 δολ. το Brent, στο -4,1% στα 70,6 δολ. το WTI
Ο OPEC+ κατέστησε σαφές τον Ιούνιο ότι θα μπορούσε να αντιστρέψει την προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς
Απώλειες άνω του 4% καταγράφουν αυτή την ώρα οι τιμές πετρελαίου, ψαλιδίζοντας τα κέρδη του έτους, καθώς ο OPEC+ εξετάζει να αυξήσει την παραγωγή του τις επόμενες εβδομάδες, την ώρα που η οικονομία της Κίνας που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγός πετρελαίου, επιβραδύνεται με γρήγορο ρυθμό.
Η πτώση των τιμών αποδίδεται και στα δημοσιεύματα βάσει των οποίων επίκειται συμφωνία για επίλυση της διαμάχης που είχε διακόψει την παραγωγή και τις εξαγωγές στη Λιβύη.
Αυτό σημαίνει ότι θα επιστρέψει στην αγορά περισσότερη ποσότητα πετρελαίου, την ώρα που η ζήτηση μειώνεται κυρίως εξαιτίας της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας.
Σε αυτό το κλίμα, η τιμή Brent στο Λονδίνο υποχωρεί 4,5% στα 74 δολάρια ανά βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο από πέρυσι το Δεκέμβριο.
Στη Νέα Υόρκη, η τιμή -σχιστολιθικού- αργού (WTI) χάνει 4,1% στα 70,58 δολάρια ανά βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο.
Οι εξαγωγές πετρελαίου από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Λιβύης διεκόπησαν τη Δευτέρα και η παραγωγή σταμάτησε σε ολόκληρη την χώρα, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι της βιομηχανίας στο Reuters, καθώς συνεχίζονταν οι διαμάχες μεταξύ πολιτικών φρατριών για τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας και των πετρελαϊκών εσόδων.
Πηγές τόσο στο Reuters, όσο και στο Bloomberg αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι του OPEC+ σχεδιάζουν να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου τον Οκτώβριο.
Ο OPEC+ ωστόσο, κατέστησε σαφές τον Ιούνιο ότι θα μπορούσε να αντιστρέψει την προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η καλύτερη πορεία για τον OPEC + θα ήταν να περιμένει μέχρι τον Δεκέμβριο, δεδομένης της επιβράδυνσης της ζήτησης στην Κίνα.
Την ίδια στιγμή, στη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, στην Κίνα, η μεταποίηση υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών τον Αύγουστο.
Τέτοια αδύναμα στοιχεία, δεν ευνοούν την ανάπτυξη της οικονομίας και κατά συνέπεια μειώνουν τη ζήτηση του πετρελαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης