Όσοι εμβολιαστούν να μπορούν να πηγαίνουν σε εστιατόρια και καφετέριες προτείνει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών
Κοινωνίες δύο ταχυτήτων φαίνεται, πως προετοιμάζονται με αφορμή την πανδημία και τα σχέδια των κυβερνήσεων για μαζικούς εμβολιασμούς των πληθυσμών.
Στο πλαίσιο αυτό ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas δήλωσε, πως οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί για τον Covid θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε εστιατόρια και κινηματογράφους νωρίτερα από τους άλλους πολίτες.
«Έχουν το δικαίωμα να ανοίξουν εκ νέου οι επιχειρήσεις σε κάποιο σημείο, εάν υπάρχει η δυνατότητα να το πράξουν», είπε ο Maas ότι εάν υπήρχαν μόνο εμβολιασμένοι άνθρωποι σε τέτοιου είδους χώρους δεν θα μπορούσαν πλέον να απειλήσουν ο ένας τον άλλον.
Ενώ ο Γερμανός υπουργός αναγνώρισε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανισότητες σε μια «μεταβατική περίοδο», τόνισε πως μια τέτοια κίνηση θα ήταν δικαιολογημένη βάσει του συντάγματος, αρκεί να υπάρχει αντικειμενικός λόγος και να μην επηρεάζει τις βασικές δημόσιες υπηρεσίες.
Οι «ειδικές ελευθερίες»
Πρόκειται για μία διαφοροποίηση σε σχέση με άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου στη Γερμανία, που μέχρι τώρα αντιτάσσονται στις «ειδικές ελευθερίες» για εκείνους που εμβολιάζονται, όπως σημειώνει το Reuters.
Ο Maas δήλωσε πως το γερμανικό κράτος έχει περιορίσει μαζικά βασικά ανθρώπινα δικαιώματα προκειμένου να περιορίσει τις μολύνσεις και να αποφύγει την κατάρρευση των νοσοκομείων.
«Δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί οριστικά σε ποιο βαθμό οι εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν να μολύνουν άλλους», δήλωσε ο Maas στην εφημερίδα Bild am Sonntag.
«Αυτό που είναι σαφές, ωστόσο, είναι ότι ένα εμβολιασμένο άτομο δεν θα στερήσει έναν αναπνευστήρα από ένα άλλο.
Αυτό αναιρεί τουλάχιστον έναν βασικό λόγο περιορισμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων», σημείωσε.
Η ανησυχία για τις ανισότητες
Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι στη Γερμανία των 83 εκατομμυρίων είχαν εμβολιαστεί μέχρι την Παρασκευή (14/1), σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch για τις μολυσματικές ασθένειες.
Πάντως άλλοι Γερμανοί υπουργοί ανησυχούν, πως προτάσεις όπως αυτές του Maas θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανισότητες.
Ο υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer είπε ότι η διάκριση μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων ατόμων θα ισοδυναμεί με υποχρεωτικό εμβολιασμό, στον οποίο αντιτάσσεται.
Η Γερμανία έχει επεκτείνει το lockdown μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Ιανουαρίου και η καγκελάριος Angela Merkel θα συνομιλήσει με τους ηγέτες των κρατιδίων την Τρίτη (19/1), προκειμένου να συζητήσουν αυστηρότερους περιορισμούς.
Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης!
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η πρόταση Maas έρχεται σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία η γερμανική κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να απομονώσει σε «στρατόπεδα κράτησης» όλους όσοι παραβιάζoυν συστηματικά τα περιοριστικά μέτρα για τον Covid – 19, όπως γράφει το Summit News.
Μάλιστα ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκονται κοντά στη Δρέσδη στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Με στόχο να αυξήσουν τον βαθμό συμμόρφωσης στα περιοριστικά μέτρα, οι γερμανικές αρχές αναφέρουν πως εάν ένας παραβάτης παρατηρηθεί και στη συνέχεια του επιβληθεί πρόστιμο και παραμείνει απείθαρχος τότε η δικαιοσύνη μπορεί να αποφασίσει, εάν θα πρέπει να τιμωρηθεί και με εγκλεισμό στο εν λόγω στρατόπεδο.
«Δεν υποθέτουμε ότι θα υπάρξουν πάρα πολλοί, αλλά σε περίπτωση που το δικαστήριο αποφασίσει έτσι, θα υπάρχει δυνατότητα να τους φιλοξενήσει», δήλωσε γερμανική πηγή στο Russia Today.
Το παράδειγμα της Νέας Ζηλανδίας
To 2020 στη Νέα Ζηλανδία οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα θέσουν όλους τους προσβεβλημένους από κορωνοϊό και τους στενούς συγγενείς τους σε «εγκαταστάσεις απομόνωσης».
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern κατέστησε σαφές ότι όποιος αρνηθεί να υποβληθεί σε test για Covid θα μπορούσε να κρατηθεί στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, για τουλάχιστον 14 μέρες.
Νωρίτερα τον Ιανουάριο 2021, κατατέθηκε στις ΗΠΑ νομοσχέδιο που δίνει στην κυβέρνηση την εξουσία να αφαιρέσει και να κρατήσει «φορείς ασθένειας» σε εγκαταστάσεις καραντίνας.
Σχόλια αναγνωστών