Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι Ευρωπαίοι σχεδόν αδιαφορούν για το κόστος της ενέργειας αφού ο λογαριασμός θα έλθει το… Δεκέμβριο του 2022

Οι Ευρωπαίοι σχεδόν αδιαφορούν για το κόστος της ενέργειας αφού ο λογαριασμός θα έλθει το… Δεκέμβριο του 2022
Τα εκατομμύρια των νοικοκυριών της Γερμανίας της Ολλανδίας της Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών ακόμη δεν έχουν βάλει το χέρι στην τσέπη για την εξόφληση των λογαριασμών ρεύματος
Σχετικά Άρθρα

Στο κενό πέφτουν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για κοινή αντιμετώπιση των υπέρογκων λογαριασμών ρεύματος από την Ε.Ε.
Ο βασικός πυρήνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν «κλειστά τα αυτιά» τους, στις προτάσεις και τις εκκλήσεις του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα όπως και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους ηγέτες της Ε.Ε … να κλωτσούν το τενεκεδάκι πιο κάτω.
Τα εκατομμύρια των νοικοκυριών της Γερμανίας της Ολλανδίας της Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών ακόμη δεν έχουν βάλει το χέρι στην τσέπη για την εξόφληση των λογαριασμών ρεύματος.
Στην πράξη τα νοικοκυριά «ζουν» με τιμές του 2020 ενώ οι τιμές του 2021, όπως και τις ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος θα τις αντιμετωπίσουν προς τα τέλη του 2022.

Τα κλειδωμένα συμβόλαια των ενοικιαστών στην Ευρώπη

Ο λόγος που οι ευρωπαϊκοί καταναλωτές δεν ξέρουν ακόμη τι συμβαίνει ι με τις τιμές της ενέργειας είναι ότι το 80% των πολιτικών είναι ενοικιαστές.
Τα συμβόλαια είναι κλειδωμένα και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και το κόστος της ενέργειας.
Έτσι συνεχίζουν να πληρώνουν στους ιδιοκτήτες των ακινήτων το συμφωνημένο μίσθωμα.
Ωστόσο στο συμβόλαιο προβλέπεται ότι στα τέλη χρόνου γίνεται αναθεώρηση με τον ιδιοκτήτη να προσθέτει τα επιπλέον κόστη της χρονιάς , στη συνέχεια ενημερώνεται ο ενοικιαστής που καλείται να πληρώσει τα επιπλέον κόστη που για τους προηγούμενους 11 μήνες επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη.

Το Δεκέμβριο θα ψάχνουν τη λύση για τα τιμολόγια ρεύματος

Τον Δεκέμβριο του 2022 θα βγουν τα «ραβασάκια» των ιδιοκτητών και ο λογαριασμός της ενέργειας για τους ενοικιαστές.
Ουσιαστικά το θέμα της ενέργειας θα πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας αφού θα ζητούνται από 6.000 έως 10.000 ευρώ για να καλυφθεί το κόστος του ιδιοκτήτη. Μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις της Ευρώπη έχουν αντιμετωπίσει μερικώς το κόστος του φυσικού αερίου για θέρμανση αλλά είναι ανύπαρκτη η πολιτική όπως και συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών για το ηλεκτρικό ρεύμα.
Μόνο η Γαλλία επέβαλε πλαφόν στην κρατική εταιρεία ενέργειας με το κράτος να κατέχει το 80% των μετοχών της εταιρείας.
Στην Ελλάδα οι ανατιμήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας φαίνονται από την πρώτη ημέρα τόσο στους ιδιοκτήτες και ενοικιαστές διότι τα συμβόλαια εκμίσθωσης αφού μόνο τη διαμονή ενώ τα υπόλοιπα έξοδα βγαίνουν ανά μήνα για τους νοικαρηδες όπως και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat οι τιμές ανα Kwh στις χώρες της Ε.Ε κινείται άνω των 0,25 ευρώ ανά Kwh. Στη Γερμανία αγγίζει τα 0,35 , στη Δανία είναι άνω των 0,30, στη Γαλλία κάτω από τα 0,25,στην Ιταλία αγγίζει τα 0,30 στην Ισπανία άνω των 0,25 , στο Βέλγιο αγγίζει τα 0,30 , στο Λουξεμβούργο κάτω από τα 0,25. Στην Ελλάδα το κόστος της
Kwh παραμένει σταθερά άνω των 0,30 ευρώ από τον περασμένο Σεπτέμβριο και τον Απρίλιο έφτασε τα 0,40 ευρώ. Η Eurostat το προσδιορίζει στην ζώνη των 0,25 ευρώ για το 2021.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης