Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ενεργειακό έγκλημα - Στο 19% το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ, με έκρηξη εισαγωγών εν μέσω θέρους - Ακριβότερο έως 40% το LNG από ΗΠΑ

Ενεργειακό έγκλημα - Στο 19% το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ, με έκρηξη εισαγωγών εν μέσω θέρους  - Ακριβότερο έως 40% το LNG από ΗΠΑ
Το 2021, το 45% του συνόλου του φυσικού αερίου που αγόρασε η Ευρώπη προήλθε από τη Ρωσική Ομοσπονδία —περίπου 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων 15 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων LNG. Όμως το 2023, το μερίδιο αυτό έπεσε στο 13%.
Τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αγόρασε φυσικό αέριο από τη Ρωσία σε ποσότητες ρεκόρ, παρά την πολυδιαφημισμένη «απεξάρτηση» που βρίσκεται στα χείλη των πολιτκών ηγετών εδώ και 2 χρόνια.
Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις ευρωπαϊκές εισαγωγές αυξήθηκε σε σχεδόν 19%, και μιλάμε συγκεκριμένα για φυσικό αέριο αγωγών.
Παρά τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας, η οικονομία της Ρωσίας αναπτύχθηκε κατά 3,6% πέρυσι, ενώ η Γερμανία υπέστη ύφεση.
Επιπλέον, η Γαλλία και η Ιταλία είχαν σημειώσει οικονομική ανάπτυξη κάτω του 1%.
Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022 στον αγωγό Nord Stream οδήγησαν σε σημαντική πτώση των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στην ΕΕ, με αποτέλεσμα το μπλοκ να αγοράζει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ, το οποίο εκτιμάται ότι είναι μεσοσταθμικά 30-40% ακριβότερο.
Οι ρωσικές προμήθειες LNG αυξάνονται επίσης.
Γιατί η ΕΕ αυξάνει, καθώς αυτό συνάδει με τη διακοπή της διέλευσης μέσω της Ουκρανίας από την Πρωτοχρονιά και σχεδιάζει να απεξαρτηθεί από το Ρωσικό αέριο, αναφέρει το NEWS.ru σε δημοσίευμά του το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024.

Πώς αυξάνονται οι αγορές φυσικού αερίου μέσω αγωγών στην ΕΕ

Τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε αέριο  από τη Ρωσία στον μέγιστο όγκο από τα τέλη του περασμένου χειμώνα.
Μέσα σε έναν μόνο καλοκαιρινό μήνα, οι χώρες της ΕΕ αύξησαν τις αγορές καυσίμων κατά μιάμιση φορά αυξημένες, σε σύγκριση με τον αριθμό του 2023, στα 665,4 εκατομμύρια ευρώ.
Η Ιταλία αγόρασε ρωσικό φυσικό αέριο τον Ιούλιο στη χερσόνησο των Απενίνων, πενταπλασιάστηκε (από έτος σε έτος) - αυτό είναι το μέγιστο από τον Μάρτιο του 2024.
Κατά τη διάρκεια του έτους, η Ουγγαρία και η Σλοβακία αύξησαν τις εισαγωγές ρωσικού κύριου αερίου κατά 21% - σε 164,2 εκατ. ευρώ και 115,8 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.
Γενικά, κατά τους επτά μήνες του τρέχοντος έτους, η ΕΕ αγόρασε αέριο αγωγών αξίας 3,95 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη Ρωσία, ποσοστό 24% λιγότερο από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση μείωσε πολύ πιο σημαντικά τις αγορές από άλλους προμηθευτές - κατά 45%, στα 17,3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο της Μόσχας στις ευρωπαϊκές εισαγωγές φυσικού αερίου αυξήθηκε σε σχεδόν 19% από περίπου 14% ένα χρόνο νωρίτερα.
Αυξάνονται επίσης οι αγορές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Έτσι, τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Ένωση το εισήγαγε στο μέγιστο ποσό από το τέλος του χειμώνα, 565,7 εκατ. ευρώ.
Δυτικά μέσα ενημέρωσης απέδωσαν αυτό στη μείωση των προμηθειών LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τον Ιούνιο του 2022, για πρώτη φορά στην ιστορία, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη από τη Ρωσία, αλλά στη συνέχεια το χάσμα μεταξύ των προμηθειών LNG από εμάς και τους Αμερικανούς μειώθηκε.
Στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, η Ευρώπη εισήγαγε 1,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι ρωσικοί όγκοι ανήλθαν σε 1,3 εκατομμύρια τόνους - κάτι που δεν είναι πολύ λιγότερο, σημείωσε το Business Insider .
Οι δημοσιογράφοι επεσήμαναν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν αγαθά σε μέρη όπου πληρώνουν περισσότερα, δηλαδή στην Ασία (όπου οι τιμές ήταν υψηλότερες από τις ευρωπαϊκές λόγω της ζέστης του καλοκαιριού).

Πώς προχωρά η διαδικασία απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο;

Το 2021, το 45% του συνόλου του φυσικού αερίου που αγόρασε η Ευρώπη προήλθε από τη Ρωσική Ομοσπονδία —περίπου 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων 15 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων LNG. Όμως το 2023, το μερίδιο αυτό έπεσε στο 13%.
Τώρα, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας Kadri Simson , η ΕΕ λαμβάνει το 18% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία. 3
Αλλά αυτός ο αριθμός πρέπει να μειωθεί ξανά.

Πρόσφατα , η αυστριακή Wien Energie , ένας από τους τελευταίους μεγάλους πελάτες της Gazprom, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί ρωσικό φυσικό αέριο από το 2025, δίνοντας προτίμηση στους προμηθευτές εναλλακτικών καυσίμων.
Στο μέλλον, η εταιρεία θα πρέπει να ελέγξει την προέλευση των καυσίμων που φτάνουν στη Βιέννη. Εάν αποδειχθεί ότι η διέλευση του πραγματοποιείται από τη Ρωσία, η Wien Energie θα μπλοκάρει τέτοιες προμήθειες.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας της Αυστρίας, το πρώτο εξάμηνο του 2024, η Βιέννη αγόρασε το 88,5% του συνόλου του εισαγόμενου φυσικού αερίου από τη Ρωσία και το 2023 τα ρωσικά καύσιμα αντιπροσώπευαν την πλειονότητα (98%) της κατανάλωσης.
Πρέπει να πούμε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες στερήθηκαν εν μέρει ή πλήρως το ρωσικό αέριο το 2022.
Στη συνέχεια, η Gazprom μείωσε ή διέκοψε τις προμήθειες σε Βουλγαρία, Πολωνία, Φινλανδία, Ολλανδία, Γερμανία και Δανία. Ένας από τους λόγους ήταν η απροθυμία των αγοραστών να πληρώσουν για καύσιμα σε ρούβλια.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-09-21_185515.png
Τι ρόλο θα παίξει η Ουκρανία στον εφοδιασμό φυσικού αερίου;

Μετά την δολιοφθορά στους αγωγούς αερίου Nord Stream, οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες πραγματοποιούνται μόνο μέσω της Ουκρανίας (η τροφοδοσία στο έδαφός της γίνεται μέσω του ρωσικού σταθμού Sudzha στην περιοχή Kursk) και της Τουρκίας (μέσω μιας από τις δύο οδεύσεις του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream).
Η ροή φυσικου αερίου μέσω του αγωγού Yamal - Europe σταμάτησε επίσης και ο νέος αγωγός εξαγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 2 τελικά δεν δρομολογήθηκαν
Ταυτόχρονα, στα τέλη Δεκεμβρίου 2024, λήγει η σύμβαση μεταξύ Gazprom και Naftogaz για τη διαμετακόμιση καυσίμου στην ΕΕ. 
Τον Αύγουστο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volovymyr Zelensly είπε ότι το Κίεβο «έθεσε ένα τέλος» στη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου.
Να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2023, η Naftogaz αρνήθηκε να ανανεώσει τη σύμβαση με τη Ρωσία για τη μεταφορά καυσίμου μετά το 2024.
Στις αρχές Μαρτίου, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denis Shmygal δήλωσε ότι οι αρχές της χώρας είναι έτοιμες να συνεχίσουν τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της επικράτειάς της εάν ληφθεί αντίστοιχο αίτημα από ευρωπαϊκά κράτη.
Αλλά το ίδιο το Κίεβο, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν σκοπεύει να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα για αυτό το θέμα.

Πώς εξηγείται η αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έως την 1η Νοεμβρίου, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να γεμίσουν με φυσικό αέριο τις υπόγειες αποθηκευτικές τους εγκαταστάσεις κατά τουλάχιστον 80%, υπενθυμίζει ο οικονομολόγος και διευθυντής επικοινωνίας του NEWS.ru στο BitRiver Andrei Loboda. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουν χρόνο να επιλέξουν συγκεκριμένο προμηθευτή. Αγοράζουν αέριο για το μέλλον από αυτόν από τον οποίο είναι πιο εύκολο και φθηνό, δηλαδή από τη Ρωσία», εξηγεί.
Σύμφωνα με τον Oleg Kalmanovich, επικεφαλής αναλυτή της Neomarkets, η Ευρώπη αντλεί ενεργά εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου με ρωσικό αέριο. «Ο αγωγός φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της Ουκρανίας λειτουργεί με πλήρη δυναμικότητα και οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου καταλαμβάνονται περισσότερο από 92%, και θεωρούνται πλήρεις σε όγκο 90%,» λέει συνομιλητής του NEWS.ru.
Η αγορά σχετικά φθηνού αερίου στο απόθεμα —η Gazprom προσφέρει πάντα τιμές χαμηλότερες από άλλους προμηθευτές—θα σας επιτρέψει να επιβιώσετε τον χειμώνα σχετικά ανώδυνα, πιστεύει ο Kalmanovich. «Αυτό θα βοηθήσει [χώρες της ΕΕ] να απαλλαγούν από την εξάρτηση από τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο, να περιμένουν μια άνετη τιμή και να συνάψουν συμβάσεις spot όσο το δυνατόν πιο κερδοφόρα», λέει σε συνέντευξή του στο NEWS.ru.
Έτσι, μέσα σε λίγους μήνες, η Ευρώπη θα είναι ανεξάρτητη - υποτίθεται - από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου, ακόμη και αν σταματήσει η διέλευση μέσω της Ουκρανίας, προσθέτει ο Kalmanovich.

Τι θα γίνει με τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά το 2024;

Αλλά την άνοιξη - το καλοκαίρι του επόμενου έτους, θα ξεκινήσουν διακοπές στις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, προβλέπει ο Alexander Shneiderman, επικεφαλής του τμήματος υποστήριξης πελατών και πωλήσεων στην Alfa-Forex, σε συνομιλία με το NEWS.ru.
«Οι εταίροι της ΕΕ από τις αραβικές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως η Ρωσία, έχουν ανακατευθύνει τις προμήθειες σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου πληρώνουν περισσότερα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις υποσχέσεις του Λευκού Οίκου να μην αφήσει την Ευρώπη χωρίς φυσικό αέριο, αλλά η κατάσταση της αγοράς υπαγορεύει άλλους όρους», υποστηρίζει ο ειδικός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η έλλειψη σαφών διαδρόμων εφοδιασμού και μακροπρόθεσμων συμβάσεων προς τις χώρες της ΕΕ μπορεί να προκαλέσει αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου λόγω της περιορισμένης προσφοράς με υψηλή ζήτηση.
Ήδη τώρα (μετά το κλείσιμο του Nord Stream), οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί σημαντικά, σημειώνει ο επικεφαλής του αναλυτικού τμήματος της AMarkets Artem Deev. «Και χωρίς ρωσικό αέριο μπορούν να απογειωθούν, κάτι που θα πλήξει σκληρά την ευρωπαϊκή οικονομία», λέει πηγή του NEWS.ru.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες της ΕΕ θα αναγκαστούν να στραφούν σε άλλους προμηθευτές, κάτι που θα οδηγήσει σε αναδιανομή των αγορών φυσικού αερίου και αναζήτηση νέων πηγών πρώτων υλών, καθώς και σε αυξημένη εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εξαγωγείς φυσικού αερίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης