Μεγάλες ανατροπές στο σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου φέρνει η μετάλλαξη της πανδημίας, καθώς ανεβάζει πάνω από τα 10 δισ. ευρώ το λογαριασμό για τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και επιβάλλει την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού στη βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο Γενικό Λογιστηρίου του κράτους έχουν μπει ήδη σε τροχιά επί τα χείρω αναθεώρησης τόσο των δημοσιονομικών προβλέψεων όσο και των εκτιμήσεων για την πορεία της οικονομίας κατά το τρέχον έτος.
Μόνο οι έκτακτες δαπάνες των 3 δισ. ευρώ ως τον Απρίλιο φθάνουν για να βγάλουν εντελώς από τον χάρτη τις αρχικές προβλέψεις για 7,5 δισ. ευρώ δημοσιονομικά μέτρα το 2021 από 13 δισ. ευρώ που ήταν το ταμειακό κόστος για το 2020.
Βαρύ πλήγμα
Έτσι το εύρος των φετινών παρεμβάσεων για την υγειονομική κρίση θα είναι πολύ μεγαλύτερο από την ζώνη των δαπανών των 67,2 δισ. ευρώ με τις οποίες ξεκίνησε ο προϋπολογισμός του 2021 και το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο θα πρέπει να τροφοδοτηθεί με συμπληρωματικές πιστώσεις.
Επισημαίνεται ότι αντίστοιχα βαρύ ήταν το πλήγμα για τον λογαριασμό του δημοσίου από την πανδημική κρίση το 2020 αφού οι ανάγκες για μέτρα εκτίναξαν τις συνολικές δαπάνες στα 69,3 δισ. ευρώ έναντι αρχικής πρόβλεψης για 57,1 δις. ευρώ.
Όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας η κατάσταση εξελίσσεται λίγο δυσμενέστερα από τις προβλέψεις που είχαν γίνει πριν από ένα μήνα για ρευστότητα 7,5 δις. ευρώ και για αυτό τον λόγο θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση. Σύμφωνα με τον υπουργό είναι μία δύσκολη χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας θα καλυφθεί μόνο ένα μέρος των απωλειών του 2020.
Τη δεδομένη χρονική στιγμή το βάρος πέφτει στις νέες υποχρεώσεις, και είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση επέλεξε να δανειστεί 3,5 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές, και όχι λιγότερα όπως έκανε μέχρι τώρα, φοβούμενη το τρίτο κύμα πανδημίας που θα επεκτείνει το σκληρό lockdown στην οικονομία.
Ο λογαριασμός
Αναλυτικότερα, ο λογαριασμός των έκτακτων υποχρεώσεων ύψους 3,1 δισ. ευρώ ως τον Απρίλιο διαμορφώνεται ως εξής:
- Σε 500 εκατ. ευρώ ανέρχεται το κόστος των μέτρων του Φεβρουαρίου για επιδόματα ειδικού σκοπού 534 ευρώ, κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος, μηδενικά ενοίκια για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν για το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος που κατέβαλε ο ενοικιαστής. Επίσης οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή δικαιούνται έκπτωση ενοικίου 40% ενώ αποζημίωση 60% δικαιούνται και τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις κλειστές επιχειρήσεις. Το κόστος των ενοικίων για τον προϋπολογισμό φθάνει τα 70 εκατ. ευρώ ενώ η επίπτωση στον προϋπολογισμό από την επέκταση όλων των προηγουμένων μέτρων ως τον Απρίλιο φθάνει το 1, 5 δισ. ευρώ.
- Σε 450 - 500 εκ. ευρώ θα ανέλθει το κόστος του μέτρου με την μορφή της επιδότησης παγίων δαπανών μέχρι του ποσού των 10 εκατ. ευρώ. Οι λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές με υπουργικές αποφάσεις.
- Το ποσό των 300 εκατ. ευρώ θα φθάσει η επιδότηση των επιχειρηματικών δανείων.
- Νέες φορολογικές διευκολύνσεις για φορολογούμενους, οφειλέτες και επιχειρήσεις θα αφαιρέσουν από τα κρατικά ταμεία:
- 230 εκ. ευρώ εφόσον πρόκειται για αναστολές φόρων, όπως η πληρωμή ΦΠΑ
- 280 εκ. ευρώ για αναστολές δόσεων από ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη
- Σε 300 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι δαπάνες για την κάλυψη επιδομάτων ανεργίας το επόμενο δίμηνο.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών