Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Aπόλυτη κυρίαρχος στον Πάρνωνα η… φύση – Ηχηρό «Όχι» 8 προέδρων για εγκατάσταση ανεμογεννητριών

Aπόλυτη κυρίαρχος στον Πάρνωνα η… φύση – Ηχηρό «Όχι» 8 προέδρων για εγκατάσταση ανεμογεννητριών
Δεν θα επιτρέψουμε την εγκατάσταση αιολικών σταθμών στον τόπο μας! ανέφεραν οι τοπικές αρχές
«Για τον ορεινό όγκο του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας όπου ανήκουν τα χωριά μας, απόλυτη κυρίαρχος ήταν, είναι και θα είναι η φύση!
Να γίνει παντού γνωστό το μήνυμα: Δεν θα επιτρέψουμε την εγκατάσταση αιολικών σταθμών στον τόπο μας! Να απαιτήσουμε όλοι μαζί και να πούμε ένα μεγάλο:
Οχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις τοπικές μας κοινότητες».
Με αυτόν τον τρόπο κλείνει το κείμενο που υπογράφουν οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων οκτώ χωριών της Βόρειας Κυνουρίας (Καστρί, Μεσορράχη, Ελατος, Ωριά, Νέα Χώρα, Καράτουλα, Περδικόβρυση, Αγ. Γεώργιος), γνωμοδοτώντας αρνητικά στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει υποβληθεί από την εταιρεία Volton και αφορά την εγκατάσταση τεσσάρων αιολικών σταθμών στα διοικητικά όρια των χωριών στον ορεινό όγκο του Πάρνωνα ή Μαλεβού, με συνολικά 24 ανεμογεννήτριες.
Πρόκειται για τμήμα ενός συνολικού έργου ισχύος 298,2 MW με συνολικά 71 ανεμογεννήτριες, που φέρει τον τίτλο MORES και αφορά τέσσερα βουνά της Πελοποννήσου στην Αργολίδα και την Αρκαδία – το Μαίναλο, τον Πάρνωνα, το Αρτεμίσιο και την Τσεμπερού.
Ενώ παράλληλα κινείται η διαδικασία από την ίδια εταιρεία και του MORES II, ενός ακόμα έργου 155,4 MW στη Λακωνία και τη Μεσσηνία. Μια πραγματική μάχη για την άλωση των απάτητων βουνών της Πελοποννήσου…
Η ΜΠΕ έχει υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση που λήγει στις 12 Σεπτεμβρίου και με αυτό το άγχος τοπικοί φορείς, κοινότητες και δήμοι οργανώνουν την αντίδρασή τους.

Έργο έκτρωμα…

Οι ανεμογεννήτριες, συνολικού ύψους άνω των 170 μ., σχεδιάζεται να τοποθετηθούν σε αποστάσεις 450-1.000 μέτρων από τους οικισμούς των χωριών αυτών, δηλαδή τα χωριά θα σκιάζονται κυριολεκτικά από τους ιστούς των ανεμογεννητριών.
Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, ο μελετητής έχει σημειώσει μεγαλύτερες αποστάσεις από τους οικισμούς, ενώ στις οριζοντιογραφίες της ΜΠΕ «δεν έχουν αποτυπωθεί τα θεσμοθετημένα όρια των οικισμών έτσι ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος των αποστάσεων από τους οικισμούς».
Το ψήφισμα των 8 προέδρων αποτέλεσε και τη βάση πάνω στην οποία τοποθετήθηκε αρνητικά το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας σε συνεδρίασή του στις 4/9, όπου παραβρέθηκαν και φορείς της περιοχής, ανάμεσά τους και η Παναρκαδική Ομοσπονδία, η οποία έχει ταχθεί κατηγορηματικά κατά της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στα βουνά της Αρκαδίας.
Στη συνεδρίαση ακούστηκαν πολύ σοβαρές καταγγελίες, όπως ότι στον ορεινό όγκο του Πάρνωνα σχεδιάζονται 31 ολόκληρα χιλιόμετρα οδοποιίας, χωρίς μάλιστα να έχει κατατεθεί στη ΜΠΕ μελέτη οδοποιίας για τους υπό διάνοιξη δρόμους.
Διάνοιξη δρόμου προβλέπεται ακόμα και στην περιοχή της Συστάδας Δενδρόκεδρου της Μονής Μαλεβής, η οποία έχει χαρακτηριστεί περιοχή «απόλυτης προστασίας της φύσης» με υπουργική απόφαση του 2010, στην οποία «απαγορεύεται κάθε έργο και δραστηριότητα».
Πολύ σοβαρή παρατήρηση επίσης, ότι ο δήμος διαθέτει θεσμοθετημένο Πολεοδομικό Κανονισμό από το 2010, ο οποίος δεν λαμβάνεται υπόψη στην εν λόγω μελέτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης