Το Άμστερνταμ απειλεί το Λονδίνο, το οποίο ωστόσο διατηρεί ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα
Στην έρευνα της D&P συμμετείχαν ανώτερα στελέχη από 250 τράπεζες και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, με το 60% να λέει ότι θεωρούν τη Νέα Υόρκη ως το κορυφαίο χρηματοοικονομικό κέντρο στον κόσμο, έναντι 56% το 2020.
Η έρευνα ανέφερε ότι μόλις το 31% των ερωτηθέντων θεωρεί το Λονδίνο ως τοι κορυφαίο financial hub στον πλανήτη, από 34% πέρυσι, με πάνω από 50% να δηλώνει ότι η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποδυναμώσει τη θέση του Λονδίνου ως παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κέντρου.
Καραδοκεί το Άμστερνταμ αλλά και η... Κίνα - Το ισχυρό χαρτί του Λονδίνου
Η Βρετανία πιέζεται να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των χρηματοοικονομικών της υπηρεσιών, με φόντο το Brexit.
Το Άμστερνταμ έχει αποκτήσει προβάδισμα έναντι του Λονδίνου, για να γίνει το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο μετοχών της Ευρώπης, αρπάζοντας μέρος της εμπορικής δραστηριότητας παραγώγων του Λονδίνου.
Σχεδόν το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων στην έρευνα D&P προβλέπουν τώρα ότι η Κίνα θα γίνει το κορυφαίο χρηματοοικονομικό κέντρο εντός πέντε ετών.
Ωστόσο, η Βρετανία εξακολουθεί να αποτελεί το αγαπημένο ρυθμιστικό περιβάλλον για το 31% των ερωτηθέντων, πολύ μπροστά από το 25% τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και για τη Σιγκαπούρη.
"Αυτό το μοναδικό πλεονέκτημα θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του Λονδίνου, ιδίως καθώς το κόστος συμμόρφωσης για τις επιχειρήσεις συνεχίζει να αυξάνεται", σημειώνει η Monique Melis, διευθύνουσα σύμβουλος της Duff & Phelps.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών