Ξεκινά ο διάλογος για το επίπεδο του νέου δανεισμού το 2022 καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) προσδοκούν περαιτέρω δημοσιονομική επέκταση και οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) επιθυμούν την επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία
Η Γερμανία είναι πιθανό να αναστείλει τα συνταγματικά όρια ως προς την αύξηση του δημόσιου δανεισμού και το επόμενο έτος προκειμένου να χρηματοδοτήσει το τεράστιο πακέτο μέτρων τόνωσης που θα ωθήσουν την οικονομία να ανακάμψει από τις συνέπειες της πανδημίας, δήλωσε τη Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021 ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Ο διάλογος
Με αυτή τη δήλωση αναζωπυρώνεται ο έντονος πολιτικός διάλογος εντός του κυβερνητικού συνασπισμού για το ύψος του δημοσίου δανεισμού το 2022 (σ.σ. το προσχέδιο του προϋπολογισμού κατατίθεται το Μάρτιο) καθώς το SPD στον οποίο ανήκει ο κάτοχος του χαρτοφυλακίου της οικονομίας επιθυμεί περαιτέρω δημοσιονομική επέκταση με τη διαμόρφωση ενός ευρέος προγράμματος δημοσίων έργων ενώ οι μεγάλο μέρος των χριστιανοδημοκρατών του CDU κα των χριστιανοκοινωνιστών τάσσεται υπέρ της επιστροφής στη δημοσιονομική πειθαρχία.
Η πρόταση
Ερωτηθείς εάν το SPD που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό την καγκελάριο Merkel σκοπεύει να προτείνει τη αναστολή του λεγόμενου «φρένου χρέους» για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το 2022, ο Scholz υπογράμμισε:
«Έχετε ακούσει από πολλούς αξιωματούχους εντός του κυβερνητικού συνασπισμού ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι πιθανό να καταστήσει απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε ξανά τις δυνατότητες του συντάγματος τον επόμενο χρόνο και να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης».
Οι υπολογισμοί
Κέρδη περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ αναμένει η Γερμανία από το συνολικό δημόσιο χρέος της έως το 2029, υπό την προϋπόθεση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στα υφιστάμενα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2021 το οποίο επικαλείται δημοσίευμα του Reuters.
Δημοσιονομικοί κανόνες
Οι υπολογισμοί εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών είναι πιθανόν να πυροδοτήσουν μία οξεία συζήτηση στη Γερμανία σχετικά με το πότε το Βερολίνο πρέπει να ολοκληρώσει το τεράστιο πρόγραμμα δημοσιονομικών δαπανών για τη στήριξη της οικονομίας και να επιστρέψουν στους συνταγματικά καθιερωμένους δημοσιονομικούς κανόνες για το ετήσιο επίπεδο ανόδου του χρέους του οποίους έχει αναστείλει το κοινοβούλιο για τα οικονομικά έτη 2020 και 2021
Τα σενάρια
Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών έχουν υπολογίσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές για την εξυπηρέτηση του χρέους βάσει δύο σεναρίων.
Στην πρώτό, τα επιτόκια της ζώνης του ευρώ παραμένουν αμετάβλητα τα επόμενα 20 χρόνια, γεγονός που θα αυξήσει τα κέρδη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης από την εξυπηρέτηση του χρέους σε 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2039.
Στη δεύτερο, υπάρχει η υπόθεση ότι τα επιτόκια θα αυξάνονται κατά 0,1% κάθε έτος.
Αυτό θα σήμαινε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αντιμετώπιζε κόστος εξυπηρέτησης χρέους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2029, το οποίο θα αυξηθεί στα 13,6 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2039.
Αβεβαιότητα
Η υφυπουργός Οικονομικών Bettina Hagedorn δήλωσε ότι οι υπολογισμοί ήταν μόνο εκτιμήσεις και υπόκεινται σε μεγάλη αβεβαιότητα λόγω της μεγάλης χρονικής περιόδου που εξετάζεται.
Η Γερμανία πέρυσι κέρδισε περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια ευρώ από την έκδοση νέων ομολόγων, καθώς τα αρνητικά επιτόκια οδήγησαν το συνολικό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους του Βερολίνου σε χαμηλά επίπεδα.
Η χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και η διεθνής φήμη του Βερολίνου για προσήλωση στη «δημοσιονομική ορθοδοξία» οδήγησαν το γερμανικό χρέος σε αρνητικά επιτόκια, ακόμη και σε μεγαλύτερες λήξεις.
«Συμβούλιο των Σοφών»
Την ίδια ώρα έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού υπό την Angela Merkel σχετικά με το ποιος θα διοριστεί ως πρόεδρος του ισχυρού οικονομικού συμβουλίου που συμβουλεύει την κυβέρνηση της Γερμανίας, το γνωστό ως Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.
Κενή θέση
Η θέση θα παραμείνει κενή μόλις ο Lars Feld αποχωρήσει από το Συμβούλιο στο τέλος του μήνα, αφού ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz, σοσιαλδημοκράτης, «μπλόκαρε» το διορισμό του οικονομολόγου για τρίτη θητεία, ενάντια στις επιθυμίες του CDU.
H υπόθεση είναι ένδεικη των βαθιών ιδεολογικών διαφορών μεταξύ των συγκυβερνώντων σήμερα CDU και του SPD σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική που πρόκειται να ενταθούν πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Αντιπαράθεση
Ο Feld αντιτίθεται στη δημοσιονομική επέκταση, τάσσεται υπέρ των μειώσεων στους φόρους και υποστηρίζει την επαναφορά στη δημοσιονομική πειθαρχία.
Η κυβέρνηση αύξησε τοδημόσιο χρέος κατά 130 δισ. ευρώ το 2020 και σχεδιάζει επιπλέον δανεισμό 180 δισ. ευρώ φέτος, το μεγαλύτερο ποσό στη μεταπολεμική ιστορία της.
Το CDU θέλει να επιστρέψει στους παλιούς δημοσιονομικούς κανόνες το συντομότερο δυνατό, ενώ πολλοί στο SPD, και ορισμένοι κορυφαίοι οικονομολόγοι της Αριστεράς, θα ήθελαν να δουν να επιτραπεί η δημοσιονομική επέκταση με την πραγματοποίηση δημοσίων επενδύσεων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών