Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Είναι η αποτίμηση των 3,6 δισ. ευρώ της Jumbo ακριβή; - Οι ξένοι ζητούσαν πάνω από το 10% των μετοχών

Είναι η αποτίμηση των 3,6 δισ. ευρώ της Jumbo ακριβή; - Οι ξένοι ζητούσαν  πάνω από το 10% των μετοχών
Σήμερα η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα 3,6 δισ. ευρώ (27 ευρώ) και ο δείκτης τιμή προς κέρδη υποτίθεται ότι ανέρχεται σε 11,4, αλλά, όπως δείχνουν τα στοιχεία, διαμορφώνεται χαμηλότερα
H υπερτριπλάσια ζήτηση των ξένων επενδυτών (14 εκατ. μετοχές) στην διάθεση μετοχών της Jumbo (4 εκατ. ή 3%) στην τιμή των 27,20 ευρώ απέδειξε το πόσο ελκυστική είναι η εταιρεία για τους επενδυτές.
Οι τελευταίοι δεν ενδιαφέρονται για το εάν ο επιχειρηματίας κ. Α. Βακάκης είχε πωλήσει προηγουμένως στα 14 ευρώ ή στα 27,2 ευρώ τον περασμένο Μάϊο με τίμημα 108 εκατ. ευρώ.
Κι αυτό γιατί η σημερινή αποτίμηση της δίνει προοπτικές.
Σήμερα η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα 3,6 δισ. ευρώ (27 ευρώ) και ο δείκτης τιμή προς κέρδη υποτίθεται ότι ανέρχεται σε 11,4, αλλά, όπως θα δούμε, διαμορφώνεται χαμηλότερα.
Ο ιδρυτής παραμένει πεσιμιστής εξαιτίας της διαταραχής στην εφοδιαστική αλυσίδα, των δυο πολέμων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολά και του οικονομικού κλίματος της Ελλάδας.
Παρά ταύτα η διοίκηση δεν άλλαξε μέχρι τώρα τις προβλέψεις της για αύξηση τζίρου και κερδών 8% έως 10% και η πραγματικότητα ενδέχεται να διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα, όπως και τα προηγούμενα χρόνια.
Στο πρώτο πεντάμηνο οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 8% και ο ενθουσιασμός δεν δικαιολογείται για τον κ. Βακάκη λόγω των προβλημάτων στη Μέση Ανατολή και των υψηλότερων τιμολογήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά η Jumbo, όπως και στο παρελθόν έχει στραφεί και σε άλλες αγορές για τις προμήθειές τη;, όπως Τουρκία, διατηρώντας μια ευελιξία όταν αντιμετωπίζει υψηλότερα κόστη.
Την ίδια περίοδο, η δυναμική αγορά της Ρουμανίας με 17 καταστήματα και ένα ηλεκτρονικό παρουσιάζει την υψηλότερη ανάπτυξη στο δίκτυο της Jumbo καθώς τον Μαϊο εμφάνισε άνοδο πωλήσεων 16%.
Με τα υπερκαταστήματα στην συγκεκριμένη χώρα και την ραγδαία ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας η Jumbo όχι μόνο αντισταθμίζει προβλήματα από άλλες αγορές, αλλά ήδη αποκομίζει το 23% των συνολικών κερδών προ φόρων.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι αγορές της Βουλγαρίας – Κύπρου ενώ στην Ελλάδα επανήλθε το υπερκατάστημα Jumbo στην Λάρισα μετά τις καταστροφές.
Το ιδιόκτητο δίκτυο των 85 καταστημάτων διαθέτει κρυμμένες υπεραξίες οι οποίες δεν έχoυν αποτιμηθεί.
Οι ενσώματες ακινητοποιήσεις ανέρχονται σε 780 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι επενδύσεις στα καταστήματα εκ των πραγμάτων είναι συνεχείς.
Εντός του 2023 επίσης η Jumbo προχώρησε επίσης σε επένδυση 1% στην Trade Estates, μια επένδυση η οποία θα αποδώσει όταν αρχίσει η μείωση των επιτοκίων, αλλά θα προσφέρει συνέργειες και νέους χώρους πώλησης.

Ο μακροπρόθεσμος δανεισμός της εταιρείας είναι μηδενικός και η εταιρεία διέθετε ταμειακά διαθέσιμα 444 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2023.
Μετά την αφαίρεση τους, η κεφαλαιοποίηση της Jumbo διαμορφώνεται σε 3,1 δισ. ευρώ.
Με συντηρητικές προβλέψεις για άνοδο κερδών 8,2% ήτοι 328 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη μετά φόρων ο δείκτης P/E βρίσκεται στο 9,5 περίπου.
Η Jumbo, όμως, στο πρώτο επτάμηνο θα έχει διανείμει στους μετόχους 206,5 εκατ. ευρώ καθαρό μέρισμα ή 1,52 ευρώ ανά μετοχή.
Στις 10 Ιουλίου πραγματοποιείται η αποκοπή από την μετοχή του μεικτού μερίσματος χρήσης 2023, ύψους 1 ευρώ (0,95 καθαρό) και η εταιρεία θα διανείμει άλλα 129 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη έχει καταβάλλει 81,6 εκατ. ευρώ στις αρχές του χρόνου από κέρδη προηγούμενων χρήσεων.
Και ήδη το 2023 οι θυγατρικές από Κύπρο και Ρουμανία διένειμαν στην μητρική 240 εκατ. ευρώ από κέρδη προηγούμενων χρήσεων.
Ελληνικές και ξένες χρηματιστηριακές ήδη έχουν αποτιμήσει υψηλότερα την Jumbo καθώς προχώρησαν σε αναβάθμιση των τιμών -στόχων με την Εθνική χρηματιστηριακή στα 35 ευρώ, την Citigroup στα 32,5 και την Eurobank Equities στα 33,4 ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης