Βιώνουμε ένα ακραίο δημοσιονομικό και νομισματικό παραλογισμό.
Οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες χρησιμοποιούν το δημόσιο χρήμα και τα νομισματικά εργαλεία να διοχετεύουν πλασματικό, μη παραγωγικό χρήμα στις οικονομίες και τις αγορές.
Υπολογίζουν πολλοί ότι ο αέρας που έχει δημιουργηθεί στο σύστημα φθάνει στα 6 τρισεκ. δολάρια απόρροια των συνεχιζόμενων παρεμβάσεων κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών.
Το βασικό ερώτημα είναι πότε θα σκάσουν οι φούσκες που έχουν δημιουργηθεί και η απάντηση είναι ότι ακόμη... δεν έχει έρθει ώρα, ακόμη υπάρχει πλεονάζουσα ρευστότητα.
Ποια είναι τα δεδομένα;
1)Οι κεντρικές τράπεζες έχουν φθάσει να διαθέτουν ισολογισμούς – total assets – περίπου 25,5 τρισεκ. δολαρίων.
Η ΕΚΤ έχει τον μεγαλύτερο ισολογισμό διεθνώς 7,015 τρισεκ. εκ των οποίων τα 3,9 τρισεκ. αφορούν αγορές τίτλων και 1,8 τρισεκ. ρευστότητα που έχει δοθεί στις τράπεζες.
Το 2010 ο συνολικός ισολογισμός της ΕΚΤ ήταν 2 τρισεκ.
Για την ιστορία η μόχλευση του ισολογισμού της ΕΚΤ φθάνει τις 61 φορές, δηλαδή τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία είναι 61 φορές περισσότερα από τα ίδια κεφάλαια.
Η FED με τον δεύτερο μεγαλύτερο ισολογισμό παγκοσμίως έχει συνολικό ενεργητικό 6,12 τρισεκ. ευρώ ή 7,41 τρισεκ. δολάρια.
2)Το 2020 οι κεντρικές τράπεζες με την ωμή τους παρέμβαση στις μετοχές και στα ομόλογα… και με προκάλυμμα την ύφεση στην διεθνή οικονομία έδωσαν 8 τρισεκ. δολάρια.
Ενώ ο παγκόσμιος πλούτος μειώθηκε… οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν την ρευστότητα κατά 8 τρισεκ. δολάρια.
Σε αυτά τα 8 τρισεκ. προφανώς εμπεριέχεται αέρας που δεν συνδέεται με καμία παραγόμενη αξία, είναι ο λεγόμενος αέρας.
3)Οι κυβερνήσεις, μετά την στήριξη των κεντρικών τραπεζών προχώρησαν σε μέτρα ακραίας δημοσιονομικής χαλάρωσης, μόνο το 2020 έριξαν περίπου στο παγκόσμιο σύστημα 14 τρισεκ. δολάρια.
Ενώ επί 10ετίες κυριάρχησε ο οικονομικός ορθολογισμός, σε περιόδους κρίσεων γνωρίζουμε ότι πρέπει να μειώνουμε τα έξοδα μας, οι κυβερνήσεις έκαναν το ακριβώς αντίθετο…
Όλοι βλέπουν την ρευστότητα του σήμερα και σίγουρα είτε αγνοούν, είτε αποφεύγουν το σοκ του αύριο γιατί κάποιος θα πληρώσει πολύ ακριβά αυτό τον πανάκριβο λογαριασμό ακραίων οικονομικών καταχρήσεων και ακραίας κρατικής δαπάνης.
Το μεγάλος λάθος θα το πληρώσουμε δυσανάλογα και πανάκριβα στο μέλλον.
4)Το 2021 εκτιμάται ότι το άθροισμα των δημοσιονομικών κινήτρων και νομισματικών πολιτικών από 22 τρισεκ. δολάρια το 2020 θα μειωθεί σε 5 τρισεκ. το 2021.
Οπότε το παγκόσμιο σύστημα ποντάρει στον εξής απλό κανόνα.
Η ανάκαμψη των οικονομιών μαζί με τα 5 τρισεκ. να καλύψουν τις τεράστιες μαύρες τρύπες.
Είναι τόσο πολύ τοξική η κατάσταση στις οικονομίες που πολλοί δεν βλέπουν την τραγική εικόνα των δημόσιων οικονομικών.
Μόνο το δημοσιονομικό έλλειμμα στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 3,1 τρισεκ. δολάρια όσο περίπου και το ΑΕΠ της Γερμανίας και αυτό ονομάζεται υγεία;
Το δημόσιο χρέος ποτέ στην ιστορία δεν αυξήθηκε τόσο πολύ όσο το 2020 και αυτό ονομάζεται υγεία;
5)Οι τοξικές παρεμβάσεις που έκαναν την οικονομική ανωμαλία νέα πραγματικότητα μας έχουν οδηγήσει στα εξής φαινόμενα.
- Παγκοσμίως καταγράφονται αποδόσεις στα ομόλογα σε ιστορικά χαμηλά όλων των εποχών που ΔΕΝ δικαιολογούνται.
- Παγκοσμίως 18,7 τρισεκ. ομόλογα έχουν αρνητικά επιτόκια, δηλαδή οι κάτοχοι τους όχι δεν κερδίζουν αλλά χάνουν και κεφάλαιο.
- Οι αποδόσεις και το ρίσκο χώρας δεν συνάδουν με την αύξηση χρέους και ελλειμμάτων, υπάρχει μια πλασματική fake εικόνα, που κρύβει την δυστοπική πραγματικότητα.
- Ενώ το σοκ είναι μεγάλο π.χ. στην Wall Street ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 έχει συνολική χρηματιστηριακή αξία 32 τρισεκ. ή 1,60 φορές το αμερικανικό ΑΕΠ.
- Μετοχές όπως η Tesla διαπραγματεύεται 51 φορές τα κεφάλαια της
- Μετοχές όπως η Apple έχουν αποτίμηση 2,34 τρισεκ. όσο το ΑΕΠ της Ιταλίας ή 11 με 12 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδος.
- Τα κρυπτονομίσματα έχουν συνολική αξία 930 δισεκ. δολάρια είχαν φθάσει έως το 1,1 τρισεκ. δολάρια, με το Bitcoin να αποτιμάται σε 581 δισεκ. δολάρια.
- Μόνο στις ΗΠΑ το 2020 άνοιξαν 7 εκατ. και συνολικά υπάρχουν 13 εκατ κωδικοί μικρομετόχων στο χρηματιστήριο, τα 1500 και 2000 δολάρια την εβδομάδα οι μικρομέτοχοι τα επενδύουν στην Wall Street.
- Ο Dow Jones ο βασικός βιομηχανικός δείκτης έχει αποτίμηση 40,5 τρισεκ. δολάρια και συνολικά όλοι οι δείκτες μαζί 50,8 τρισεκ. δολάρια.
6)Ποιο το κόστος του κορωνοιού;
Το κόστος του κορωνοιού στις ΗΠΑ εκτιμάται στα 16,2 τρισεκ. δολάρια.
Η ανεργία στις ΗΠΑ έφτασε πρόσφατα συνολικά 60 εκατομμύρια, ενώ το χαμένο ΑΕΠ εκτιμάται ότι είναι περίπου 7,6 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η ανεργία, η αβεβαιότητα, οι νεκροί και η κοινωνική αποστασιοποίηση, έχουν οδηγήσει σε οικονομικό και ψυχολογικό stress.
Τον Απρίλιο του 2020, περίπου το 40% των ενηλίκων των ΗΠΑ ανέφεραν ότι έχουν τουλάχιστον κάποιας μορφής ψυχική ασθένεια. Το κόστος της ψυχικής υγείας θα μπορούσε να είναι 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έρευνες.
Με βάση ορισμένα στατιστικά μοντέλα η ανθρώπινη ζωή μπορεί να λέμε ότι είναι ανεκτίμητη, αλλά στην πράξη έχει αξία 7 έως 10 εκατομμύρια δολάρια.
Το κόστος των πρόωρων θανάτων λόγω του COVID-19 εκτιμάται σε 4,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Το μακροπρόθεσμο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης που θα μπορούσε να επηρεάσει τους ανθρώπους που προσβάλλονται από το COVID-19, φθάνει στα 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ως μέτρο σύγκρισης το κόστος των πολέμων μετά την 11η Σεπτεμβρίου ανέρχεται σε πάνω από 6 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό υπολογίζεται από τις δαπάνες του Υπουργείου Άμυνας, του Υπουργείου Εξωτερικών και του USAID.
Η ιατρική περίθαλψη και οι αναπηρίες για βετεράνους από τους πολέμους μετά την 11η Σεπτεμβρίου ανέρχεται συγκεκριμένα σε 437 δισεκατομμύρια δολάρια, με εκτιμώμενες μελλοντικές υποχρεώσεις για τη φροντίδα τους να προσεγγίζει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Η βραχυπρόθεσμη λύση στο COVID-19 φαίνεται να είναι σε επενδύσεις σε εμβόλια με τις ΗΠΑ να αγοράζουν επί του παρόντος περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο δόσεις.
Τα εμβόλια θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν την επιστροφή σε μια πιο φυσιολογική ζωή, τόσο όσον αφορά τη σωματική υγεία όσο και την υγεία της οικονομίας.
Ενώ η οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται στον ορίζοντα, οι ΗΠΑ - και άλλα έθνη σε όλο τον κόσμο - θα συνεχίσουν να πληρώνουν το κόστος του COVID-19 για τα επόμενα χρόνια.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών