(upd5) Την ώρα που είναι σε εξέλιξη ένας άνευ προηγούμενου αγώνας από τους επιστήμονες και τις φαρμακοβιομηχανίες προκειμένου να προλάβουν τις μεταλλάξεις της covid, οι οποίες απειλούν να τινάξουν στον αέρα κάθε σχεδιασμό και στρατηγική για την ανάσχεση του κορωνοϊού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα επανεξετάσει το εμβόλιο της AstraZeneca σε μια προσπάθεια να απαντήσει σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα για το κατά πόσο είναι αποτελεσματικό στους ηλικιωμένους και στους ανθρώπους άνω των 65 ετών.
Μελέτη μάλιστα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες, έδειξε ότι το εν λόγω εμβόλιο παρέχει και ελάχιστη προστασία κατά του νοτιοαφρικανικού στελέχους του ιού, επιστημονικό εύρημα που είχε ως αποτέλεσμα η Νότια Αφρική να διακόψει το εμβολιαστικό πρόγραμμα με 1 εκατομμύριο δόσεις που επρόκειτο να αρχίσει εντός των επόμενων 24ωρών.
Από την πλευρά της πάντως η Μ. Βρετανία, η οποία εμβολιάζει κανονικά τους πολίτες της με το εμβόλιο της AstraZeneca χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς, διαμηνύει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη των νοσηλειών και της σοβαρής νόσησης και του θανάτου, ενώ σημειώνει ότι το σκεύασμα είναι πολύ αποτελεσματικό κατά της βρετανικής μετάλλαξης.
Η βρετανική μετάλλαξη είναι αυτή που τείνει να γίνει κυρίαρχη και στις ΗΠΑ, οι οποίες ξεπέρασαν τα 27 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα, με τον πρόεδρο Joe Biden να υποστηρίζει πως θα είναι πολύ δύσκολο να έχει εμβολιαστεί το 75% των Αμερικάνων πριν από τα τέλη καλοκαιριού, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη, η οποία υπολείπεται σημαντικά στους εμβολιασμούς - σε σχέση με ΗΠΑ, Μ. Βρετανία – αρχίζει να μελετά ολοένα και πιο έντονα το σενάριο να εγκρίνει τα εμβόλια της Ρωσίας και της Κίνας σε μια απέλπιδα προσπάθεια να επιταχύνει τους εμβολιασμούς ενώ στην Κίνα, όπου το β’ κύμα της επιδημίας τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο, η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια ενόψει του νέου κινεζικού έτους, ακυρώνοντας έτσι μια από τις μεγαλύτερες μετακινήσεις παγκοσμίως.
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:
• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 106.404.054 και οι νεκροί 2.322.915
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 27.064.054 κρούσματα και 464.470 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 231.534 και τρίτη σε κρούσματα με 9.524.640
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 166.200 και τέταρτη η Ινδία με 155.080
• Τέταρτο παγκοσμίως σε κρούσματα το Ηνωμένο Βασίλειο με 3.957.177
• Πέμπτη η Ρωσία με 3.923.461, έκτη η Γαλλία με 3.395.981
• Έβδομη η Ισπανία με 2.941.990 και όγδοη η Ιταλία με 2.636.738
• Ένατη η Τουρκία με 2.531.456 και δέκατη η Γερμανία με 2.291.673
Επανεξετάζει ο ΠΟΥ το εμβόλιο της AstraZeneca – Ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητά του
Το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού θα επανεξέτασει σήμερα Δεύτερα 8/2 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τη στιγμή που μελέτες αναφέρουν πως το εν λόγω εμβόλιο προσφέρει ελάχιστη προστασία έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του ιού.
Ο ΠΟΥ θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητά του εμβολίου στους πιο ηλικιωμένους και απέναντι στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος του ιού με τη Νότια Αφρική να αποφασίζει να αναστείλει την εκστρατεία εμβολιασμού που θα ξεκινούσε τις επόμενες ημέρες.
Το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο πρώτη η Βρετανία άρχισε να χορηγεί μαζικά στον πληθυσμό της τον Δεκέμβριο, έχει εγκριθεί από πολλές άλλες χώρες και την ΕΕ.
Όμως κάποιες κυβερνήσεις επέλεξαν να συστήσουν τη χρήση του μόνο για όσους είναι κάτω των 65 ετών, ακόμη και για όσους είναι κάτω των 55 ετών, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του στους πιο ηλικιωμένους.
Περιορισμένη η αποτελεσματικότητα στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος
Ενδεικτικό της δυσπιστίας που υπάρχει απέναντι στο εμβόλιο είναι ότι η Νότια Αφρική ανακοίνωσε ότι αναστέλλει το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της covid-19, το οποίο θα ξεκινούσε τις επόμενες ημέρες με 1.000.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, μετά τη δημοσίευση μελέτης που αποκαλύπτει ότι το εμβόλιο προσφέρει «ελάχιστη προστασία» κατά του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, το εμβόλιο είναι σε ποσοστό μόλις 22% αποτελεσματικό κατά των ήπιων μορφών του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένους στελέχους.
Δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του κατά των σοβαρών μορφών.
Στο επίκεντρο αν έχει αποτέλεσμα στους ηλικιωμένους
Πάντως, οι ειδικοί του ΠΟΥ θα κληθούν να απαντήσουν εάν το λόγω εμβόλιο είναι αποτελεσματικό για τους πιο ηλικιωμένους.
Με αποτελεσματικότητα κατά μέσο όρο 70%, το εμβόλιο της AstraZeneca θεωρείται λιγότερο πειστικό από αυτό των Pfizer/BioNTech και της Moderna, η αποτελεσματικότητα των οποίων ξεπερνά το 90%.
Όμως αυτό της AstraZeneca χρησιμοποιεί μια πιο παραδοσιακή τεχνολογία σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, κάτι που το καθιστά λιγότερο ακριβό, πιο εύκολο στην αποθήκευση καθώς μπορεί να διατηρηθεί σε απλά ψυγεία, και άρα πιο εύκολο να χρησιμοποιηθεί σε μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού.
ΗΠΑ: Πάνω από 27 εκατ. τα κρούσματα covid – Biden: Δεν θα έχει εμβολιαστεί το 75% πριν από το φθινόπωρο
Την εκτίμηση πως πολύ δύσκολα θα έχει εμβολιαστεί το 75% των Αμερικάνων κατά της covid έως τα τέλη καλοκαιριού διατύπωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden.
«Θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία πριν από το τέλος του καλοκαιριού» ανέφερε σε συνέντευξη του στο CBS o Biden, ο οποίος έχει θέσει ως στόχο του να εμβολιαστούν 100 εκατομμύρια Αμερικάνοι εντός των πρώτων 100 ημερών της θητείας του.
Μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι έχουν χορηγηθεί τουλάχιστον 41 εκατομμύρια δόσεις από τις περισσότερες από 59 εκατομμύρια δόσεις που έχουν διανεμηθεί.
Την ίδια στιγμή, μελέτες δείχνουν πως η βρετανική μετάλλαξη του ιού εξαπλώνεται με ιδιαίτερη ταχύτητα στις ΗΠΑ, κάτι που οφείλεται και στο ότι είναι κατά 35% με 45% μεταδοτικότερη από το αρχικό στέλεχος.
Ήδη τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εκτιμούν πως το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος θα έχει γίνει το κυρίαρχο στις ΗΠΑ εντός του Μαρτίου.
Κυρίαρχη η βρετανική μετάλλαξη
Ενδεικτικό της ταχύτητας, με την οποία εξαπλώνεται ο ιός στις ΗΠΑ, είναι ότι έχουν ήδη αναφερθεί περισσότερα από 27 εκατομμύρια κρούσματα, με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τους 463.000.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ ανέφεραν το πρώτο κρούσμα covid στις 21 Ιανουαρίου του 2020 ενώ χρειάστηκε να περάσουν 97 ημέρες για να φτάσει το πρώτο 1 εκατομμύριο κρούσμα.
Ωστόσο, χρειάστηκε μόλις μια εβδομάδα (από τις 30 Ιανουαρίου έως τις 7 Φεβρουαρίου) για να καταγράψει το τελευταίο 1 εκατομμύριο κρούσματα.
Υπενθυμίζεται πως τα CDC προβλέπουν πως οι θάνατοι στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να φτάσουν τους 534.000 έως τις 27 Φεβρουαρίου, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει περίπου έναν θάνατο κάθε λεπτό από την έναρξη της πανδημίας, τη στιγμή που επιστήμονες του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον έχουν κάνει την εφιαλτική πρόβλεψη για 654.000 νεκρούς έως την 1η Μαΐου.
ΠΟΥ: Να επιταχύνει τους εμβολιασμούς κατά της covid η Ευρώπη – Ανησυχία για τις μεταλλάξεις
Αν και η Κομισιόν εξακολουθεί να εκφράζει την αισιοδοξία της ότι έως το τέλος του καλοκαιριού του 2021 θα έχει εμβολιαστεί το 70% των Ευρωπαίων πολιτών, ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Hans Kluge επισημαίνει την ανάγκη η Ευρώπη να επιταχύνει τους εμβολιασμούς κατά της covid, υποστηρίζοντας πως στην ΕΕ το ποσοστό του πληθυσμού που έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου φτάνει μόλις στο 2,5%.
Ερωτηθείς για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αυτών έναντι των παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού ο Kluge δεν κρύβει την ανησυχία του, αναφέροντας πως «αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα».
«Πρέπει να προετοιμαστούμε για την εμφάνιση και άλλων παραλλαγμένων στελεχών, κυρίως μέσω της ενίσχυσης της αλληλουχίας του γονιδιώματος του κορωνοϊού.
Πρόκειται για μια σκληρή υπενθύμιση ότι ο ιός έχει ακόμη το πάνω χέρι έναντι του ανθρώπου, αλλά δεν είναι ένας νέος ιός, πρόκειται για μια εξέλιξη του ιού που προσπαθεί να προσαρμοστεί στους ανθρώπους-ξενιστές» ανέφερε ο Kluge.
Σε 37 χώρες η βρετανική μετάλλαξη, σε 17 η νοτιοαφρικάνικη
Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, από τις 53 χώρες που ανήκουν στην περιφέρεια της Ευρώπης όπως ορίζεται από ΠΟΥ (κάποιες εκ των οποίων βρίσκονται στην Κεντρική Ασία), οι 37 έχουν καταγράψει κρούσματα που συνδέονται με το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε αρχικά στη Μεγάλη Βρετανία και 17 του παραλλαγμένου στελέχους που ταυτοποιήθηκε αρχικά στη Νότια Αφρική.
Μάλιστα ο Kluge υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι το τούνελ θα είναι πιο μεγάλο από ότι αρχικά είχαν εκτιμήσει οι ειδικοί, αν και σημείωσε πως το 2021 θα είναι μια χρονιά πιο εύκολα διαχειρίσιμη σε σχέση με το 2020.
Προς χαλάρωση τα περιοριστικά μέτρα
Εν τω μεταξύ, παραμένουν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη, αν και κάποια κράτη προχωρούν στην χαλάρωση τους.
Η Γερμανία θα βρίσκεται έως τα μέσα Φεβρουαρίου σε lockdown ενώ η Γαλλία, η οποία μέχρι στιγμής έχει αποφύγει ένα τρίτο εθνικό lockdown, έχει κλείσει από 31/1 τα σύνορα της για όλες τις χώρες πλην της ΕΕ.
Στην Αυστρία το lockdown χαλαρώνει με την επαναλειτουργία των σχολείων, των μουσείων και των καταστημάτων, στην Ολλανδία λειτουργούν από σήμερα 8/2 οι παιδικοί σταθμοί και τα δημοτικά ενώ στη Δανία ξανανοίγουν τα δημοτικά σχολεία.
Αλλά και στη Νορβηγία, άνοιξαν από την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου τα καταστήματα που δεν βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα και τα εστιατόρια στο Όσλο, ενώ η Ιρλανδία ανακοίνωσε πως επεκτείνει το κλείσιμο της οικονομίας της έως τις αρχές Μαρτίου.
Μ. Βρετανία: Από 15/2 σε ισχύ η καραντίνα 10 ημερών σε ξενοδοχεία
Από τις 15 Φεβρουαρίου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το μέτρο της για την 10ημερη υποχρεωτική καραντίνα σε ξενοδοχεία για όσους ταξιδιώτες έρχονται από άλλες χώρες και περιοχές όπου υπάρξει έξαρση της επιδημίας.
Η υποχρεωτική καραντίνα 10 ημερών σε πλαίσιο φιλοξενίας που θα παρέχει η κυβέρνηση ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον προηγούμενο μήνα, ενώ έχει σχεδιαστεί για τον πιο εντατικό έλεγχο των συνόρων με στόχο τον εντοπισμό κρουσμάτων των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το βρετανικό πρόγραμμα εμβολιασμού.
Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 12 εκατομμύρια Βρετανοί, τη στιγμή που η κυβέρνηση Johnson είχε θέσει ως στόχο να έχουν εμβολιαστεί 15 εκατομύρια πολίτες έως τα μέσα Φεβρουαρίου.
Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πει κάποιος εάν θα αρθεί το lockdown στην Αγγλία την άνοιξη, την ώρα που Βρετανοί επιστήμονες εισηγούνται να μην ανοίξουν μπαρ και εστιατόρια έως το Μάιο.
Κίνα: Υπό πλήρη έλεγχο το β’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού – Όχι σε ταξίδια
Υπό πλήρη έλεγχο έθεσε η Κίνα το β’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού, το οποίο άρχισε να εκδηλώνει από τις αρχές Ιανουαρίου.
Με μια σειρά από άμεσα και επιθετικά μέτρα, όπως αυστηροί περιορισμοί σε μετακινήσεις, lockdown σε τρεις πόλεις άνω των 28 εκατομμυρίων και μαζικά τεστ στο σύνολο των «κόκκινων περιοχών» η Κίνα πρόλαβε τη διασπορά του ιού και κατάφερε μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα να θέσει υπό πλήρη έλεγχο την κατάσταση.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 14 νέα κρούσματα από 11 που ήταν την προηγούμενη.
Όλες οι μολύνσεις ήταν «εισαγόμενες», κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε κρούσματα του νέου κορωνοϊού που εντοπίζονται σε ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας.
Στα νοσοκομεία της Κίνας συνεχίζουν να νοσηλεύονται 1.118 ασθενείς με την COVID-19 (- 58 από την προηγουμένη) με τους 20 να είναι σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση (- 5).
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.636 επί συνόλου 89.706 μολύνσεων.
Απαγορευτικό για μετακινήσεις για το κινεζικό έτος
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Κίνας εξακολουθεί να προειδοποιεί τους πολίτες πως θα πρέπει να αποφύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια ενόψει του νέου κινεζικού έτους, προειδοποίηση που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις ανάμεσα στους κατοίκους της χώρας, οι οποίοι όλα τα προηγούμενα χρόνια ταξίδευαν ανά εκατομμύρια στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για να γιορτάσουν το νέο έτος που αποτελεί και τη σπουδαιότερη γιορτή στην Κίνα.
Είναι χαρακτηριστικό πως όποιος θέλει να μετακινηθεί, θα πρέπει αφενός να έχει ένα αρνητικό τεστ που να έχει γίνει εντός των προηγούμενων 7 ημερών και αφετέρου θα πρέπει παραμείνει σε καραντίνα για άλλες δύο εβδομάδες, γεγονός που αναμένεται να αποθαρρύνει πολλούς από το να ταξιδέψουν.
Μάλιστα σε κάποιες περιοχές επιβάλλεται οι ταξιδιώτες να περάσουν την καραντίνα σε ειδικές δομές και όχι στα σπίτια τους και υπό επιτήρηση.
Ινδία: Σχεδόν έξι εκατομμύρια εμβολιασμοί
Μια ανάσα από τους 6 εκατομμύρια εμβολιασμούς είναι η Ινδία, η οποία φιλοδοξεί έως τον Ιούλιο να έχει εμβολιάσει 300 εκατομμύρια πολίτες και ενώ εξακολουθεί να αποκλιμακώνεται η επιδημία.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 11.831 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων να ανέρχεται σε 10.838.194.
Το ίδιο διάστημα, ακόμη 84 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε 155.080 νεκρούς.
Είναι η τρίτη συνεχόμενη ημέρα που τα θύματα της πανδημίας έμειναν κάτω από το όριο των 100.
Στο κόκκινο λόγω covid η Λατινική Αμερική – Σε δεινή θέση η Βραζιλία
Στο κόκκινο λόγω του β’ κύματος του κορωνοϊού είναι η Λατινική Αμερική, η οποία μετρά περισσότερους από 600.000 θανάτους.
Στην πλέον δεινή θέση βρίσκεται η Βραζιλία, η οποία είναι δεύτερη παγκοσμίως σε θανάτους και τρίτη σε κρούσματα, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και την Ινδία.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 26.845 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ παράλληλα άλλοι 522 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 231.534 θανάτους επί συνόλου 9.524.640 μολύνσεων.
Περιοριστικά μέτρα στο Μεξικό
Περιοριστικά μέτρα αποφάσισε η κυβέρνηση του Μεξικό σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη διασπορά του ιού.
Συγκεκριμένα, τα μέτρα, τα οποία ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, έφεραν νέα δεδομένα στον τρόπο λειτουργίας των σχολείων σε αρκετές περιοχές της επικράτειας.
Έτσι, από σήμερα 8/2 εξακολουθεί να ισχύει η δια ζώσης λειτουργία όλων των σχολικών δομών για τις περιοχές που δεν έχουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, ωστόσο για τους δήμους και τις περιφερειακές ενότητες που είναι επιβαρυμένες, δεν θα ισχύσει κάτι τέτοιο.
Οι περιοχές αυτές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, σε κάθε μία από τις οποίες τα σχολεία θα λειτουργήσουν διαφορετικά.
Το Μεξικό ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο, άλλοι 414 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, ενώ το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν 6.065 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Συνολικά το Μεξικό μετρά 166.200 νεκρούς επί συνόλου 1.932.145 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Σε εξέλιξη οι εμβολιασμοί στην Χιλή
Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στην Χιλή.
Την προηγούμενη εβδομάδα εμβολιάστηκαν 592.475 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 13.169 έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου τους.
Η πρώτη φάση της ανοσοποίησης επικεντρώνεται στους πιο ηλικιωμένους πολίτες, που θεωρείται πως αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου.
Προοδευτικά το πρόγραμμα εμβολιασμού θα επεκτείνεται σε πληθυσμιακές ομάδες μικρότερων ηλικιών.
Σκοπός είναι να έχει εμβολιαστεί τον Ιούλιο το 70% του πληθυσμού.
Σημειώνεται πως το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 3.804 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 79 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Συνολικά, οι νεκροί ανέρχονται σε 18.974 επί συνόλου 751.886 μολύνσεων.
Πρωτοπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο: Δοκιμάζει συνδυασμό Pfizer - AstraZeneca
Πρώτο το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινά και τις δοκιμές συνδυασμού εμβολίων σε 1η και 2η δόση, με τα εμβόλια Oxford-AstraZeneca / Pfizer-BioNTech προκειμένου να διερευνηθεί εάν τα μικτά εμβόλια μπορούν ακόμη και να ενισχύσουν την ανοσολογική απόκριση.
Όπως αναφέρει το CNBC, η δοκιμή των εμβολίων πραγματοποιείται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και διευθύνεται από την Εθνική Κοινοπραξία Αξιολόγησης Προγράμματος Ανοσοποίησης, το οποίο και θα αξιολογήσει τη σκοπιμότητα χρήσης διαφορετικού εμβολίου για τον αρχικό «πρωταρχικό» εμβολιασμό και για την επόμενη «ενισχυτική» δόση.
«Ελπίζουμε ότι η μελέτη θα βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να κατανοήσουν εάν η ανάμιξη διαφορετικών εμβολίων Covid θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη οδός για την αύξηση της ευελιξίας των προγραμμάτων εμβολιασμού και εάν θα μπορούσε ακόμη και να προσφέρει καλύτερη προστασία.
Εάν αποδείξουμε ότι αυτά τα εμβόλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά στο ίδιο πρόγραμμα, αυτό θα αυξήσει σημαντικά την ευελιξία της χορήγησης εμβολίων και θα μπορούσε να δώσει ενδείξεις για το πώς να αυξήσετε το εύρος της προστασίας έναντι νέων στελεχών του ιού", δήλωσε ο Matthew Snape, επικεφαλής ερευνητής σχετικά με τη δίκη και αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής και Εμβολιασμών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε την Πέμπτη.Η δοκιμή, η οποία είναι επίσημα γνωστή ως η μελέτη «COVID-19 Heterologous Prime Boost», αλλά ονομάστηκε μελέτη «Com-Cov», θα πραγματοποιηθεί σε πάνω από 800 εθελοντές ηλικίας 50 ετών και άνω στην Αγγλία για να αξιολογήσει τους τέσσερις διαφορετικούς συνδυασμούς πρωταρχικών και αναμνηστικός εμβολιασμός.
Θα δοκιμάσει μια πρώτη δόση του εμβολίου Oxford-AstraZeneca, ακολουθούμενη από ενίσχυση με το εμβόλιο Pfizer-BioNTech ή με περαιτέρω δόση του εμβολίου Oxford-AstraZeneca.
Αρχικά οι φαρμακοβιομηχανίες συνιστούσαν το διάστημα που μεσολαβεί να είναι 4 εβδομάδες, ενώ οι βρετανικές αρχές προτιμούν να φτάνει τις 12 εβδομάδες.
Ρωσία: Προχωρά σε δοκιμές μίξης του Sputnik V με το εμβόλιο της AstraZeneca
Δοκιμές σε ανθρώπους του συνδυασμού δόσης του εμβολίου κατά της COVID-19 των AstraZeneca / Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με δόση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V θα αρχίσουν την ερχόμενη εβδομάδα στο Αζερμπαϊτζάν και σε ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα Ρώσος αξιωματούχος.
Τα πρώτα αποτελέσματα των κοινών δοκιμών αναμένονται τον Μάρτιο, διευκρίνισε ο επικεφαλής του ρωσικού ταμείου κρατικών επενδύσεων RDIF Kirill Dmitriev.
Το RDIF αναμένεται επίσης να ανακοινώσει κοινές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου με μια μεγάλη κινεζική εταιρεία, πρόσθεσε ο Dmitriev.
Αυξάνεται η εμπιστοσύνη στα εμβόλια
Πάντως, οι πολίτες αρχίζουν να δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη απέναντι στα εμβόλια κατά της covid.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov και του Ινστιτούτου Καινοτομίας της Παγκόσμιας Υγείας του πανεπιστημίου Imperial, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες σε 15 χώρες απάντησαν ότι θα εμβολιάζονταν την επόμενη εβδομάδα αν είχαν την ευκαιρία.
Συνολικά, η εμπιστοσύνη στα εμβόλια είναι μεγαλύτερη χθες σε σχέση με τον Νοέμβριο, όταν η ίδια δημοσκόπηση που είχε διενεργηθεί σε 15 χώρες σε δείγμα 13.500 πολιτών κάθε φορά, είχε διαπιστώσει ότι μόνο το 40% αυτών είχε πρόθεση να εμβολιαστεί.
Ωστόσο, υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα.
Οι Βρετανοί είναι οι πιο πρόθυμοι να εμβολιαστούν με ποσοστό 78% και ακολουθούν οι Δανοί με 67%, τη στιγμή που στη Γαλλία εντοπίστηκε το υψηλότερο ποσοστό ερωτηθέντων που απάντησε ότι δεν θα εμβολιαζόταν (44%).
Παρόλο αυτά και στη Γαλλία, διπλασιάστηκε το ποσοστό εκείνων που θα το έκαναν, καθώς από 15% που ήταν τον Νοέμβριο έφθασε στο 30% τον Ιανουάριο.
Στην Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τη Σιγκαπούρη η προθυμία εμβολιασμού μειώθηκε από τον Νοέμβριο, με την Ιαπωνία να εμφανίζεται περισσότερο διστακτική και έπειτα τη Σιγκαπούρη.
Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι πολίτες εμπιστεύονται τα εμβόλια, με τα δύο τρία να εκφράζουν έντονη ή αρκετή εμπιστοσύνη και μόλις το 12% να μην τα εμπιστεύεται καθόλου.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών