Το κόστος της επένδυσης για την νέα μονάδα καλωδίων που συζητά η Cenergy στις ΗΠΑ θα αποσβεστεί κατά 60- 70%, μόνο από την παραγγελία της Δανέζικης Orsted για την διασύνδεση των ανεμογεννητριών στο project Skipjack2, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας.
Φυσικά, η νέα μονάδα θα προχωρεί σε πωλήσεις και προς τα υπόλοιπα αιολικά πάρκα της Orsted στις ΗΠΑ καθιστώντας απολύτως κερδοφόρα την νέα μονάδα σε μια αναπτυσσόμενη αγορά, όπου οι περισσότερες πολιτείες διερευνούν την μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας.
Η νέα συμφωνία, η οποία πρόκειται να ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα, είναι κομβική για την ελληνική εταιρεία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Δανέζικη Orsted για την κατασκευή του εργοστασίου στο Maryland πρόκειται να καταβάλλει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων ενω η συμμετοχή της ελληνικής εταιρείας θα είναι μικρότερη. Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τα όσα έχει δημοσιοποιήσει η Orsted το κόστος του εργοστασίου θα ανέλθει σε 200 εκατ. δολάρια.
Επίσης, η Orsted, όπως και η ελληνική εταιρεία, δεσμεύθηκαν πρός την Αμερικανική Πολιτεία, τόσο για την απασχόληση αμερικανικού εργατικού δυναμικού όσο και την χρηματοδότηση κοινωφελών έργων στην κοινότητα.
Περιορισμένες οι επιδράσεις για την Σωληνουργεία – Μαχητή η υπόθεση
Εν τω μεταξύ, αποκλειστικά σε στοιχεία των Αμερικανών παραγωγών σωλήνων στηρίχθηκε η αιφνίδια απόφαση του Αμερικανικού υπουργείου των ΗΠΑ για επιβολή δασμών (antidumping ) 41,4% σε σωλήνες μεγάλου διαμετρήματος της θυγατρικής της Cenergy Σωληνουργεία Κορίνθου, και ως εκ τούτου, η εταιρεία προσανατολίζεται αφενός να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για να μην εκταμιευθούν για τους δασμούς 14 εκατ. ευρώ και αφετέρου να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο εμπορίου.
Η υπόθεση ξεκίνησε το 2018-2019 όταν ορισμένοι Αμερικάνοι παραγωγοί κατηγόρησαν την ελληνική εταιρεία ότι, πωλεί κάτω του κόστους και ύστερα απο την εξέταση των κοστολογίων οι αρχικοί δασμοί, ύψους 29% μειώθηκαν σε 10,6%.
Όπως δε συμβαίνει σε ανάλογες υποθέσεις antidumping, οι εταιρείες εξετάζονται κάθε χρόνο επί μια πενταετία. Λόγω, όμως, της πανδημίας, οι Αμερικανοί δεν προσήλθαν το 2020, ωστόσο τα στοιχεία απεστάλησαν στο αμερικανικό υπουργείο από την ελληνική εταιρεία.
Ενώ τον περασμένο Αύγουστο ελήφθη απόφαση για επιβολή μηδενικών δασμών και αργότερα πραγματοποιήθηκε ακρόαση δικηγόρων στις ΗΠΑ, αιφνιδιαστικά προχθές το Αμερικανικό Υπουργείο αποφάσισε την επιβολή δασμών ύψους 41,4% στους σωλήνες μεγάλου διαμετρήματος 16 ιντσών που αφορούν ένα μικρό κομμάτι των εξαγωγών στις ΗΠΑ.
Η ελληνική εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά θα καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα ενώ αναμένεται να προσφύγει και στο Διεθνές Δικαστήριο με πιθανότητες δικαίωσης καθώς, όπως προαναφέρθηκε, η απόφαση στηρίχθηκε μόνο στα στοιχεία των αμερικανικών εταιρειών, δίχως να λάβει υπόψιν τα στοιχεία της ελληνικής εταιρείας. Η υπόθεση, δηλαδή, είναι μαχητή ενώπιον της δικαιοσύνης.
Σε κάθε περίπτωση, οι επιπτώσεις της υπόθεσης είναι περιορισμένες δεδομένου ότι, οι εξαγωγές στις ΗΠΑ είναι χαμηλές και επειδή η εταιρεία ήδη έχει στραφεί σε άλλες αγορές (Ευρώπη, Ασία) με προϊόντα που αφορούν την ενεργειακή μετάβαση (σωλήνες υδρογόνου, CCF).
Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Cenergy: Απόσβεση 70% της μονάδας στις ΗΠΑ μόνο από την παραγγελία της Orsted
Περιορισμένες οι επιδράσεις για την Σωληνουργεία
Σχόλια αναγνωστών