Η επενδυτική του φιλοσοφία δεν διαφέρει πολύ από όλα τα πετυχημένα funds…
Η ελληνική ονομασία του fund -το οποίο παραπέμπει στο βουνό Eλικώνας- δεν ήταν τελικά άστοχη.
Κατακτούν “κορυφές” σταδιακά οι managers του, καθώς στη χώρα μας προχώρησαν στις συναλλαγές (trades) της ζωής τους.
Και η ελληνική ανάκαμψη από το 2019 προσέφερε απλόχερα αποδόσεις σε όσα funds εμπιστεύθηκαν τα managements των ελληνικών εταιρειών και προσαρμόστηκαν στη μικρή, ρηχή αγορά.
Η επενδυτική τους φιλοσοφία δεν διαφέρει πολύ από όλα τα πετυχημένα funds: ξεκίνησαν με μικρά κεφάλαια τα οποία τοποθέτησαν εγκαίρως σε επιλεγμένες μετοχές τις οποίες η αγορά είχε υποτιμήσει για διάφορους λόγους. Όπως θα δούμε, οι τράπεζες, οι μετοχές των οποίων αποτυπώνουν άμεσα τις θετικές αλλαγές στην οικονομία ήταν και αποτελεί το βασικό στήριγμα στα χαρτοφυλάκια τους.
Οι τέσσερις Ιταλοί (Μ. Fumara, D. Grazzini, F. Reggio, F. Russo και o Ιρλανδός P. Mc Lernon, συμπεριέλαβαν την Ελλάδα, στις συναλλαγές τους και μέχρι σήμερα δεν τους έχει απογοητεύσει, καθώς τα κέρδη είναι συχνά, με λίγες εξαιρέσεις πιθανότατα, όπως τις τοποθετήσεις στην ΔΕΗ, αφού η ενεργειακή κρίση ακολούθησε μετά την αύξηση κεφαλαίου.
Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία είχε δημοσιεύσει το Bloomberg, από τις τοποθετήσεις του fund σε Ελλάδα, Ισπανία, Τουρκία το 2020 είχε καταγράψει απόδοση 68%, ενώ το 2021 είχε συνολική απόδοση 24% για το πρώτο 9μηνο του 2021. Τα κεφάλαια τα οποία διαθέτουν υπό διαχείριση υπολογίζεται ότι, έχουν ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, και αυτό αποτυπώνεται και στις συμφωνίες τις οποίες συνάπτουν.
Η επιστροφή στην Eurobank και οι συμβάσεις χρηματικών διακανονισμών
Μετά λοιπόν τα υψηλά κέρδη ( 57% ) τα οποία κατέγραψε το Helikon Investments το 2019 στη Eurobank, χθες επανήλθε με ποσοστό άνω του 5%, τόσο μέσω μετοχών, όσο και μέσω συμβάσεων ανταλλαγής με χρηματικό διακανονισμό (Cash Settled Equity Swap).
Συγκεκριμένα, κατέχει το 1,55% των δικαιωμάτων ψήφων και το 3,46% μέσω των συμβάσεων ανταλλαγής, οι οποίες λήγουν το 2024 – 2025.
H ανακοίνωση της απόκτησης έγινε όταν ήδη η μετοχή έχει καταγράψει άνοδο 26% το τελευταίο τρίμηνο.
Οι συμβάσεις αυτές αποτελούν ιδιωτικές συμφωνίες μεταξύ δυο μερών, συνήθως έχουν χρόνο λήξης και ουσιαστικά αποτελούν options τα οποία θα ασκηθούν μελλοντικά και δίνουν τα δικαιώματα ψήφου στο Helicon, ενώ oι κάτοχοι των μετοχών παραμένουν άγνωστοι.
Η μοναδική υποχρέωση του fund είναι η ανακοίνωση όταν το ποσοστό υπερβεί το 5% και όχι το περιεχόμενο του χρηματικού διακανονισμού που έχει συμφωνήσει.
Απόδοση 75% στην Τράπεζα Πειραιώς – ΔΕΗ – ΟΛΠ
Την ίδια μέθοδο, μέσω συμβάσεων ανταλλαγής ακολούθησε και το καλοκαίρι του 2022, το Ηelikon fund, όταν απέκτησε συνολικά το 9,377% μέσω μετοχών και συμβάσεων.
Το fund είχε συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς (1,15 ευρώ) και αργότερα όταν είχε σημειώσει πτώση χρησιμοποίησε τις συμβάσεις και αυξάνοντας το ποσοστό του και μειώνοντας τις τιμές κτήσης.
Από τα επίπεδα του 1,07 ευρώ τον Αύγουστο του 2022, το Fund Ηelicon καταγράφει μια απόδοση 75% στις μετοχές για τις οποίες διαθέτει δικαιώματα ψήφων.
Το Ηelicon Investments, όμως, συμμετείχε και στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ και από τον Σεπτέμβριο του 2021, κατέχει το 4,9% μέσω μετοχών και 1,54% μέσω των συμβάσεων ανταλλαγής με χρηματικό διακανονισμό. Ποσοστό 5,376% κατέχει και στον ΟΛΠ, όπου τα μερίσματα του Οργανισμού προσφέρουν ικανοποιητικές αποδόσεις από το 2021.
Οι πωλήσεις στη Lamda - Οι αγορές σε ΓΕΚ Τέρνα
Όταν αποχώρησε η κ. M. Λάτση από τη Lamda Investments, οι Ιταλοί αγόρασαν το ποσοστό (3,4%) στα επίπεδα των 5,5-5,6 ευρώ και ρευστοποίησαν με κέρδη στα 7 ευρώ, αν και η αποχώρηση ήταν άτσαλη προκαλώντας υποχώρηση στον τίτλο.
Ωστόσο, το fund χρειαζόταν την ρευστότητα για να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ. Το Ηelikon Ιnvestements, επίσης, παλαιότερα είχε κτίσει θέση (5%) και στην ΓEK Τέρνα, όπου και εδώ με υπομονή αποκόμισαν αποδόσεις.
Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών