Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το νέο στρατηγικό πλαίσιο ανάπτυξης της Viohalco και το ευρωπαικό στοίχημα - Πως θα αυξηθεί η αξία για τους μετόχους

Το νέο στρατηγικό πλαίσιο ανάπτυξης της Viohalco και το ευρωπαικό στοίχημα - Πως θα αυξηθεί η αξία για τους μετόχους

Η μείωση των επιτοκίων και το στοίχημα της Viohalco και των διαχειριστών

Σχετικά Άρθρα
Με σημαντική έκπτωση έναντι της καθαρής της θέσης (2 δισ. ευρώ) αλλά και της χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης των θυγατρικών της συνεχίζει να διαπραγματεύεται η μετοχή της Viohalco.
Η εταιρεία συμμετοχών μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες μεταλλουργίας στη ΝΑ Ευρώπη, παρά την χαμηλότερη ζήτηση από τις ευρωπαϊκές αγορές λόγω των υψηλών επιτοκίων όχι μόνο δεν χάνει μερίδια αγοράς (3,2 δις. ευρώ ), αλλά στο πρώτο εξάμηνο διατήρησε την ισχυρή λειτουργική κερδοφορία ( a- ebidta ) στα 263 εκατ. ευρώ, έναντι 259 εκατ. ευρώ του 2023.
Τα δε καθαρά κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας σχεδόν διπλασιάστηκαν καθώς ανήλθαν σε 68,8 εκατ. ευρώ έναντι 36,5 εκατ. ευρώ. του πρώτου εξαμήνου του 2023.

Η μείωση των επιτοκίων και το στοίχημα της Viohalco και των διαχειριστών

Εδώ κι αρκετούς μήνες Έλληνες και ξένοι διαχειριστές έχουν ποντάρει στο μεγάλο discount ( 50% ) της Viohalco έναντι της αξίας των θυγατρικών της καθώς η κεφαλαιοποίηση ανέρχεται σε 1,48 δισ. ευρώ.
Την ίδια περίοδο οι εισηγμένες θυγατρικές της, η Cenergy αποτιμάται σε 1,8 δισ. ευρώ, η ElvalHalcor σε 692 εκατ. ευρώ και η εταιρεία ακινήτων Noval σε 330 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολικά σε 2,8 δισ. ευρώ.
Οι επενδυτές εκτιμούν ότι το χάσμα κεφαλαιοποιήσεων θα κλείσει τους επόμενους μήνες θέτοντας ως στόχο τιμές άνω των 7 ευρώ για την Viohalco. Την ίδια περίοδο, η Viohalco θα προχωρήσει στην αύξηση της ελεύθερης διασποράς στην Cenergy με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 200 εκατ. ευρώ, κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης ( βασικοί μέτοχοι ) και κατανομή νέων μετοχών κατά προτεραιότητα για τους υφιστάμενους μετόχους.
Την ίδια περίοδο, όμως, που συνεχίστηκε η μείωση των επιτοκίων στην Ευρώπη, με τα νέα κεφάλαια, η Cenergy θα προχωρήσει στην κατασκευή της μονάδας καλωδίων στις ΗΠΑ, για την οποία ήδη έχει λάβει φορολογική απαλλαγή.
Η ελληνική πολυεθνική Cenergy διεκδικεί και λαμβάνει έργα από εταιρείες- κολοσσούς όπως η Nexans, Prysmian, ΝΚΤ αφαιρώντας τους μερίδια αγοράς τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.
Μετά την αύξηση κεφαλαίου της Cenergy, η συνολική κεφαλαιοποίηση των θυγατρικών θα ανέλθει σε 3 δισ. ευρώ, καθιστώντας τις διαφορές εξόφθαλμες πλέον.
Για την Viohalco, το “στοίχημα” για την επόμενη περίοδο είναι να λειτουργήσει το επιχειρηματικό μοντέλο και οι θυγατρικές της να επωφεληθούν από την αναθέρμανση των ευρωπαϊκών οικονομιών λόγω της μείωσης των επιτοκίων. Τότε, η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών των θυγατρικών θα αποτυπωθεί νομοτελειακά και στην μητρική εταιρεία.

Ποιοι ήταν οι μοχλοί ανάπτυξης στο εξάμηνο 2024

Σε τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ο οικονομικός διευθυντής CSO κ. Στρ. Θωμαδάκης έκανε λόγο για μια ισχυρή απόδοση σε ένα περιβάλλον με συνεχείς προκλήσεις, ωστόσο το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο επέτρεψε στην εταιρεία να παρουσιάσει αυξημένα αποτελέσματα.
Μοχλοί της ανάπτυξης της Viohalco ήταν τα καλώδια, ο κλάδος του χαλκού (Sofia Me) και ο τομέας των σωλήνων χαλκού καθώς η Σωληνουργεία Κορίνθου επικεντρώθηκε σε στοχευμένα έργα για υδρογονάνθρακες, αγωγούς δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα και αγωγούς μεταφοράς υδρογόνου, παράλληλα με τη βελτιωμένη ανταγωνιστική της θέση στην παγκόσμια αγορά τεχνολογιών ενεργειακής μετάβασης.
Συγκεκριμένα, πάνω από την μισή λειτουργική κερδοφορία (53% ) συνεισέφεραν οι τομείς των καλωδίων και του χαλκού καθώς τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη στην Viohalco δίχως την επίδραση των μετάλλων (a- ebidta) ανήλθαν σε 61 και 81 εκατ. ευρώ αντίστοιχα Κι αυτό γιατί εμφανίζουν τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους στα έργα υποβρύχιων και χερσαίων έργων, αλλά και κλάδο του χαλκού με στις αυξημένες τιμές κατεργασίας και μείωση του κόστους ενέργειας.
Σε ότι αφορά το Αλουμίνιο, αφού ολοκληρώθηκαν οι επενδύσεις ο τομέας εμφάνισε λειτουργικά κέρδη 63 εκατ. ευρώ, ενώ στους σωλήνες χαλκού διαμορφώθηκαν σε 41 εκατ. ευρώ.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
w
ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης