Ευνοϊκός ο νέος μηχανισμός αποζημίωσης
Μηνύματα πρός την αγορά επιχειρεί να στείλει η διοίκηση της ΔΕΗ με τις συνεχείς αγορές ίδιες μετοχών, όταν η κεφαλαιοποίηση της υπερβαίνει κατά τι τα 2 δισ. ευρώ, ύστερα και από την χθεσινή γενική κατάρρευση του χρηματιστηρίου.
Μέσα σε δυο συνεδριάσεις η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε αγορές 290.000 μετοχών μ ένα εύρος τιμών που κινείται από 5,38 έως 5,63 ευρώ. Xθες διακινήθηκαν συνολικά 1,5 εκατ. μετοχές ενώ οι συνολικές αγορές ίδιων μετοχών από την ΔΕΗ έχουν φθάσει σχεδόν το 1 εκατ. τεμάχια (996.238 μετοχές) ή 0,2608% του συνόλου των μετοχών.
Όπως θα δούμε, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει θέσει ως όριο (stop loss) τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, όπου και αγοράζεται ο μεγαλύτερος όγκος των μετοχών.
Η διοίκηση αναφέρει, με βάση την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου και της Γενικής συνέλευσης των μετόχων, η ΔΕΗ θα προχωρά σε αγορές ιδίων μετοχών “στο βαθμό που κρίνονται συμφέρουσες για την επιχείρηση”.
Για την τελευταία λοιπόν, οι τρέχουσες τιμές κρίνονται ως “συμφέρουσες” ή θέτουν ένα όριο, καθώς μόνο η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ πρός το Αυστραλιανό εταίρο, Macquarie Group, απέφερε έσοδα 2,1 δις. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, μετά την εξαγορά των αιολικών πάρκων της Volterra χθες η ΔΕΗ ανακοίνωσε την εξαγορά της ελληνικής start up εταιρείας Carge, η οποία αναπτύσσει εφαρμογές αναζήτησης των φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Ευνοϊκός για την ΔΕΗ - ηλεκτροπαραγωγούς ο νέος μηχανισμός αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών
Την ίδια ώρα, όμως, που εξελίσσονται οι αγορές ίδιων μετοχών, σύμφωνα με πληροφορίες, προετοιμάζεται ο νέος μηχανισμός αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών για τις ποσότητες που πουλάνε μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, ο νέος μηχανισμός θα αποβαίνει υπερ της ΔΕΗ, αλλά και των παραγωγών που διαθέτουν μονάδες φυσικού αερίου με απόδοση μεγαλύτερη του 50%.
Και αυτό γιατί ο μηχανισμός για τις μονάδες Φυσικού Αερίου ή Λιγνίτη δεν θα έχει ανώτατο πλαφόν, αλλά διότι θα λαμβάνει υπόψιν την τιμή του ολλανδικού συμβολαίου ΤΤF καθώς και την τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών αέριων ρύπων. ( για τις λιγνιτικές).
Μ αυτόν τον τρόπο η τιμή αποζημίωσης υπολογίζεται σε 220 -230 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Την ίδια στιγμή, όμως, που προετοιμάζεται ο μηχανισμός αποζημίωσης εντύπωση προκαλούν οι πρόσφατες ανακοινώσεις της διοίκησης των ΕΛ.ΠΕ η οποία “προειδοποίησε” ότι, “πρέπει να σκέφτονται διπλά όσοι επιτίθενται στους ηλεκτροπαραγωγούς” Όλα αυτά συμβαίνουν, όμως, εν όψει της επενδυτικής απόφασης για νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από την Elpedison.
Τελικώς, όμως, και για την ΔΕΗ, όσο και τους υπόλοιπους ηλεκτροαπαραγωγούς το καίριο ζήτημα δεν είναι οι “επιθέσεις” για τα αποκαλούμενα υπερκέρδη, αλλά το τι κόστος πρόκειται να καταβάλλουν για την αγορά φυσικού αερίου.
Που κινούνται τα ομόλογα της ΔΕΗ
Εν τω μεταξύ, εν μέσω της πτώσης της μετοχής της ΔΕΗ τα ομόλογα της ΔΕΗ διαπραγματεύονται με αποδόσεις στην λήξη τους 6,1-6,6%.
Το πρώτο ομόλογο, λήξεως 2026, και κουπόνι 3,875% είχε τιμή 91,10%, δηλαδή απόδοση 6,1% περίπου.
Με απόδοση 6,626% στην λήξη του διαπραγματεύεται και το έτερο ομόλογο της ΔΕΗ, λήξεως 2028 με κουπόνι 3,375%.
Βεβαίως, η εικόνα στις αγορές των διεθνών ομολόγων έχει επιδεινωθεί πρόσφατα ακόμα και για εταιρείες ή τράπεζες με υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση, δημιουργώντας ανησυχίες στους Έλληνες επενδυτές για το επερχόμενο κόστος δανεισμού.
Ενδεικτικά, το ομόλογο της Macquarie Bank λήξεως 2025 διαθέτει απόδοση στην λήξη 4,48%. Το ομόλογο της General Motors, λήξεως 2025 διαθέτει απόδοση στην λήξη 4,74%.
Ακόμα και ομόλογο της Goldman Sachs, λήξεως 2031 διαθέτει απόδοση 4,28%.
Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών