Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η ΕΥΔΑΠ με λίγα λόγια...

Η ΕΥΔΑΠ με λίγα λόγια...
Η ΕΥΔΑΠ παρέχει υπηρεσίες ύδρευσης σε περίπου 4.400.000 πελάτες, μέσω ενός δικτύου που αποτελείται από περίπου 14.000 χιλιόμετρα δικτύου διανομής νερού και τροφοδοτικών αγωγών

Η ΕΥΔΑΠ τροφοδοτεί την Αττική με ένα από τα πιο ποιοτικά νερά του κόσμου. Οι κύριες πηγές υδροληψίας και οι ταμιευτήρες που χρησιμοποιούνται, βρίσκονται σε αγνές περιοχές, απαλλαγμένες από γεωργική και βιομηχανική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα, η ελληνική Πρωτεύουσα να τροφοδοτείται με άριστης ποιότητας νερό.
Η μεταφορά του νερού γίνεται με φυσικό τρόπο μέσω βαρύτητας, με μικρή κατανάλωση ενέργειας.
Όραμα της ΕΥΔΑΠ είναι να παραμείνει η μεγαλύτερη και πιο αξιόπιστη Εταιρεία στη διαχείριση του κύκλου του νερού, προσανατολισμένη πάντα στον Άνθρωπο, την Κοινωνία και το Περιβάλλον.
Αποστολή της είναι να παρέχει ποιοτικό και φθηνό πόσιμο νερό σε όλο και περισσότερους πολίτες αποδίδοντάς το πίσω στο περιβάλλον καθαρό, μέσα από την αποτελεσματική διαχείριση όλων των διαθέσιμων πόρων, με κοινωνική ευαισθησία και με γνώμονα τη συνεισφορά στην κοινωνική ευημερία. Δέσμευση, ένας κύκλος νερού μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος (zero carbon water) μέχρι το 2030, ώστε να μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου χωρίς εκπομπές αερίων άνθρακα.
Η στρατηγική της Εταιρείας είναι βασισμένη στην επίτευξη μιας ισορροπημένης και αειφόρου ανάπτυξης προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, των πελατών, των εργαζομένων, των μετόχων, του περιβάλλοντος και όλων των εχόντων έννομο συμφέρον απ’ αυτήν.

Ύδρευση

Η ΕΥΔΑΠ παρέχει υπηρεσίες ύδρευσης σε περίπου 4.400.000 πελάτες, μέσω ενός δικτύου που αποτελείται από περίπου 14.000 χιλιόμετρα δικτύου διανομής νερού και τροφοδοτικών αγωγών. Η Εταιρεία επίσης διαχειρίζεται τέσσερις Μονάδες Επεξεργασίας Νερού με συνολική δυναμικότητα 1,8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ημερησίως. Το 2018 η ΕΥΔΑΠ παρέλαβε νέα δίκτυα, και συγκεκριμένα το υπόλοιπο δίκτυο ύδρευσης της Σαλαμίνας, το δημοτικό δίκτυο της Μαγούλας από τον Δήμο Ελευσίνας και το δημοτικό δίκτυο του οικισμού Αγίου Δημητρίου του Δήμου Πεντέλης-Βριλησσίων. Το 2019 δρομολόγησε διαδικασίες και παρεμβάσεις για την ομαλή ενσωμάτωση στο δίκτυό της των εν λόγω δημοτικών δικτύων ύδρευσης. Το 2023 έγινε η ένταξη του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Μεγαρέων στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ.
ΑΡΧΕΙΟ_ΕΥΔΑΠ_-_ΜΕΝ_ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ.jpg
ΑΡΧΕΙΟ ΕΥΔΑΠ - ΜΕΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ

Αποχέτευση

Το δίκτυο αποχέτευσης έχει συνολικό μήκος περί τα 8.500 χιλιόμετρα. Το σύστημα είναι χωριστικό (αγωγοί ακαθάρτων υδάτων – αγωγοί ομβρίων υδάτων) εκτός από την περιοχή του κέντρου της Αθήνας όπου το σύστημα είναι παντορροϊκό (κοινοί αγωγοί ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων).
Ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός ανέρχεται σε περίπου 3.700.000 κατοίκους. Η συλλογή των λυμάτων γίνεται με τους αγωγούς του δευτερεύοντος δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων των αποχετευόμενων περιοχών, μέσω των συνδέσεων σε αυτούς της κάθε παρόδιας ιδιοκτησίας. Τον Σεπτέμβριο του 2023 η ΕΥΔΑΠ παρέλαβε το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων του Δήμου Μεγαρέων συνολικού μήκους 96 χλμ.

Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων

Για την επεξεργασία των λυμάτων η ΕΥΔΑΠ διαθέτει Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (Κ.Ε.Λ.):

  • το Κ.Ε.Λ. Ψυττάλειας, με δυναμικότητα επεξεργασίας λυμάτων 1.000.000μ3/ημέρα και μέση ημερήσια παροχή εισερχόμενων λυμάτων περί τα 700.000μ3/ημέρα
  • το Κ.Ε.Λ. Μεταμόρφωσης, με δυναμικότητα επεξεργασίας λυμάτων 44.000μ3/ημέρα και μέση ημερήσια παροχή εισερχομένων λυμάτων στα 24.000μ3/ημέρα (αστικά λύματα και αστικά βοθρολύματα) και
  • το Κ.Ε.Λ. Θριασίου, με δυναμικότητα επεξεργασίας λυμάτων 21.000μ3/ημέρα και μέση ημερήσια παροχή εισερχόμενων λυμάτων, σήμερα, περί τα 6.330μ3/ημέρα.
  • Το 2023, η ΕΥΔΑΠ παρέλαβε το Κ.Ε.Λ. Μεγάρων και το Κ.Ε.Λ. Κορωπίου.

DCIM\100MEDIA\DJI_0390.JPG
ΑΡΧΕΙΟ ΕΥΔΑΠ - ΚΕΛ ΨΥΤΤΑΛΕΙΑ

Ανατολική Αττική

Η ΕΥΔΑΠ διαχειρίζεται τα έργα αποχέτευσης Ανατολικής Αττικής για τη συλλογή και επεξεργασία αστικών λυμάτων με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων εκροών για αστική και περιαστική χρήση. Ο σχεδιασμός των έργων στην Ανατολική Αττική στοχεύει τόσο στην ολοκληρωμένη διαχείριση των λυμάτων της περιοχής, όσο και την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων εκροών για τη διασφάλιση του μέγιστου περιβαλλοντικού οφέλους. Με τη λειτουργία των έργων θα επιτευχθεί δραστική μείωση της χρήσης των βόθρων, οι οποίοι, στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι απορροφητικοί και η λειτουργία τους επιβαρύνει τα υπόγεια ύδατα.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα επόμενα χρόνια, 400.000 περίπου κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής θα συνδεθούν με το δίκτυο αποχέτευσης. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει έργα σε περιοχές των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου, Σπάτων-Αρτέμιδας, Μαραθώνα, Παλλήνης, Παιανίας, Σαρωνικού και Κρωπίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης