Η E.E. κυνηγά τις αγελάδες και τα μοσχάρια για το μεθάνιο. Τα 20 ευρώ μπορεί να είναι μια φθηνή και καλή τιμή με τέτοιες πολιτικές.
Τα «καμώματα» της Ε.Ε. για την προστασία του περιβάλλοντος έχουν βάλει σε τροχιά απογείωσης την τιμή του μοσχαριού η οποία πλέον καλπάζει προς τα 20 ευρώ το κιλό στην εγχώρια αγορά.
Απαιτείται γεμάτο πορτοφόλι από τους καταναλωτές για να αγοράσουν ένα κιλό μοσχάρι για το νοικοκυριό τους.
Το πιο βασικό παράγωγο του μοσχαριού είναι ο κιμάς ο οποίος πωλείται από τα 14 έως τα 17 ευρώ ανάλογα με την επιλογή που θα κάνει ο καταναλωτής.
Οι ιδιοκτήτες συνοικιακών κρεοπωλείων κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα διότι οι πωλήσεις κρέατος από μοσχάρι και τα παράγωγά του, αντιπροσωπεύουν το 50% των πωλήσεων ενός καταστήματος.
Η άνοδος των τιμών μειώνει την κατανάλωση μοσχαριών και κατά συνέπεια μειώνει τα έσοδα του κρεοπωλείου.
Οι τιμές ανεβαίνουν σε κοτόπουλα και σε χοιρινά
Να σημειωθεί ότι η άνοδος της τιμής του μοσχαριού πάνω από τα 12 ευρώ έχει δώσει έδαφος στα υπόλοιπα προϊόντα κρέατος όπως το χοιρινό και το κοτόπουλο να πιάσουν πιο υψηλές τιμές.
Το χοιρινό έχει ξεπεράσει τα 5 ευρώ το κιλό και «αγγίζει» τα 6 ευρώ.
Το κοτόπουλο έβγαλε ..φτερά για τα 4,5 ευρώ και πάει γρήγορα πάνω από τα 5 ευρώ.
Ο πρόεδρος τα ρίχνει στην Ε.Ε.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών κ Σάββας Κεσίδης λέει στο bankingnews, ότι οι καταναλωτές έχουν κάνει στροφή προς το κοτόπουλο με τη ζήτηση να έχει ανέβει κατακόρυφα όπως και οι τιμές.
Πάντως ο πρόεδρος έριξε «καρφιά» στους υπουργούς Γεωργίας της Ε.Ε που πριν από 4 χρόνια έκοψαν τις επιδοτήσεις στα μοσχάρια διότι κατηγορήθηκαν για την τρύπα του όζοντος εξαιτίας του μεθανίου.
Οι πολιτικές της Ε.Ε. είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί η εκτροφή μοσχαριών και παράλληλα έβαλαν υψηλά στάνταρ σε ότι αφορά την ασφάλεια και τη υγιεινή από εισαγωγές της Νότιας Αμερικής. Ο φόβος των ευρωπαίων είναι η χρήση φαρμακευτικών προϊόντων για τη γρήγορη πάχυνση μοσχαριών.
Πάντως οι αυστηροί όροι της Ε.Ε. για την προστασία του Περιβάλλοντος και οι περιορισμοί σε εισαγωγές έδωσαν ώθηση στις τιμές.
Το μοσχάρι είναι βασικό προϊόν με υψηλή διατροφική αξία σε σχέση με το κοτόπουλο και το χοιρινό δεν μπορούν να το υπο-καταστήσουν.
Θα ανέβουν οι τιμές
Ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος ( ΕΔΟΚ) Κ. Ελευθέριος Γίτσας εκτιμά ότι η οι τιμές θα συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία διότι έχει αυξηθεί η ζήτηση παγκοσμίως και η Ε.Ε. έχει μειώσει την παραγωγή του.
Ο κ.Γίτσας επισημαίνει ότι η Ε.Ε πρέπει να αλλάξει την πολιτική της να σταματήσει να «κυνηγά» τις αγελάδες και τα μοσχάρια για την καταστροφή του περιβάλλοντος και να εφαρμόσει πολιτικές που θα ευνοούν την εκτροφή τους.
Ο ίδιος θεωρεί ότι τα κρεοπωλεία της γειτονιάς δεν θα αντέξουν το ανταγωνισμό των αλυσίδων κράτος και του σούπερ μάρκετ με αποτέλεσμα η αγορά κρέατος να περάσει σε πιο οργανωμένες επιχειρήσεις.
Στα 9 δισ. ευρώ η αξία της αγοράς κρέατος
Η αξία των εισαγωγών κρέατος υπολογίζεται σε 1,9 δις ευρώ και η αξία της εγχώριας παραγωγής πλησιάζει τα 0,7 δισ. ευρώ για να φτάσει συνολική αξία της αγοράς κρέατος με τιμές λιανικής στα 9 δισ ευρώ.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Απαιτείται γεμάτο πορτοφόλι από τους καταναλωτές για να αγοράσουν ένα κιλό μοσχάρι για το νοικοκυριό τους.
Το πιο βασικό παράγωγο του μοσχαριού είναι ο κιμάς ο οποίος πωλείται από τα 14 έως τα 17 ευρώ ανάλογα με την επιλογή που θα κάνει ο καταναλωτής.
Οι ιδιοκτήτες συνοικιακών κρεοπωλείων κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα διότι οι πωλήσεις κρέατος από μοσχάρι και τα παράγωγά του, αντιπροσωπεύουν το 50% των πωλήσεων ενός καταστήματος.
Η άνοδος των τιμών μειώνει την κατανάλωση μοσχαριών και κατά συνέπεια μειώνει τα έσοδα του κρεοπωλείου.
Οι τιμές ανεβαίνουν σε κοτόπουλα και σε χοιρινά
Να σημειωθεί ότι η άνοδος της τιμής του μοσχαριού πάνω από τα 12 ευρώ έχει δώσει έδαφος στα υπόλοιπα προϊόντα κρέατος όπως το χοιρινό και το κοτόπουλο να πιάσουν πιο υψηλές τιμές.
Το χοιρινό έχει ξεπεράσει τα 5 ευρώ το κιλό και «αγγίζει» τα 6 ευρώ.
Το κοτόπουλο έβγαλε ..φτερά για τα 4,5 ευρώ και πάει γρήγορα πάνω από τα 5 ευρώ.
Ο πρόεδρος τα ρίχνει στην Ε.Ε.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών κ Σάββας Κεσίδης λέει στο bankingnews, ότι οι καταναλωτές έχουν κάνει στροφή προς το κοτόπουλο με τη ζήτηση να έχει ανέβει κατακόρυφα όπως και οι τιμές.
Πάντως ο πρόεδρος έριξε «καρφιά» στους υπουργούς Γεωργίας της Ε.Ε που πριν από 4 χρόνια έκοψαν τις επιδοτήσεις στα μοσχάρια διότι κατηγορήθηκαν για την τρύπα του όζοντος εξαιτίας του μεθανίου.
Οι πολιτικές της Ε.Ε. είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί η εκτροφή μοσχαριών και παράλληλα έβαλαν υψηλά στάνταρ σε ότι αφορά την ασφάλεια και τη υγιεινή από εισαγωγές της Νότιας Αμερικής. Ο φόβος των ευρωπαίων είναι η χρήση φαρμακευτικών προϊόντων για τη γρήγορη πάχυνση μοσχαριών.
Πάντως οι αυστηροί όροι της Ε.Ε. για την προστασία του Περιβάλλοντος και οι περιορισμοί σε εισαγωγές έδωσαν ώθηση στις τιμές.
Το μοσχάρι είναι βασικό προϊόν με υψηλή διατροφική αξία σε σχέση με το κοτόπουλο και το χοιρινό δεν μπορούν να το υπο-καταστήσουν.
Θα ανέβουν οι τιμές
Ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος ( ΕΔΟΚ) Κ. Ελευθέριος Γίτσας εκτιμά ότι η οι τιμές θα συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία διότι έχει αυξηθεί η ζήτηση παγκοσμίως και η Ε.Ε. έχει μειώσει την παραγωγή του.
Ο κ.Γίτσας επισημαίνει ότι η Ε.Ε πρέπει να αλλάξει την πολιτική της να σταματήσει να «κυνηγά» τις αγελάδες και τα μοσχάρια για την καταστροφή του περιβάλλοντος και να εφαρμόσει πολιτικές που θα ευνοούν την εκτροφή τους.
Ο ίδιος θεωρεί ότι τα κρεοπωλεία της γειτονιάς δεν θα αντέξουν το ανταγωνισμό των αλυσίδων κράτος και του σούπερ μάρκετ με αποτέλεσμα η αγορά κρέατος να περάσει σε πιο οργανωμένες επιχειρήσεις.
Στα 9 δισ. ευρώ η αξία της αγοράς κρέατος
Η αξία των εισαγωγών κρέατος υπολογίζεται σε 1,9 δις ευρώ και η αξία της εγχώριας παραγωγής πλησιάζει τα 0,7 δισ. ευρώ για να φτάσει συνολική αξία της αγοράς κρέατος με τιμές λιανικής στα 9 δισ ευρώ.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών