Ειδικά όσον αφορά στον Trump, τα πρώτα τρία χρόνια της προεδρίας του 2,3 εκατομμύρια Αμερικανοί προστέθηκαν σε όσους δεν διέθεταν κανενός είδους υγειονομική ασφάλιση και κάλυψη
Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι τελείως διαφορετικά και το 40% των θανάτων θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αναφέρουν οι μελετητές.
Με άλλα λόγια, σχεδόν 190.000 πολίτες των ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι σήμερα εν ζωή στην περίπτωση, αν το ποσοστό θνητότητας από την ασθένεια στην χώρα ακολουθούσε το ποσοστό που καταγράφηκε στις άλλες χώρες της Ομάδας των 7 (G7), επισημαίνει η έρευνα του «The Lancet»..
«ΟΙ ΗΠΑ τα έχουν πάει τόσο άσχημα με αυτή την πανδημία, όμως η αποτυχία δεν μπορεί να χρεωθεί αποκλειστικά στον κ. Trump, καθώς έχει να κάνει και με τις δομικές και κοινωνικές αστοχίες (…) Κι αυτό δεν είναι κάτι που θα λυθεί με τα εμβόλια», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα The Guardian, το μέλος της επιτροπής και διευθύντρια του κέντρου Υγείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του πανεπιστημίου Harvard.
Η κορυφή του παγόβουνου
Η επιτροπή εκτίμησε ότι ο Trump, με την πολιτική του και τις αντιεπιστημονικές θεωρίες του, «έφερε δυστυχία στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον πλανήτη», όμως επιχείρησε να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, τονίζοντας ότι τόσο η εκλογή του όσο και οι καταστροφικές και οι επιδόσεις του στην υγεία ήταν «η κορυφή του παγόβουνου και μιας συγκεκριμένης περιόδου, της οποίας δεν είναι ο μοναδικός αρχιτέκτονας».
Η έρευνα διαπίστωσε, άλλωστε, πως όταν οι ΗΠΑ εισήλθαν στην καταιγίδα της πανδημίας διαθέτοντας ένα σε μεγάλο βαθμό αποδιοργανωμένο δημόσιο σύστημα υγείας.
Κι αυτό διότι, ανάμεσα στα άλλα, μεταξύ των ετών 2002 και 2019, δηλαδή την πρώτη εικοσαετία του 21ου αιώνα, οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν από το 3,21% στο 2,45% του ΑΕΠ.
Η ευθύνη γι’ αυτό δε, όπως είναι προφανές, βαρύνει και τους τρεις προέδρους αυτής της περιόδου – Bush, Obama και, φυσικά, Trump.
Ειδικά όσον αφορά στον Trump, φάνηκε πως τα πρώτα τρία χρόνια της προεδρίας του, 2,3 εκατομμύρια Αμερικανοί προστέθηκαν σε όσους δεν διέθεταν κανενός είδους υγειονομική ασφάλιση και κάλυψη.
Μάλιστα, τη διετία 2017-’18, η ασφαλιστική κάλυψη υποχώρησε κατά 1,6% στις τάξεις των Λατίνων και κατά 2,8% όσον αφορά τους ιθαγενείς – ενώ παρέμεινε σταθερή για τον λευκό πληθυσμό.
Η σύγκριση
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεθοδολογία που ακολούθησαν οι ερευνητές του Lancet είναι σχετικά απλή.
Βασίστηκε κυρίως στη σύγκριση ανάμεσα στην αναλογία θανάτων από Covid στις ΗΠΑ και τις άλλες έξι από τις χώρες της ομάδας G7 – Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιαπωνία.
Κατέληξαν δε και σε ένα ακόμη αποκαλυπτικό συμπέρασμα: Εάν το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ ήταν ανάλογο με εκείνο των έξι παραπάνω κρατών, τότε συνολικά κάθε χρόνο θα πέθαιναν 461.000 λιγότεροι Αμερικανοί.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών