(Συνεχές Upd) Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού προκαλούν έντονη ανησυχία και στην Ελλάδα ενώ δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις των ειδικών για την πορεία της πανδημίας στη χώρα το προσεχές διάστημα.
Οι μεταλλάξεις - βρετανική κυρίως αλλά και νοτιοαφρικανική αυξάνονται ραγδαία και ήδη η χώρα καταγράφει 108 κρούσματα.
Κάνουν λόγο για τρίτο κύμα τον Απρίλιο και προβλέπουν επέκταση των μέτρων μέχρι τον Μάρτιο, καθώς οι επόμενοι δύο μήνες χαρακτηρίζονται επιδημιολογικά ασταθείς.
Την αυξητική πορεία των κρουσμάτων επιβεβαίωσαν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ την Κυριακή (31/1/2021) για 484 κρούσματα, εξ αυτών 222 στην Αθήνα και 58 στη Θεσσαλονίκη, αν και τα Σαββατοκύριακα ως γνωστόν διενεργούνται λιγότεροι έλεγχοι.
Το ευχάριστο είναι πως οι σκληροί επιδημιολογικοί δείκτες παραμένουν σχετικά χαμηλά με 255 διασωληνωμένους και 17 απώλειες.
Την ίδια ώρα αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, μετά από μία διακοπή δυόμιση μηνών, ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια για να υποδεχθούν τους μαθητές και τις μαθήτριες στις τάξεις τους.
Ωστόσο, στις «κόκκινες» περιοχές, όπως η Αττική, θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια και στα Λύκεια τα μαθήματα θα συνεχιστούν με τηλε-εκπαίδευση.
ΕΟΔΥ: 108 μεταλλαγμένα κρούσματα στην Ελλάδα
Μεγάλες διαστάσεις προσλαμβάνει η εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ έχουν βρεθεί 107 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης και 1 της νοτιοαφρικανικής και όπως είναι φυσικό έχει σημάνει συναγερμός.
Από αυτά τα περισσότερα και συγκεκριμένα τα 80 εντοπίστηκαν στην Αττική 50 εκ των οποίων από συρροή σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Ο συνολικός αριθμός των μεταλλαγμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα φτάνει τα 174 (είχαν ανακοινωθεί τις προηγούμενες ημέρες 66) με το πρόβλημα πλέον να είναι μεγάλο δεδομένου ότι το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού μεταδίδεται ταχύτατα και έχει και μεγαλύτερη θνησιμότητα.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 200 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 12-27 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από τις Πύλες Εισόδου, την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Πιερία και την Πάτρα.
Στο σύνολο των 200 δειγμάτων που αναλύθηκαν, 177 πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 108 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Από αυτά, 107 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK) και ένα δείγμα ήταν θετικό για το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa).
Συγκεκριμένα, το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK lineage) ανιχνεύθηκε σε:
⋅80 δείγματα από την Αττική (50 από συρροή σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, 21 από την κοινότητα και 9 από νοσοκομεία)
⋅14 δείγματα από τη Χαλκιδική (όλα από την κοινότητα)
⋅11 δείγματα από την Πάτρα (όλα νοσοκομειακά)
⋅1 από τη Θεσσαλονίκη (από την κοινότητα)
⋅1 από την Πιερία (από την κοινότητα)
Σε ό,τι αφορά το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa), αυτό ανιχνεύθηκε από την κοινότητα στη Θεσσαλονίκη.
Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 173 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και ένα μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.
Συναγερμός για μετάλλαξη στη Θεσσαλονίκη
Έκτακτη σύσκεψη μετά την ανίχνευση του στελέχους της νοτιο-αφρικάνικης μετάλλαξης του κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, στη Θεσσαλονίκη, υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ Μπάμπης Στεργιάδης, ο λοιμωξιολόγος του ΑΧΕΠΑ και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Σίμος Μεταλλίδης, ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και ο δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός.
Το πρώτο νοτιοαφρικανικό στέλεχος
Σε δηλώσεις του με το πέρας της σύσκεψης ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε:
«Η πρώτη ανίχνευση του νοτιο-αφρικανικού στελέχους είναι εδώ στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Χρειάζεται ψυχραιμία, νηφαλιότητα.
Αφορά σε στέλεχος της εκκλησίας και όχι ενδοεκκλησιαστική διασπορά.
Σε κάθε περίπτωση με την εξαίρετη συνεργασία της Μητρόπολης και των ανθρώπων των ενοριών που εμπλέκονται προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους, με μοριακούς ελέγχους και rapid test στην ευρύτερη περιοχή, ακολουθούμε το μονοπάτι των επαφών».
Γίνεται ιχνηλάτιση
Ερωτηθείς για το κρούσμα απάντησε:«Δεν γνωρίζουμε από που προήλθε. Γι αυτό γίνεται ιχνηλάτηση, για να μπορέσουμε να οριστικοποιήσουμε κάποια πράγματα.
Έχουμε ενδείξεις και θα πάρουμε τα μέτρα που χρειάζεται»
Ο κ. Χαρδαλιάς, αναφορικά με τους εμβολιασμούς επισήμανε: «Δεν θα επηρεάσει τους εμβολιασμούς.
Προχωράμε με βάση το σχέδιο μας. Παραμένουμε πιστοί στο αρχικό μας σχέδιο»
Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, θα γίνουν μια σειρά από ενέργειες το επόμενο διάστημα έτσι ώστε να μπορέσει να εντοπιστεί και αν υπάρχει και άλλο στέλεχος.
« Θα ενημερωθείτε το επόμενο διάστημα για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε εάν υπάρχει και άλλο στέλεχος.
Γώγος: Ανησυχία για τις μεταλλάξεις
Την ανησυχία του για τα δεκάδες «ορφανά» κρούσματα της μετάλλαξης του Covid εξέφρασε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος με αφορμή και τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή που ανιχνεύθηκε στη Θεσσαλονίκη.
«Υπάρχουν μεταλλάξεις πολλές. Μερικές από αυτές μπορεί να επικρατήσουν και να δημιουργήσουν προβλήματα.
Αυτή τη στιγμή οι τρεις μεταλλάξεις που ανησυχούν είναι η βρετανική που έχει πολύ μεγάλη διασπορά, η νοτιοαφρικανική και η βραζιλιάνικη για την οποία δεν υπάρχουν στοιχεία ακόμα», σημείωσε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα συνολικά 173 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης, εκ των οποίων 107 ήταν σημερινά.
Ο κ. Γώγος τόνισε ότι θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα από τη βρετανική. «Μας απασχολεί πολύ γιατί έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και ίσως είναι και λίγο πιο επικίνδυνη.»
Αυστηρότερα μέτρα
Επεσήμανε, επίσης, ότι υπάρχει ανάγκη για λήψη πιο αυστηρών μέτρων.
Είπε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης θα αυξηθούν, ό,τι και να κάνουμε.
Για την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ο κ. Γώγος ανέφερε ότι δεν έχουμε ακόμη σαφή δεδομένα, ωστόσο, τα δύο εμβόλια που έρχονται, της Johnson&Johnson και της Novavax, έχουν δοκιμάσει και την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη με πολύ λιγότερη όμως αποτελεσματικότητα.
Ανησυχία για τα εμβόλια
«Το βασικό στέλεχος το καλύπτουν κατά 89%, ενώ το μεταλλαγμένο έως και 55%», είπε και τόνισε πως «υπάρχει πρόβλημα με αυτή τη συγκεκριμένη μετάλλαξη».
Ο κ. Γώγος προειδοποίησε, επίσης, πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για περισσότερα μεταλλαγμένα κρούσματα.
Σημαντικό, όπως ανέφερε, είναι να κάνουμε το γρηγορότερο δυνατό τους εμβολιασμούς.
Όσον αφορά το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna, ο καθηγητής είπε ότι καλύπτει τις μεταλλάξεις από τη Βρετανία, όμως για τη νοτιοαφρικανική δεν έχουμε τέτοια δεδομένα.
Για το εμβόλιο της AstraZeneca εξήγησε ότι μετά τα 65 έτη υπάρχει πρόβλημα στην ανοσιακή απάντηση και ο εμβολιασμός δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσο στις μικρότερες ηλικίες.
Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό 70-90% μέχρι 65 ετών.
Όπως είπε, «ξέρουμε ότι μπορεί να δράσει αποτελεσματικά μέχρι εκείνη την ηλικία, περιμένουμε όμως να καταθέσει νέα δεδομένα και για τις ηλικίες άνω των 65 ετών.»
Η κατάσταση στην Αττική δεν είναι καλή
Για τα σχολεία είπε ότι «η κατάσταση στην Αττική δεν είναι καλή, δεν είναι όμως όπως πριν μερικούς μήνες που είχαμε μεγαλύτερους αριθμούς των κρουσμάτων.
Αυτή τη στιγμή θέλουμε να προλάβουμε την αύξηση και γι’ αυτό πάρθηκαν αυτά τα αυστηρά μέτρα.
Τα σχολεία, όπως έχει προαποφασιστεί θα ανοίξουν και θα παραμείνουν κλειστά τα Λύκεια στις ‘κόκκινες’ περιοχές.
Στα Λύκεια υπάρχει μεγαλύτερη μετάδοση.»
Ωστόσο, επεσήμανε πως «τα σχολεία είναι από τα πρώτα που ανοίγουμε και από τα τελευταία που κλείνουμε, γιατί δεν επιβαρύνουν τόσο πολύ τη νόσο».
Γεωργιάδης: Μόνο «ακορντεόν» τα μέτρα - Όλα είναι στο τραπέζι, ακόμη και το ολικό lockdown
«Μόνο ακορντεόν θα είναι τα μέτρα που λαμβάνονται, όποιος δεν το έχει καταλάβει ακόμη δεν έχει καταλάβει τι είναι η πανδημία.
Σταθερότητα δεν μπορεί να υπάρχει», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης .
Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open για τα μέτρα που λαμβάνονται τύπου «ακορντεόν», δηλαδή ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, «κάποτε θα έχουμε αυστηρότερα και κάποτε χαλαρότερα μέτρα».
Για το χρονικό ορίζοντα , σημείωσε πως «αυτό θα πάει για όσο χρειαστεί, όσο υπάρχει κίνδυνος θανάτων θα πηγαίνουμε ακορντεόν.
Υπάρχει χώρα που δεν έχει ακορντεόν αποφάσεις; Oι νέοι κανόνες έχουν ως στόχο να υπάρχει λιγότερος συνωστισμός στους δρόμους.
Δεν μας ενδιαφέρει η κίνηση στους δρόμους με τα αυτοκίνητα, μας ενδιαφέρουν οι πεζοί στους δρόμους».
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «και η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες, αναγκάζεται να αντιδράσει απέναντι στον ιό.
Οι αποφάσεις μας αντιδρούν στην κίνηση του ιού. Όσο ανεβαίνει ο ιός, τα μέτρα θα είναι πιο αυστηρά, και το αντίθετο.
Είμαστε στο χειμώνα που οι ιοί αυτοί δυναμώνουν, και ήρθε και η μετάλλαξη. Αυτά μας ανάγκασαν να πάρουμε έκτακτα μέτρα».
Τα νέα μέτρα
Μετά την επιδημιολογική αύξηση που παρατηρήθηκε ο χάρτης μέτρων υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την COVID-19 διακρίνει τις περιοχές σε επίπεδο Α – Επιτήρησης (κίτρινο χρώμα) και επίπεδο Β – Αυξημένου κινδύνου (κόκκινο χρώμα), καθορίζει και τα πρόσθετα αυστηρά μέτρα στις επικίνδυνες «κόκκινες» περιοχές αλλά και τις αλλαγές αναφορικά με το άνοιγμα δραστηριοτήτων.
Τα νέα μέτρα που ισχύουν στην «κόκκινη» Αττική από το πρωί (Σάββατο 30 Ιανουάρίου 2021), αλλά και στις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές, διαφοροποιείται ως προς το ωράριο στην απαγόρευση κυκλοφορίας.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική εξακολουθεί να είναι από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές, στις οποίες επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, έως τις 5 το πρωί.
Επανήλθε το click away
Όσον αφορά στα καταστήματα, στην Αττική επανήλθε το click away, με εξαίρεση ένδυση, υπόδηση και κοσμηματοπωλεία, τα οποία λειτουργούν με ραντεβού.
Ανοιχτά παραμένουν επίσης τα κομμωτήρια και τα νυχάδικα, ενώ ανοίγουν και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ για όλες τις περιοχές, εκτός από τις «κόκκινες».
Αυτό σημαίνει ότι στην Αττική θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας.
Ανοίγουν τα γυμνάσια, κλειστά τα λύκεια στις κόκκινες περιοχές
Όσο αφορά στα σχολεία, από Δευτέρα 1/2 θα ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση τις «κόκκινες» περιοχές, άρα και την Αττική, όπου θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια.
Οι κανόνες που θα ισχύσουν είναι οι ίδιοι, δηλαδή μάσκες σε όλους τους χώρους, αποστάσεις στα διαλείμματα, αντισηπτικά και χωρίς εξωσχολικούς μέσα στο σχολικό χώρο.Σημειώνεται ότι όλες οι σχολικές μονάδες της Ειδικής Αγωγής (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) θα συνεχίσουν να λειτουργούν δια ζώσης σε όλη την επικράτεια.
«Γυρίζουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα, μαθαίνουμε ασφαλείς», ήταν το μήνυμα της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, κατά την ανακοίνωση του ανοίγματος γυμνασίων και λυκείων.
Τα διαλείμματα θα γίνονται ανά ομάδες μαθητών, ενώ σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες θα είναι σταθερές οι ομάδες των μαθητών.Επιπλέον, αναμένεται να είναι σχολαστικοί οι καθαρισμοί όλων των χώρων των σχολείων και έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα για την προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήση μουσικών οργάνων κ.ά..
Επίσης, οι σχολικές γιορτές θα γίνονται με μέτρα και οι σχολικές επισκέψεις ή οι περίπατοι θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα.
Σημειώνεται ότι θα συνεχιστούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ στα σχολεία, ενώ σε λειτουργία είναι και η ειδική πλατφόρμα για το κλείσιμο ραντεβού από εκπαιδευτικούς, μαθητές και μαθήτριες άνω των 16 (edu.testing.gov.gr).
«Κοκκίνισαν» Χαλκιδική, Λασίθι και Ζάκυνθος
Στο Επίπεδο Β - Αυξημένου Κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας εντάσσονται από τη Δευτέρα 1/2, στις 6 το πρωί, οι περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής, Λασιθίου και Ζακύνθου .
Συγκεκριμένα μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και σε συνέχεια σχετικής εισήγησης και σύμφωνης γνώμης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως την, Κυριακή 31-01-2020, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στις Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής, Λασιθίου και Ζακύνθου με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα εξής επιπρόσθετα μέτρα του Επιπέδου Β:
Απαγόρευση κυκλοφορίας από 18:00 έως 05:00
Δια ζώσης λειτουργία των Γυμνασίων από 01/02/2021
Τηλε-εκπαίδευση για τα Λύκεια
Χώροι Λατρείας: Πραγματοποίηση λειτουργιών με ανώτατο όριο τα 9 άτομα
Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25τ.μ.
Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές
Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τα επιπρόσθετα μέτρα ισχύουν και τα οριζόντια μέτρα που εφαρμόζονται σε όλη την Επικράτεια.
Eπανήλθε ο Χάρτης Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας
Επανήλθε από το Σάββατο 30/1 στις 6 το πρωί ο Χάρτης Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19.
Διαμορφώνονται δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας, το επίπεδο Α'- επιτήρησης (το οποίο απεικονίζεται με κίτρινο χρώμα) και το επίπεδο Β' - αυξημένου κινδύνου (το οποίο απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα και) στο οποίο ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα. Το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας κάθε περιφερειακής ενότητας καθορίζεται από το επιδημιολογικό της φορτίο.
Οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές κατατάσσονται στο κόκκινο επίπεδο, στο οποίο μπορούν να μπουν τόσο Τοπικές Κοινότητες και Δημοτικές Ενότητες, όσο και Δήμοι, Περιφερειακές Ενότητες και ολόκληρες Περιφέρειες αν το επιβάλλουν τα δεδομένα.
Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:
• Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
• 24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι (6) λόγους.
• Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
• Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
• Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες.
• Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων.
• Λειτουργία Super League 1 & 2 και Basketball League.
Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παρουσιάζει καλή επιδημιολογική εικόνα με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο επίπεδο Α' - επιτήρησης.
Στο επίπεδο Α' ισχύουν τα εξής, πλέον των οριζόντιων μέτρων
1ο. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί
2ο. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, λειτουργούν δια ζώσης
3ο. Στους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων, όριο που αυξάνεται στα 50 άτομα στην περίπτωση μητροπολιτικών ναών.
Και με τις αποστάσεις που προβλέπονται ήδη.
4ο. Το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ (πλην των ΟΠΑΠ Play) λειτουργούν.
Για τη μετάβαση, απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 ή αντίστοιχη έντυπη βεβαίωση.
Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής του και έγκρισης της μετακίνησης.
Ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή εντός 2 ωρών από την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματός του.
Επίσης, εντός των καταστημάτων επιτρέπεται 1 άτομα ανά 25τ.μ.
«Στις κόκκινες» περιοχές μπαίνει η Περιφερειακή Ενότητα της Αττικής, πλην των νήσων Αττικής, έπειτα από εισήγηση των επιδημιολόγων και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που διαμορφώθηκαν την τελευταία εβδομάδα, γεγονός που θέτει σε ισχύ πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την περιοχή.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορvνοϊού στην Ελλάδα, από αύριο Σάββατο 30 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί τίθενται σε ισχύ τα εξής μέτρα για την περιφερειακή Ενότητα της Αττικής πλην της περιφερειακής Ενότητας των νήσων:
Συγκεκριμένα από για την Π.Ε Αττικής (πλην των νήσων) ισχύει:
1- Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
2- Λειτουργούν δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια (τα Λύκεια λειτουργούν με τηλε-εκπαίδευση)
3- Στους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών.
4- Η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο click away και ειδικά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία λειτουργούν με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού (click in a shop).
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή (31/1/2021) 484 νέα κρούσματα κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 156.957, εκ των οποίων 52.0% άνδρες.
Κατά τηνιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.953 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 49.216 (63.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στους 255 ανέρχονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. 187 (73.3%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες.
To 86.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1.113 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, καταγράφονται 17 νέοι θανάτοι από τη νόσο COVID-19 και συνολικά 5.796 νεκροί στη χώρα, εκ των οποίων 3406 (58.8%) άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Σχόλια αναγνωστών