Η Τουρκία ενώ έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις – στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών – με την Ελλάδα, ταυτόχρονα συνεχίζει την στρατηγική ενίσχυσης της αμυντικής και επιθετικής θωράκισης της.
H Τουρκία σχεδιάζει εδώ και καιρό αεροπλανοφόρο το οποίο ναυπηγείται στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να αγοράσει μεταχειρισμένο αεροπλανοφόρο.
Ταυτόχρονα η Τουρκία βρίσκεται κοντά σε deal με την Γερμανία όχι μόνο για τα υποβρύχια αλλά και για την συμπαραγωγή και άλλων οπλικών συστημάτων.
Οι τούρκοι θέλουν αεροπλανοφόρο
Η Τουρκία πραγματοποίησε διαβουλεύσεις με τη βρετανική κυβέρνηση για την αγορά ενός νέου ή μεταχειρισμένου αεροπλανοφόρου το 2020, ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις δεν απέδωσαν αποτελέσματα.
Η έκθεση του Middle East Eye (MEE) ανέφερε ότι οι συνομιλίες αφορούσαν την προμήθεια αεροπλανοφόρου κατηγορίας Queen Elizabeth, αλλά Βρετανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να πουλήσουν αεροπλανοφόρο στην Τουρκία.
«Προσφέρθηκαν να πουλήσουν το σχεδιασμό ενός αεροπλανοφόρου και να παρέχουν τεχνική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της κατασκευής στην Τουρκία», ανέφερε μια από τις πηγές.
«Μετά τις διαβουλεύσεις με τη βρετανική κυβέρνηση, η Τουρκία αποφάσισε να κατασκευάσει το δικό της πλοίο, αντί να το αγοράσει».
Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου ούτε αρνήθηκε ούτε επιβεβαίωσε εάν οι διαβουλεύσεις είχαν πραγματοποιηθεί ή όχι.
«Ως στενοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία έχουν μια μακροχρόνια και ισχυρή διμερή αμυντική σχέση που βασίζεται στη συνεργασία», δήλωσε η Βρετανία.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία διεξάγουν τακτικές συζητήσεις για μια σειρά θεμάτων άμυνας και ασφάλειας.
Δεν σχολιάζουμε τις λεπτομέρειες αυτών των συζητήσεων», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις διαβουλεύσεις.
Τι σχεδιάζει η Τουρκία;
Προσαρμοσμένη για την κάλυψη των αναγκών των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων (DzKK) με τον πιο πρακτικό τρόπο, η Τουρκία έχει ήδη αρχίσει να κατασκευάζει το TCG Anadolu. Πρόκειται για ένα αμφίβιο επιθετικό πλοίο τύπου Landing Helicopter Dock (LHD) που επιτρέπει τη χρήση διαφόρων τύπων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών Vertical / Short Take-Off and Landing (V / STOL) και Short Take-Off και Vertical Landing (STOVL) και επιτρέπει κυρίως τη μεταφορά μεγάλου αριθμού στρατιωτικών και τεθωρακισμένων οχημάτων.
Συνεργασία Γερμανίας – Τουρκίας
Η Τουρκία και η Γερμανία θα συμφωνήσουν προσεχώς σημαντικά μέτρα στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, δήλωσε υπουργός Άμυνας Akar.
O Akar έκανε τη δήλωση μετά από μια δίωρη συνάντηση με την Γερμανίδα ομόλογό του Kramp-Karrenbauer στο Βερολίνο, λέγοντας ότι οι δύο χώρες θα λάβουν «συγκεκριμένα μέτρα» τις προσεχείς ημέρες.
H Τουρκία είναι δεσμευμένη σύμμαχος του ΝΑΤΟ και έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της σχετικά με επιχειρήσεις, ασκήσεις, οικονομική βοήθεια και διάθεση στρατευμάτων.
Όσον αφορά τον στρατιωτικό μηχανισμό εκτόνωσης υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ο Akar δήλωσε ότι οι δύο αντιπροσωπείες έχουν πραγματοποιήσει 8 συναντήσεις μέχρι στιγμής.
Αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, ο Akar είπε ότι η Τουρκία έχει πει στην Ελλάδα ότι μπορεί να φιλοξενήσει την επικείμενη συνάντηση στην Άγκυρα.
«Ελπίζουμε να διατηρήσουμε τον διάλογο και να βρούμε πολιτικές, ειρηνικές λύσεις στα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», δήλωσε ο Akar.
«Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί η διαδικασία συνομιλιών. Πρέπει να αποφευχθεί μια νέα κλιμάκωση στη Μεσόγειο» δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Kramp-Karrenbauer και χαιρέτισε την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ Τουρκίας και Ελλάδας που συναντήθηκαν στις 25 Ιανουαρίου για πρώτη φορά μετά από σχεδόν πέντε χρόνια
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών