γράφει : Νίκος Θεοδωρόπουλος
Θα πρόκειται για επίπεδα ρεκόρ στην τιμή της Kwh ενώ δεν αποκλείεται να καταρριφθούν τον Αύγουστο διότι το διεθνές περιβάλλον συμβάλλει σε νέες υψηλότερες τιμές και σε νέα ρεκόρ.
Σενάρια τρόμου διαμορφώνονται για την τιμή της Mwh στο τέλος του μήνα καθώς εκτιμάται ότι η χονδρεμπορική τιμή θα κλείσει στα 350 ευρώ στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Πρόκειται για τιμή υψηλότερη κατά 212% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021 με την τελική λιανική τιμή της Mwh να ξεπερνά τα 400 ευρώ ανά Mwh για τα νοικοκυριά.
Τον Ιούλιο του 2021 η χονδρεμπορική τιμή ήταν στα 112 ευρώ και φέτος με βάση τα στοιχεία του πρώτου δεκαημέρου θα είναι στα 350 ευρώ με ανοδική τάση.
Στην πράξη σημαίνει ότι το κόστος της Kwh στους λογαριασμούς ρεύματος θα αποτυπωθεί στα 0,40 λεπτά του ευρώ.
Θα πρόκειται για επίπεδα ρεκόρ στην τιμή της Kwh ενώ δεν αποκλείεται να καταρριφθούν τον Αύγουστο διότι το διεθνές περιβάλλον συμβάλλει σε νέες υψηλότερες τιμές και σε νέα ρεκόρ. Η πηγή του «κακού» είναι η τιμή του φυσικού αερίου.
Πέρυσι τον Ιούλιο είχε 20 ευρώ ανά Mwh και χθες ήταν στα 172 ευρώ ανά Mwh, σημειώνοντας ποσοστιαία άνοδο κατά 760%.
Για τα νοικοκυριά η ενέργεια που θα καταναλωθεί θα πληρωθεί στην καλύτερη των περιπτώσεων προς 0,40 ευρώ.
Παράδειγμα οι 400 Kwh θα τιμολογηθούν προς 160 ευρώ όταν πέρυσι η αντίστοιχη κατανάλωση πληρώθηκε προς 52 ευρώ.
Το ΥΠΕΝ έχει εξαγγείλει χρηματοδότηση στα επίπεδα των 200 ευρώ ανα Mwh δηλαδή στο λογαριασμού θα συνεισφέρει με 80 ευρώ στον πάροχο για την αποπληρωμή του λογαριασμού.
Η συμμετοχή του ΥΠΕΝ φθάνει στο 50% και όχι στο 80% όπως ισχυρίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Οι πάροχοι τινάζουν την ενεργειακή μπάνκα στον αέρα.
Σε δύο εβδομάδες οι εταιρείες ενέργειας θα πρέπει να δώσουν στη δημοσιότητα το κόστος της τιμολόγησης της Kwh για τον Αύγουστο και στα τέλη Ιουλίου την τιμολόγηση του Σεπτεμβρίου.
Τα επιτελεία των εταιρειών …τρέμουν στην ιδέα και μόνο να τιμολογήσουν το κόστος της Kwh κατά 30 ημέρες νωρίτερα όταν οι κινήσεις της Ρωσίας είναι απρόβλεπτες σε ότι αφορά τη ομαλή ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Η συντήρηση του Nord Stream 1 δεν επηρεάζει την Ελλάδα αλλά έχει βάλει σε ανησυχία την Ευρώπη διότι κανένας δεν ξέρει ποια απόφαση θα λάβει η Ρωσία την επόμενη ημέρα,
Οι μάγοι της ενέργειας
Το αξιοπερίεργο όμως είναι ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ απαιτεί από τους εγχώριους προμηθευτές να μαντέψουν ποιο θα είναι το κόστος της Mwh τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο μετά την απόφαση για κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Μέχρι την τελευταία στιγμή κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πως θα δουλέψει η εγχώρια αγορά ενέργειας.
Αρκετά στελέχη γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι αν τιμολογήσουν λάθος την τιμή της Kwh τον Αύγουστο δηλαδή χαμηλότερα από την πραγματική της αξία, οι ζημιές που θα γράψουν θα είναι μη αναστρέψιμες για την πορεία του παρόχου.
Η ΔΕΗ σε συμπληγάδες
Το κλειδί της υπόθεσης το έχει η ΔΕΗ που θα δώσει τον τόνο στην αγορά.
Στην περίπτωση όμως που συγκρατήσει το κόστος της Kwh θα τις γυρίσει μπούμερανγκ.
Αν τιμολογήσει κατά 20 ή 25 ευρώ πιο χαμηλά από το πραγματικό κόστος της Kwh για τον Αύγουστο θα γράψει μηνιαίες ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ τις οποίες η διοίκηση θα προσπαθήσει να τις συμμαζέψει τον Σεπτέμβριο δίνοντας υψηλότερη τιμή κατά 25 ευρώ ανά Mwh.
Σε διάστημα ενός μηνός η εγχώρια αγορά ενέργειας θα κυριευθεί από απρόσμενα γεγονότα που θα πλήξουν τον πιο ισχυρό παίκτη της αγοράς που είναι η ΔΕΗ με απρόβλεπτες συνέπειες για την ίδια στην εταιρεία όταν μάλιστα ως εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα πρέπει να ενημερώσει τους επενδυτές για τις επιπτώσεις του νέου συστήματος τιμολόγησης της Kwh.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών