H μάχη στον Ελλάκτωρα κρίνεται στις options ενώ θα έπρεπε οι δύο βασικοί διεκδικητές να εμφανιστούν με μετοχές και να παρουσιάσουν στους μετόχους τις στρατηγικές τους.
Η μάχη των options πρέπει να ξεκαθαρίσει ώστε ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh από την μια πλευρά και η Invesco από την άλλη να παρουσιαστούν με μετοχές που κατέχουν και όχι μετοχές που δυνητικά θα κατέχουν.
Επίσης πρέπει να παρουσιαστεί η στρατηγική τους, η Invesco πρέπει να παρουσιάσει την στρατηγική της, πως θα καλύψει την αύξηση κεφαλαίου στον Άκτωρα και ποια στρατηγική θα ακολουθήσει συνολικά για τον Ελλάκτωρα.
Η Reggeborgh η πλευρά των ολλανδών θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν εάν θα διαμελίσουν τον Ελλάκτωρα ή εάν παραμείνει αυτόνομος πως θα διασφαλιστεί ο υγιής ανταγωνισμός γιατί η Reggeborgh είναι και βασικός μέτοχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με ποσοστό 31,3% περίπου.
Πως θα εμφανίζονται δύο κατασκευαστικές εταιρίες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Άκτωρας με τον ίδιο μέτοχο να διεκδικούν το ίδιο έργο;
Δεν θα αντιδράσουν οι άλλες κατασκευαστικές εταιρίες;
Είναι δεδομένο ότι αυτό θα συμβεί.
Μόνο εάν έχει αποφασίσει η Reggeborgh να καρπωθεί τα καλά περιουσιακά στοιχεία του Ελλάκτωρα και να ενταφιάσει αυτά που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα έχει νόημα η εμπλοκή των Ολλανδών.
Η κρίσιμη ημερομηνία 12 Ιανουαρίου 2021
Η κρίσιμη ημερομηνία δεν είναι μόνο η 27η Ιανουαρίου 2021 όπου θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του Ελλάκτωρα αλλά και η 12η Ιανουαρίου 2021.
Γιατί;
Οι εφοπλιστές Καυμενάκης και Μπάκος που ελέγχουν την Invesco κατέχουν το 5% ή 10,71 εκατ μετοχές του Ελλάκτωρα και έχουν option για να αποκτήσουν από την εταιρία Remanoaro των αδερφών Καλλιτσάντση επιπλέον 18,33% ή 39,28 εκατ μετοχές.
Η Invesco λοιπόν έχει ανακοινώσει ότι θα εξασκήσει την option στις 12 Ιανουαρίου 2021.
Εάν αυτό συμβεί τότε η Invesco θα κατέχει 50 εκατ μετοχές του Ελλάκτωρα ή 23,33% των μετοχών και προφανώς θα προετοιμαστεί για την μεγάλη μάχη της Γενικής Συνέλευσης στις 27 Ιανουαρίου 2021.
Όμως υπάρχει μια πιθανότητα η Invesco να μην ενεργοποιήσει την option στις 12 Ιανουαρίου και να ανακοινώσει ότι μεταθέτει την ημερομηνία εξάσκησης για τις 29 Ιανουαρίου ή 2 Φεβρουαρίου 2021.
Η μάχη των options και γιατί πρέπει να υπάρξει δημόσια πρόταση
Στην περίπτωση αυτή η Invesco θα έχει ακολουθήσει την ίδια στρατηγική που ουσιαστικά έχει υιοθετήσει και η Reggeborgh η οποία κατέχει το 14,23% αλλά δεν έχει ενεργοποιήσει την option του Λεωνίδα Μπόμπολα ο οποίος κατέχει το 12,5% του Ελλάκτωρα και έχει έρθει σε συμφωνία με τους ολλανδούς.
Όμως η option δεν έχει ενεργοποιηθεί έως τώρα καθώς έχει καθοριστεί καταληκτική ημερομηνία το πρώτο 10ήμρο του Μαρτίου 2021.
Όπως γίνεται αντιληπτό τόσο η Reggeborgh όσο και η Invesco έως και σήμερα – καθώς η 12η Ιανουαρίου πλησιάζει – κινούνται με στρατηγικές options.
Ήρθε η ώρα και για τους δύο διεκδικητές να εξασκήσουν τις options γιατί σε αντίθετη περίπτωση παίζουν άμυνα και εν μέρει εκ του ασφαλούς.
Επίσης θα πρέπει και οι δύο πλευρές να σχεδιάσουν δημόσιες προτάσεις καθώς μόνο έτσι θα αποδείξουν ότι ενδιαφέρονται για τον Ελλάκτωρα.
Με βάση τον νόμο δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν ταυτόχρονα δημόσιες προτάσεις, οπότε ένας εκ των δύο ενδιαφερομένων θα πρέπει να επισπεύσει τα σχέδια του.
Προκαλεί εντύπωση η συνεχής εμπλοκή Δένδια
Ο έλληνας υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας αντί να ασχολείται με την Τουρκία και πως η Ελλάδα θα προστατέψει τα συμφέροντα της, φαίνεται ότι δίνει μεγάλη βαρύτητα στο πως ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh θα κερδίσει τον Ελλάκτωρα.
Αυτό συμβαίνει ότι μόνο με την ιδιότητα του δικηγορικού του γραφείου και της εμπλοκής του στην υπόθεση αλλά και με την ιδιότητα του ως υπουργού και γεννώνται πολλά ερωτηματικά πως ο έλληνας υπουργός εξωτερικών εμπλέκεται με ένα ολλανδικό όμιλο ο οποίος ακόμη δεν έχει παρουσιάσει την επιχειρηματική στρατηγική του.
Συν τοις άλλοις η Ελλάδα θα καταστεί όμηρος ενός ολλανδικού ομίλου στις κατασκευές και στην ενέργεια;
Οι μετοχικές ισορροπίες
Ποσοστό 33% μπορεί να συγκεντρώσει η Invesco στον Ελλάκτωρα έναντι σχετικά ανάλογου ποσοστού που μπορεί να συγκεντρώσει η πλευρά της Reggeborgh.
Ως γνωστό για την διεκδίκηση του Ελλάκτωρα έχουν διαμορφωθεί δύο στρατόπεδα.
Από την μια η Reggeborgh η οποία έχει υιοθετήσει πρακτικές επιθετικής εξαγοράς και ενώ αποδομούσε το τελευταίο διάστημα τον Ελλάκτωρα… στην πράξη θα διαμελίσει την εταιρία.
Από την άλλη πλευρά η Invesco των Καυμενάκη και Μπάκου η οποία προσέγγισε την διοίκηση και την Farallon ως δανειστής των μετόχων – έως πρότινος – αδερφών Καλλιτσάντση θέλει να ισχυροποιήσει τον Ελλάκτωρα εξετάζοντας πέραν από αύξηση και δημόσια πρόταση.
Μάχη ποσοστών
Από την μια πλευρά η Reggeborgh Invest που κινείται με όρους επιθετικής εξαγοράς αλλά ακόμη δεν έχει ενεργοποιήσει την Option για να αγοράσει το ποσοστό του Λεωνίδα Μπόμπολα ο οποίος κατέχει το 12,5% του Ελλάκτωρα.
Με την οption του ποσοστού του Μπόμπολα που θεωρητικά μπορεί να εξασκηθεί έως αρχές Μαρτίου 2021 η Reggeborgh φθάνει στο 26,73%.
Μαζί με άλλα ξένα funds δυνητικά η Reggeborgh θα μπορούσε να προσεγγίσει το 31% με 32%.
Από την πλευρά της η Invesco δύναται να κατέχει το 23,33% των μετοχών και θα το αποκτήσει προσεχώς, ολοκληρώνοντας την τυπική διαδικασία αγοράς μετοχών.
Ο εφοπλιστής Διαμαντίδης με ένα στόλο 62 πλοίων έχει αποκτήσει στο παρελθόν το 4,9% του Ελλάκτωρα αλλά στην πράξη το ποσοστό του πλησιάζει στο 7,23%.
Ο Διαμαντίδης διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Αναστάσιο Καλλιτσάντση και διάκειται αρνητικά στην Reggeborgh.
Υπό αυτό το πρίσμα η Invesco συγκεντρώνει 23,33% + 7,23% = 31%.
Με βάση τα ποσοστά Reggeborgh και Invesco έχουν παραπλήσια ποσοστά.
Ρόλο στις μετοχικές ισορροπίες θα διαδραματίσουν και οι τράπεζες που κατέχουν 4,14% κατά άλλους 7%.
Η Eurobank κατέχει 1,19% του Ελλάκτωρα μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων, η Alpha bank 1,41%, η Εθνική 0,34% και η Πειραιώς 0,72%.
Οι τράπεζες δεν μπορούν να επιλέξουν την ουδετερότητα αλλά να πάρουν θέση στα διαδραματιζόμενα ως μέτοχοι.
Υποσημειώσεις
Η πλευρά της Reggeborgh διαδίδει εδώ και καιρό ότι έχει κερδίσει τον Ελλάκτωρα.
Όμως αποσιωπά τι θα κάνει με τον Ελλάκτωρα εάν κερδίσει την μάχη.
Πρέπει να πει στους επενδυτές, τους υπόλοιπους μετόχους, τι σχεδιάζει να πράξει γιατί ο διαμελισμός του Ελλάκτωρα φαίνεται μονόδρομος.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών