Κακά μαντάτα για την βιοποικιλότητα της χώρας μας
Τα αποτελέσματα της έρευνας που εκπονήθηκε με στοιχεία έως το 2022 από το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης είναι άκρως ανησυχητικά:
Οι θάνατοι από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτριες κάθε έτος μπορούν να επηρεάσουν έως και το 30% του πληθυσμού του Μαυρόγυπα και το 7% του πληθυσμού του Όρνιου!
Σύμφωνα με τα τρία σενάρια που αναλύονται στην έρευνα:
σε 20 χρόνια μπορεί να παραμείνουν σταθεροί ή να αυξηθούν οι πληθυσμοί του Μαυρόγυπα και του Όρνιου, βάσει του μη ρεαλιστικού σεναρίου ότι δεν θα εγκατασταθούν οι αιολικοί σταθμοί που έχουν αδειοδοτηθεί.
σε 18 χρόνια μπορεί να εξαφανιστεί ο πληθυσμός του Μαυρόγυπα και να επιβραδυνθεί σημαντικά η αύξηση του πληθυσμού του Όρνιου, βάσει του πλέον αισιόδοξου σεναρίου ότι θα εγκατασταθούν μόνον οι αιολικοί σταθμοί που έχουν αδειοδοτηθεί έως το 2022 και δεν θα αδειοδοτηθεί κανένας επιπλέον.
σε 2 έως 5 χρόνια μπορεί να εξαφανιστεί ο πληθυσμός του Μαυρόγυπα και σε 20 χρόνια του Όρνιου, βάσει του λιγότερο αισιόδοξου σεναρίου, ότι θα εγκατασταθούν οι αιολικοί σταθμοί που έχουν αδειοδοτηθεί έως το 2022 και επιπλέον οι σχεδιαζόμενοι αιολικοί σταθμοί.
Ο Υπουργός και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρέπει να λάβει ΑΜΕΣΑ μέτρα ώστε να διαφυλαχτούν τα προστατευόμενα είδη της Θράκης από την απειλή της εγκατάστασης Αιολικών Σταθμών σε κρίσιμα οικοσυστήματα!
Μέριμνα της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση των καμένων δασικών οικοσυστημάτων και όχι η επιπλέον υποβάθμισή τους.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών