γράφει : Νίκος Θεοδωρόπουλος
Με χαμηλά αποθέματα σε σιτηρά και άλευρα βρίσκει τη χώρα η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία όταν μάλιστα οι δύο χώρες αποτελούν τους πυλώνες εισαγωγών σε σιτάρι. Με απόθεμα 15 ημερών δουλεύουν φούρνοι της γειτονιάς και αντίστοιχες αλυσίδες η κρίση τους βρίσκει με αποθέματα λιγότερο των δύο μηνών.
Επαγγελματίες και επιχειρηματίες που η δραστηριότητα τους εξαρτάται από το σιτάρι λένε στο ΒΝ ότι η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να αποτιμήσουν την κατάσταση ενώ δεν αποκλείουν να υπάρξει νέος γύρος ανατιμήσεων στα δικά τους προϊόντα διότι η πρώτη ύλη κινήθηκε ανοδικά στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο κατά 5,7%, φτάνοντας στα 9,3475 δολάρια το μπουσέλ.
Οι εισαγωγές σε μαλακό σιτάρι
Η Ελλάδα εισάγει 989.493 τόνους σε μαλακό σιτάρι και 174.546 σε σκληρό, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του 2018.
Για ανθρώπινη κατανάλωση πηγαίνουν 643.453 τόνοι σε μαλακό σιτάρι και σε σκληρό 3.500 τόνοι.
Η εγχώρια παραγωγή σε μαλακό σιτάρι ήταν 362.849 τόνους και σε σκληρό σιτάρι 291254 τόνους.
Η Ελλάδα κάνει εξαγωγές σε μαλακό σιτάρι 8.749 τόνους και 202.894 σε σκληρό σιτάρι.
Η παραγωγή σε αραβόσιτο ήταν σε 184.744 τόνους και οι εισαγωγές 626.908 τόνους.
Τα αποθέματα σε μαλακό σιτάρι ανέρχονται σε ενάμιση μήνα και σε σκληρό σιτάρι πέφτουν κάτω από τις 30 ημέρες με τα δημοσιευμένα στοιχεία του 2018.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν τη αποχώρηση του Θεόδωρου Λιβάνιου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη με επίκεντρο τα αποθέματα γεωργικών προϊόντων αλλά δεν είχε αποτυπωθεί κάποια ανησυχία.
Ωστόσο επαγγελματίες και επιχειρηματίες κατανοούν ότι για να αναπληρώσουν τα αποθέματα θα απαιτηθούν περισσότερα κεφάλαια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Ουκρανία πραγματοποιεί εξαγωγές περίπου18 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών, από τη συνολική της παραγωγή που έφτασε τα 24 εκατομμύρια τόνους το 2018 .
Πρόκειται για τον πέμπτο μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών