Με υποχρεωτική διενέργεια rapid test για τον κορωνοϊό στο σύνολο του προσωπικού, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, θα λειτουργούν από εδώ και στο εξής τα ξενοδοχεία.
Η επικαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που δημοσιεύτηκε στο σχετικό ΦΕΚ δημιουργεί πλέον μια νέα πραγματικότητα σε σχέση με πέρυσι, στη λογική ότι «τα τεστ θα επιτρέψουν να επανακκινηθεί με ασφάλεια ο τουρισμός - ως συμπληρωματική δράση - προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά, ειδικά όσον αφορά τους ασυμπτωματικούς εργαζόμενους στα τουριστικά καταλύματα».
Όμως, από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης του σχετικού ΦΕΚ με τα πρωτόκολλα, η παράμετρος των τεστ προκάλεσε μια νέα εστία... πονοκεφάλου για χιλιάδες ξενοδόχους, ιδιαιτέρως για τα μικρά καταλύματα που δηλώνουν ότι είναι δύσκολο έως αδύνατο να ανταποκριθούν στο νέο σχετικό κόστος των rapid test.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, ότι οι μεγάλες μονάδες θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
«Σκεφτείτε ότι ένα rapid test κοστίζει περίπου 20 ευρώ και ένα self test έως 8 ευρώ το ένα.
Πολλαπλασιάστε το επί τέσσερα και επί του αριθμού του προσωπικού, για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.
Ακόμη και να δοθεί η δυνατότητα προμήθειας σε χαμηλότερες τιμές, απευθείας από τις εταιρείες για όσους έχουν σύμβαση με γιατρό covid ή γιατρό υπηρεσίας, το κόστος παραμένει υψηλό και οι περισσότεροι δεν θα μπορέσουν να το αναλάβουν εν μέσω μιας δεύτερης χρονιάς επιβίωσης» έλεγε στο bankingnews.gr γνωστός ξενοδόχος της Αθήνας.
«Η νέα επιβάρυνση μπορεί να φτάσει για τις μεγάλες μονάδες έως και μερικές χιλιάδες ευρώ το μήνα, ενώ την ίδια στιγμή, το προσωπικό εστιατορίου που βρίσκεται δίπλα από ένα ξενοδοχείο, καλύπτεται με δωρεάν self test», συμπλήρωνε με νόημα.
Σύγχυση για το τι ισχύει τελικά
Εξάλλου στις παρατηρήσεις της η Ομοσπονδία είχε εγκαίρως προτείνει να παρέχεται η δυνατότητα αξιοποίησης και των self test για το προσωπικό που σημαίνει, η διανομή να γίνεται δωρεάν με τον ΑΜΚΑ των εργαζομένων όπως ισχύει στο λιανεμπόριο, στα κομμωτήρια, στις μεταφορές, στην εστίαση, στις υπηρεσίες καθαρισμού κλπ.
«Έως ότου ξεκαθαρίσει το θέμα, για τον περιορισμό της οικονομικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων που σήμερα είναι ανοικτές – κλειστές στην ουσία καθώς έχουν ελάχιστους πελάτες, αυτές που απασχολούν πάνω από 20 εργαζόμενους θα μπορούν να αξιοποιούν την ειδική πλατφόρμα, ώστε να καλύπτονται τουλάχιστον, έως 2 δωρεάν rapid test μηνιαίως», σύμφωνα με τους ξενοδόχους.
Ορισμένοι απέδωσαν την εστία του προβλήματος που προέκυψε ξαφνικά στο ότι «δεν υπάρχουν αρκετά self test για να καλύψουν όλους όσοι εργάζονται στα ξενοδοχεία», ενώ άλλοι εξέφραζαν την απορία τους «πως εξαιρέθηκε ο τουρισμός από τη σχετική διαδικασία, όταν πρώτοι οι ξενοδόχοι και μάλιστα προτού εφαρμοστούν τα τεστ αυτοδιάγνωσης σε άλλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, είχαν ζητήσει να προβλεφθεί αυτή η δυνατότητα εν όψει της επανεκκίνησης».
Το θέμα τέθηκε εκ νέου στο υπουργείο Τουρισμού και πηγές του ανέφεραν - σύμφωνα με πληροφορίες - ότι για τη σχετική παράγραφο θα εκδοθεί εγκύκλιος ώστε να διευκρινιστεί ότι τα self test είναι τύπος του rapid test , το αργότερο έως την επίσημη έναρξη της σεζόν στις 15 Μαΐου. Έτσι θα παρέχεται και στα ξενοδοχεία η δυνατότητα διενέργειας δωρεάν τεστ για το προσωπικό τους, όπως ισχύει και σε άλλες δραστηριότητες στον ιδιωτικό τομέα που έχουν να κάνουν με συχνή και άμεση επαφή με ένα ευρύ κοινό.
Δυνατότητα rapid test σε διαμένοντες
Σύμφωνα με τα τροποποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα παρέχεται η δυνατότητα rapid test και σε πελάτες του ξενοδοχείου (από επαγγελματία υγείας ή τον γιατρό).
Αυτό, όπως λένε οι ξενοδόχοι, καθιστά πιο εύκολο και άμεσο τον έλεγχο και τη διαχείριση τυχόν ύποπτων κρουσμάτων εντός ξενοδοχείου.
Πάντως τα επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν διαφέρουν σημαντικά από τα προηγούμενα. Μικρές αλλαγές έχουν να κάνουν και με τον μπουφέ, όπου θα μπορούν πλέον και οι πελάτες να σερβίρονται μόνοι τους με χρήση αντισηπτικού και γαντιών, ενώ διορθώθηκε και «η αδικία» του να μην μπορούν να επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου μη διαμένοντες, οι οποίοι θα μπορούν να βρίσκονται πχ στο μπαρ, αλλά όχι στα δωμάτια.
Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr
Υπέρογκο το κόστος των rapid test για το προσωπικό, λένε ξενοδόχοι
Ζητούν δωρεάν self test στη διαμονή, όπως ισχύει σε άλλες δραστηριότητες
Σχόλια αναγνωστών