σύμβολα :
ΕΤΑΙΡΙΑ ΥΔΡΕΥΣΕΩΣ & ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΣ ΑΕ (ΚΟ)
γράφει :
Μειώνεται το ενεργειακό κόστος στις αρχές του 2023, χαμηλά τιμολόγια θέλει η διοίκηση
Αυτό ειπώθηκε χθες στην ενημέρωση των αναλυτών με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων χρήσης 2022, τα οποία ήταν αφορμή ώστε να υποχωρήσει η μετοχή σε χαμηλά τριών ετών.
Ο κ.Σαχίνης, CEO της ΕΥΔΑΠ ανέφερε πως αναμένει να ανακτηθούν τα 157 εκατ. ευρώ που έχει δώσει στο κράτος για τη συμφωνία για το αδιύλιστο νερό και υπάρχει εκτίμηση ανάκτησης και του ενεργειακού κόστους.
Το ενεργειακό κόστος αυξήθηκε 22 εκατ. ευρώ το 2022 φτάνοντας τα 45,5 εκατ. ευρώ εξέλιξη που επιβάρυνε τα αποτελέσματα.
Ερωτώμενος για την πορεία του 2023 απέφυγε να δώσει κάποια εκτίμηση τονίζοντας μόνο πως το ενεργειακό κόστος μειώνεται.
Με βάση δύο σενάρια που έχει κάνει και τις τιμές των συμβολαίων, ο προϋπολογισμός για το κόστος ενέργειας θα κυμανθεί μεταξύ 31,3 εκατ. ευρώ με κρατική επιδότηση και 37,5 εκατ. ευρώ χωρίς κρατική επιδότηση.
Θέλουμε χαμηλά τιμολόγια
Σε ερώτηση του ΒΝ για τα τιμολόγια και το γεγονός πως ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ είναι ίσως οι μοναδικές εταιρείες στην Ελλάδα που δεν έκαναν αυξήσεις με αποτέλεσμα να πληγούν τα κέρδη ο κ.Σαχίνης είπε πως «θέλουμε χαμηλά τα τιμολόγια και το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να κρατήσουμε χαμηλά τα έξοδα. Θα πρέπει να α δούμε το ρυθμιστικό πλαίσιο, το wacc που θα δώσει η ΡΑΕ και όλα αυτά θα συνδεθούν μαζί και θα δούμε πως θα επιδράσει στα τιμολόγια».
Η ΕΥΔΑΠ προκειμένου να καλύψει το αυξημένο κόστος έχει κάνει τις παρακάτω ενέργειες: 1. Είναι σε διαδικασία εύρεσης παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας μέσω διαγωνισμού, για τη μείωση του κόστους προμήθειας (ανταγωνιστικότερες τιμές χρέωσης ενέργειας και ισχύος και μεγαλύτερες εκπτώσεις). 2. Έχει δρομολογήσει μελέτες και διαγωνισμούς σε ενεργοβόρες εγκαταστάσεις της για την αντικατάσταση παλαιών μηχανημάτων, πχ αντλιών, με ενεργειακά αποδοτικότερα. 3. Σχεδιάζει να τοποθετήσει συστήματα ενεργειακού ελέγχου (monitoring) των εγκαταστάσεών για βελτίωση των ενεργειακών τους επιδόσεων. 4. Έχει δρομολογήσει διαδικασίες διαγωνισμών για δημιουργία Φ/Β σταθμών με ενεργειακό συμψηφισμό, για τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Επιπλέον η Εταιρεία ολοκλήρωσε τον σχεδιασμό 4 Φ/Β Σταθμών συνολικής ισχύος 3,5 MW. Ήδη οι 2 πρώτοι επί εδάφους (συνολική ισχύς 2 MW) βρίσκονται στην διαδικασία ανάδειξης οριστικού αναδόχου και οι άλλοι 2 επί στεγών (συνολική ισχύς 1,5 MW) στη διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών από την Επιτροπή Διαγωνισμού.
Δημόσιο αγαθό το νερό
Αναφορικά με τις αποφάσεις του ΣτΕ, ο κ.Σαχίνης ανέφερε πως το νερό ήταν και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό, ενώ τόνισε πως υπάρχει περιθώριο μέχρι τέλος του έτους να μεταφερθούν οι μετοχές από το Υπερταμείο στο Ελληνικό Δημόσιο. Ερωτώμενος αν υπάρχει κάποιος κίνδυνος στη λειτουργία της εταιρεία από αυτήν την απόφαση, σημείωσε πως δεν υπάρχει.
Στη λογιστική κατάσταση αναφέρεται πως η ΕΥΔΑΠ δεν έχει λάβει προς το παρόν καμία γνωστοποίηση από τον βασικό της Μέτοχο σχετικά με την αναμεταβίβαση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της.
Η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, εξαντλώντας τις εκ του νόμου δυνατότητές της, έχει, τον Απρίλιο του 2023, αποστείλει επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών, κοινοποιούμενη στην ΕΕΣΥΠ και στο εποπτεύον Υπουργείο, τονίζοντας την αναγκαιότητα η οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση προς την ανωτέρω κατεύθυνση να έχει ολοκληρωθεί εντός του μηνός Ιουλίου 2023, ώστε η σύγκληση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης να πραγματοποιηθεί με νομική ασφάλεια.
Ρυθμιστική Αρχή
Μία σημαντική εξέλιξη είναι η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, ανέφερε ο κ.Σαχίνης, τονίζοντας πως είναι πολύ καλό για την ΕΥΔΑΠ και τις άλλες εταιρείες ύδρευσης και θα γίνουν συναντήσεις για να δουν πως θα εφαρμοστούν όλα όσα έχουν νομοθετηθεί. Αναμένεται πάντως να φέρει διαφάνεια και θα υπάρχει και λογοδοσία.
Το ΣτΕ επιβάλει νέα ΚΥΑ σε αντικατάσταση αυτής του 2017 που εξειδικεύει το ρυθμιστικό πλαίσιο.
Πλέον η Ρυθμιστική Αρχή θα καθορίζει το έσοδο (WACC) και ο κ.Σαχίνης εξέφρασε την ελπίδα να μην αλλάξει το τιμολόγιο!
Επενδυτικό πρόγραμμα
Σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι επενδύσεις της ΕΥΔΑΠ και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.
Το 2022 ανήλθαν στα 32 εκατ. ευρώ και το 2023 αναμένονται στα 47,3 εκατ. ευρώ και το 2024 στα 85 εκατ. ευρώ.
Τα σημαντικότερα έργα που υλοποιούνται είναι της Ανατολικής Αττικής ύψους 800 εκατ. ευρώ με 90% χρηματοδότηση από την Ε.Ε.
Επιπλέον ξεκινούν έργα μετασχηματισμού 400 εκατ. ευρώ, έργα για μείωση διαρροών 200 εκατ. ευρώ και για νέες δραστηριότητες 250 εκατ. ευρώ.
Κίνδυνος για το νερό στην Αττική
Για έργα που είναι έτοιμα να γίνουν προκειμένου να μην υπάρχει κίνδυνος απώλειες νερού στην Αττική αναφέρθηκε επίσης η διοίκηση. Η ΕΥΔΑΠ και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είχαν αναγνωρίσει και αξιολογήσει τον κίνδυνο μη ασφαλούς τροφοδοσίας της Αττικής με νερό λόγω αστοχίας του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος (ΕΥΣ) στο ενωτικό υδραγωγείο, που αποτελεί κυριότητα του Δημοσίου.
Εκτιμάται ότι πιθανή ζημιά στην περιοχή αυτή θα επιφέρει προσωρινό έλλειμμα της τάξης 30-40% της ύδρευσης της Αθήνας.
Στις 4 Αυγούστου 2022, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών απέστειλε επιστολή στην ΕΥΔΑΠ στην οποία αναφέρεται ότι αναμένεται να ανατεθούν στην ΕΥΔΑΠ έργα άμεσης προτεραιότητας για το ΕΥΣ, προϋπολογισμού 78 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) σύμφωνα με τις διαδικασίες του Ν.4412/16 και τους όρους της από 2 Φεβρουαρίου 2022 σύμβασης. Ωστόσο, το ΥΠΥΜΕ δεν είχε καθορίσει τον τρόπο χρηματοδότησης των έργων, ενώ δεν έχει προχωρήσει και η υπογραφή σχετικής προγραμματικής σύμβασης με την ΕΥΔΑΠ.
Για την αποφυγή των επιπτώσεων του κινδύνου αυτού η ΕΥΔΑΠ απηύθυνε τον Μάρτιο του 2023, αίτημα προς τα αρμόδια Υπουργεία για την συγκεκριμενοποίηση του τρόπου χρηματοδότησης και των αναγκαίων προϋποθέσεων υλοποίησης των αναγκαίων έργων βελτίωσης.
Κέρδη λόγω τόκων στα αποτελέσματα
Σημειώνεται πως η ΕΥΔΑΠ εμφάνισε καθαρά κέρδη 5 εκατ. ευρώ από 30,6 εκατ. ευρώ και θα δώσει μέρισμα μόλις 0,02 ευρώ ανά μετοχή από 0,28 ευρώ. Η κερδοφορία οφείλεται σε έσοδα από τόκους πελατών που καθυστερούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ύψους 8,8 εκατ. ευρώ, αφού τα κέρδη εκμετάλλευσης ήταν μόλις 89 χιλ. ευρώ!
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών