H νομισματική πολιτική είναι υπερβολικά χαλαρή και δεν θα επιδράσει στη διαμόρφωση των επενδύσεων και της κατανάλωσης στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters
PEPP
Η ΕΚΤ κατά την τελευταία συνεδρίασή της για το 2020 επέκτεινε χρονικά το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (PEPP - Pandemic Emergency Purchases) κατά εννέα μήνες και διεύρυνε το συνολικό ποσό του προγράμματος κατά 500 δισ. ευρώ, σε συνολικά 1,85 τρισ. ευρώ, ωστόσο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών οι προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης δεν φαίνεται καθίστανται περισσότερο ευοίωνες.
Περίπου το 70% των 80 οικονομολόγων που συμμετείχαν στο poll του Reuters δηλαδή οι 28 από τους 39 που ερωτήθηκαν, όσον αφορά με τα νέα μέτρα στήριξης της ΕΚΤ, απάντησαν ότι ο αντίκτυπός τους θα είναι περιορισμένος, με τους υπόλοιπους να θεωρούν ότι θα προσφέρει σημαντική ώθηση στην οικονομία της Ευρωζώνης.
Επενδύσεις - Κατανάλωση
«Τα επιτόκια βρίσκονται ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα και η νομισματική πολιτική είναι υπερβολικά χαλαρή επί του παρόντος, οπότε δεν δύναται να επιδράσει στις επενδύσεις και στην καταναλωτική ζήτηση.
Έτσι πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να επηρεάσει αισθητά την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών», υποστηρίζει ο Christoph Weil, οικονομολόγος στην Commerzbank.
ΑΕΠ
Σύμφωνα με τις απαντήσεις των 80 οικονομολόγων οι οποίοι συμμετείχαν στο poll, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να έχει υποχωρήσει κατά 2,5% στο τελευταίο τρίμηνο του 2020, από το ρεκόρ ανάπτυξης που έφτασε 12,5% το γ ΄ τρίμηνο, ενώ κατά το τρέχον τρίμηνο προβλέπεται να τρέξει με ρυθμό 0,6%, χαμηλότερα σχεδόν κατά το ήμισυ από τον ρυθμό 1,1% των προβλέψεων που έγιναν έναν μήνα νωρίτερα.
Βάσει αυτών των πρότερων εκτιμήσεων, η οικονομία των 19 χωρών της Ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,3%, 1,9% και 1% το β΄, γ΄ και δ΄ τρίμηνο του 2021 αντίστοιχα.
Ύφεση
Από τους μετέχοντες στη δημοσκόπηση που διεξήχθη το διάστημα 11 με 15 Ιανουαρίου 2021, περισσότερο από το 25% αναμένουν η οικονομία της Ευρωζώνης (η οποία κατέγραψε τη χειρότερη επίδοσή της το πρώτο εξάμηνο του 2020), να έχει εισέλθει σε τεχνική ύφεση (σ. σ. δύο διαδοχικά τρίμηνα κατά τα οποία μια οικονομία καταγράφει πτώση), εκτιμώντας ότι το α ΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς θα το ολοκληρώσει σε αρνητικό έδαφος.
Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να καταγράψει ύφεση 7,3% το 2020 και να αναπτυχθεί με ρυθμό 4,5% (έναντι 5% του προηγούμενου poll) το 2021, ενώ για το 2022 η σχετική πρόβλεψη είχε ανοδική αναθεώρηση από 3,5% σε 3,9%.
Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ αναμένεται να αναπτυχθούν πολύ πιο αργά το 2021 σε σύγκριση με τις προσδοκίες τον Οκτώβριο.
Η Γερμανία αναμένεται να έχει ανάπτυξη 3,7%, (από 4,6%) και οι προοπτικές για τη Γαλλία υποβαθμίστηκαν σε 5,9% από 6,9%.
Κανονικότητα
Από τους 42 οικονομολόγους που απάντησαν σε ένα ξεχωριστό ερώτημα το 70% ή οι 32 αποφάνθηκαν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα σε δύο χρόνια, με έξι εξ αυτών πιο αισιόδοξους και να κάνουν λόγο για διάστημα ενός χρόνου.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό ο οποίος παραμένει για 5ο διαδοχικό μήνα σε αρνητικό έδαφος, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το 2021 θα «τρέξει με ρυθμό 0,9% (αισθητά μακριά από τον στόχο της ΕΚΤ για λίγο χαμηλότερα από 2%) και 1,3% το 2022.
Προσδοκίες
Αν η ιστορία είναι οδηγός, τυχόν υπερβολικά υψηλές προσδοκίες για τον πληθωρισμό μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά απατηλές.
Αλλά έχουμε πολύ υποστηρικτική δημοσιονομική πολιτική και έναν αριθμό διαρθρωτικών παραγόντων που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τον υψηλότερο πληθωρισμό για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα»,
δήλωσε ο Florian Hense, ανώτερος οικονομολόγος της Ευρώπης στην επενδυτική τράπεζα Berenberg.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών