γράφει : Νίκος Θεοδωρόπουλος
Ανάβει φωτιές στην αγορά τροφίμων το ενεργειακό κόστος, με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ να διαμηνύουν στην κυβέρνηση, ότι οι αντοχές τους είναι περιορισμένες και κυρίως καταναλώθηκαν την χρονιά που πέρασε, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ότι αργά ή γρήγορα το ενεργειακό κόστος θα περάσει στα ράφια και στον καταναλωτή με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ίδιες τις αλυσίδες.
Ωστόσο σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των μεγάλων αλυσίδων τροφίμων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου αλλά το πρόβλημα είναι έξω από τις αρμοδιότητες του υπουργείου καθώς το θέμα αφορά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Οι εκπρόσωποι πολύ απλά ανέφεραν ότι το 2020 το κόστος της ενέργειας για τις επιχειρήσεις ήταν στα 70 με 80 ευρώ ανά Mwh και οι τρέχουσες χρεώσεις γίνονται με τις τιμές σε 250 και 260 ευρώ ανά Mwh .
Το λιανεμπόριο ζήτησε να παρατηθεί το μέτρο της κρατικής επιδότησης της ενέργειας και τους επόμενους μήνες του έτους, προσδιορίζοντας ότι ο χρόνος απόσυρσης του μέτρου να γίνει με την ομαλοποίηση της αγοράς ενέργειας εννοώντας ότι η τιμή της Mwh να υποχωρήσει στα επίπεδα των 70 και 60 ευρώ ανά Mwh.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το ενεργειακό κόστος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μετά από αυτό του προσωπικού για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου όπως και για κάθε επιχείρηση.
Τα λογιστήρια των αλυσίδων σούπερ μάρκετ έχοντας πλέον γνώση για όσα συνέβησαν το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και οι υπολογισμοί κόστους για το 2022 , προκαλούν σοκ στις διοικήσεις των επιχειρήσεων διότι διαπιστώνουν, ότι η αποπληρωμή των λογαριασμών του ρεύματος του καταβροχθίζει το 30% έως το 50% των προ φόρων κέρδη.
Το τελικό αποτέλεσμα περιορίζει την κερδοφορία της επιχείρησης κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τις διοικήσεις των επιχειρήσεων.
Ακόμη έβαλαν θέμα και για το ΕΤΜΕΑΡ το οποίο είναι αυξημένο συμμετέχοντας στην ενίσχυση τους ενεργειακού κόστους.
Θετικά σχόλια διατύπωσαν για την κυβερνητική απόφαση να χρηματοδοτήσει το ενεργειακό κόστος αλλά οι συνθήκες απαιτούν πιο γενναίες αποφάσεις διότι η σχετική παρέμβαση του Ιανουαρίου μείωσε εν μέρει το κόστος αλλά σε σύγκριση με το 2020 παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κατανόησε τα θέματα που έβαλε το λιανεμπόριο τροφίμων και έδωσαν την υπόσχεση να συνομιλήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης, διότι η κυβέρνηση θέλει να έχει άμεση εικόνα με όσα συμβαίνουν στην αγορά.
Την ίδια στιγμή οι προμηθευτές έχουν προσκομίσει νέα αυξημένα τιμολόγια από 5% έως 20% ενώ για το 2021 δεν είχε συμπεριληφθεί το ενεργειακό κόστος.
Το κύμα ανατιμήσεων που σαρώνει την αγορά, έχει προκληθεί από την αύξηση κόστους των πρώτων υλών στο ενδεχόμενο να περάσει και η ενεργεία στα τιμολόγια , το «κύμα» θα γίνει τσουνάμι ανατιμήσεων.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών