Τελευταία Νέα
Gun Room

Το κυνηγετικό κινητού ουραίου SAKO 90 Peak - Σκοπός ύπαρξής του να αγγίξει και... κορυφές

tags :
Το κυνηγετικό κινητού ουραίου SAKO 90 Peak - Σκοπός ύπαρξής του να αγγίξει και... κορυφές
Το πρώτο τουφέκι της SAKO που έγινε γνωστό πέρα από τα σύνορα της Φιλανδίας ήταν το Μοντέλο 75
Η SAKO, μέρος πλέον του ομίλου Beretta, βρίθει από την παράδοση των κυνηγών του Βορρά.
Οι Φιλανδοί ζούν σε ένα σκληρό περιβάλλον όπου το κυνήγι ήταν πάντα και παραμένει κεντρική δραστηριότητα, ανάγκη και ψυχαγωγία, εκγύμναση και τρόπος ζωής.
Στις αδυσώπητες συνθήκες ψύχους της τούνδρα απαιτούνται τουφέκια με χαμηλό βάρος για να κουβαληθούν σε ορεινές διαδρομές, εύστοχα για να εκμεταλλευτούν τη μοναδική ευκαιρία βολής και ανθεκτικά για ναλειτουργήσουν εκεί που κάθε άλλο ανθρώπινο μηχάνημα σταματά.

Παράδοση, αλλα και νέα τεχνολογία

Το πρώτο τουφέκι της SAKO που έγινε γνωστό πέρα από τα σύνορα της Φιλανδίας ήταν το Μοντέλο 75. Ένα επαναληπτικό κινητού ουραίου που έγινε θρύλος για τους κυνηγούς οπληφόρων.
Το Μοντέλο 90 Peak (Κορυφή) πατά σε αυτή την παράδοση, αλλά τώρα πλέον έχουν στη διάθεση τους εργαλεία και υλικά που μια γενιά νωρίτερα δε μπορούσαν καν να φανταστούν.
Το μονοκόμματο κοντάκιο φτιάχνεται από ανθρακόνημα σταθεροποιημένο με ρητίνες -το υλικό που χρησιμοποιούν τα σασί των αυτοκινήτων Formula 1. Επιτρέπει τη δημιουργία ενός πανάλαφρου κορμού που δε στρεβλώνει, δε μεταβάλλεται από την υγρασία, είναι ανεπηρέαστος από το ψύχος και διαθέτει πολλαπλάσια αντοχή από το ξύλο. Η εξωτερική επιφάνεια έχει αδρή υφή, ώστε να μη γλιστρά ακόμη και όταν είναι βρεγμένη και μια επίστρωση που το προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Το κοντάκι σχηματίζει “μάγουλο” που τοποθετεί το κεφάλι του χειριστή στην κατάλληλη θέση για διόπτρα, καθώς οι Βόρειοι Ευρωπαίοι σπάνια χρησιμοποιούν μηχανικά σκοπευτικά στα ραβδωτά όπλα. Το τελικό βάρος είναι (εξαρτώμενο από το μήκος της κάνης) 2,6 ή 3,1 κιλά.
sako2.JPG
Μοντέρνα μεταλλουργία

Η βάση κατασκευάζεται από ανοξείδωτο ατσάλι. Το υλικό είναι ανεπηρέαστο από την υγρασία και δε χρειάζεται κάποια βαφή για να το προστατεύει.
Της έχουν δώσει τετράγωνο σχήμα για μεγαλύτερη αντοχή. Η χρήση ρομποτικών CNC επιτρέπει την κοπή μιας ράγας Picatinny για ανάρτηση διόπτρας, απευθείας πάνω στη γέφυρα που συγκρατεί το κινητό ουραίο.
Μια τέτοια διάταξη απλοποιεί την τοποθέτηση οπτικών και ταυτόχρονα είναι απολύτως σταθερή. Υπάρχουν δύο μεγέθη βάσης: ένα για μέσου μήκους φυσίγγια, όπως είναι το .243 Win και μια που στεγάζει μακρύτερα φυσίγγια όπως το 7mm Rem. Magnum.
Οι κάνες είναι από το ίδιο υλικό και διαμορφώνονται με ψυχρή σφυρηλάτιση. Έρχονται σε μήκη 51cm και 62cm (για τα Magnum διαμετρήματα). Στο στόμιο τοποθετείται ένας βιδωτός διαχυτής αερίων (compensator) που βοηθά στη μείωση της ανάκρουσης. Στο άλλο άκρο, ένα φαρδύ, ελαστικό πέλμα μετριάζει το λάκτισμα που φτάνει στον ώμο. Η δουλειά του είναι δύσκολη, ειδικά όσο η ισχύς ανεβαίνει στα 7mm και .300 magnum.
sako3.JPG

Δοκιμασμένος μηχανισμός με μοντέρνες βελτιώσεις

Το σύστημα του κινητού ουραίου οδηγεί το κλείστρο με τις τρείς κεφαλές. Η τροφοδοσία γίνεται από ένα αφαιρούμενο γεμιστήρα 5 φυσιγγίων (4 σε Magnum) ενώ την εξαγωγή αναλαμβάνουν διπλοί εξωστήρες. Ο μοχλός του ουραίου έχει μικρό μέγεθος, ώστε να μην εξέχει και βαραίνει το σύνολο.
Η σκανδάλη ρυθμίζεται για τη διαδρομή αλλά και το βάρος της έλξης με τη χρήση κλειδιού τορξ σε πέντε διαφορετικές επιλογές.
Η ασφάλεια βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του κορμού και έχει δύο θέσεις: εμπρός είναι πυρ και πίσω κλειδώνει το κλείστρο και την κίνηση της σκανδάλης. Ένα ξεχωριστό έμβολο δίπλα της επιτρέπει το άνοιγμα του μηχανισμού για την απογέμιση της θαλάμης, ενώ η σκανδάλη παραμένει αδρανής.
sako4.JPG

Στα αλπικά εδάφη

Ο σκοπός ύπαρξης του SAKO 90 Peak είναι να αγγίξει κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά “Κορυφές”.
Υπάρχει μια μερίδα κυνηγών στην Ευρώπη που αφιερώνει χρόνο, ώστε με απίστευτη υπομονή να φτάσει στα πλέον δύσβατα όρη. Εκεί θα συναντηθεί με τα μουφλόν και τους όναγρους, αναζητώντας τη μία και ίσως μοναδική βολή που θα του εξασφαλίσει το ποθητό τρόπαιο. Συχνά το θήραμα θα είναι “γατζωμένο” σε ολισθηρούς γκρεμούς ή θα στέκεται στην απέναντι πλευρά ενός φαραγγιού. Μέρες ολόκληρες πεζοπορείας και ορειβασίας για τη στιγμή που θα θυμούνται για μιά ζωή.
Είναι σε αυτό το πεδίο που τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Peak αποκτούν νόημα. Το κάθε γραμμάριο που αφαιρέθηκε από το βάρος θα κάνει την πορεία ευκολότερη. Το ανοξείδωτο μέταλλο θα αψηφίσει τις γρατζουνιές και τη σκουριά στα χιόνια και την υγρασία. Τα ισχυρά διαμετρήματα θα αποδώσουν ευθυτενή τροχιά για να φτάσει η βολίδα σε ικανή απόσταση, συχνά εκατοντάδες μέτρα μακρυά. Και τότε το εξειδικευμένο αυτό κυνηγετικό όπλο προβάλλει ως ως απόλυτη εφαρμογή του αξιώματος “η λειτουργία ορίζει τη μορφή”.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης