Οι ισπανικοί σύλλογοι υπέστησαν απώλεια συνολικού ύψους 2,013 δισ. ευρώ τις σεζόν 2019-20 και 2020-21 λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας Covid-19
Ειδικότερα, το Δικαστήριο της ΕΕ επικύρωσε σήμερα, Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021, την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που χαρακτήρισε τις φορολογικές ρυθμίσεις τεσσάρων ισπανικών επαγγελματικών ποδοσφαιρικών συλλόγων, συμπεριλαμβανομένης και της Ρεάλ Μαδρίτης, ως παράνομη κρατική ενίσχυση.
Η απόφαση ανατρέπει την απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου της ΕΕ το 2019.
Το δικαστήριο διαπίστωσε τότε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ «δεν απέδειξαν επαρκώς το νομικό επίπεδο ότι το επίμαχο μέτρο παρείχε πλεονέκτημα στους δικαιούχους του».
Το χτύπημα του Covid
Οι ισπανικοί σύλλογοι υπέστησαν απώλεια συνολικού ύψους 2,013 δισ. ευρώ τις σεζόν 2019-20 και 2020-21 λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με έκθεση της PricewaterhouseCoopers.
«Παρά τα δύο δισεκατομμύρια λιγότερα έσοδα, τα οποία είναι τεράστια, οι σύλλογοι, και πάνω απ' όλα τα μεγάλα σωματεία, μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν», δήλωσε ο επικεφαλής της La Liga, Javier Tebas.
Για τη σεζόν 2019-20, οι σύλλογοι ανέφεραν κέρδη 4,8 δισ. ευρώ, 366 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα προβλεπόμενα 5,667 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση της PricewaterhouseCoopers.
Για την τρέχουσα σεζόν, εκτιμάται ένα έλλειμμα 1,667 δισ. ευρώ με βάση τα αρχικά αναμενόμενα 5,269 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας απώλεια 31% για τις δύο κορυφαίες κατηγορίες της Ισπανίας.
Σε 2 χρόνια η ανάκαμψη
«Αυτό το χρέος θα εξοφληθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών έως πέντε σεζόν, οπότε ο αντίκτυπος του Covid-19 θα αντισταθμιστεί με επιτόκιο 150-250 εκατ. ευρώ ανά σεζόν», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της La Liga, Jose Guerra.
«Υπάρχουν προβλήματα στην πληρωμή μισθών και σε άλλα πρωταθλήματα.
«Στην Ιταλία, στη Γαλλία και στη Βρετανία, αρκετοί σύλλογοι ζήτησαν κρατική ενίσχυση», δήλωσε ο Tebas, ο οποίος προέβλεψε ότι θα χρειαστούν δύο σεζόν για να επιστρέψουν τα έσοδα των συλλόγων σε επίπεδα προ πανδημίας.
Εν τω μεταξύ, η σημαντική μείωση των εσόδων που προκλήθηκε από την απουσία φιλάθλων, ώθησε τη La Liga να διατάξει τη Μπαρτσελόνα και την Ατλέτικο Μαδρίτης να μειώσουν τους προϋπολογισμούς τους κατά περίπου 35 εκατ. ευρώ.
Μείωση των μισθών
Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει το μεγαλύτερο όριο των μισθών, με τον προϋπολογισμό των πρωταθλητών να αυξάνεται από 468,5 ευρώ σε 473,3 εκατομμύρια ευρώ.
Η Μπαρτσελόνα μείωσε τον προϋπολογισμό της από 382,7 εκατ. ευρώ σε 347 εκατ. ευρώ.
Την περασμένη σεζόν, ο σύλλογος ξόδεψε 391,6 εκατ. ευρώ σε μισθούς πρώτης ομάδας.
Η Ατλετικο θα πρέπει να εξοικονομήσει 35,4 εκατ. ευρώ για να καλύψει τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό των 217,3 εκατ. ευρώ.
Τα όρια μισθών υπολογίζονται σύμφωνα με τα έσοδα και χρησιμοποιούνται από τη La Liga για να βοηθήσουν στη ρύθμιση των οικονομικών των 42 συλλόγων στην πρώτη και τη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας.
Το σκάνδαλο Barcagate
Τα προβλήματα της Barcelona δεν σταματούν όμως στις παράνομες φοροαπαλλαγές.
Οι αρχές της Καταλονίας προχώρησαν στη σύλληψη του πρώην προέδρου της Μπαρτσελόνα, Josep Maria Bartomeu, αλλά και των Oscar Grau (πρώην διευθύνων σύμβουλος) και Roman Gomez Ponti (επικεφαλής του νομικού επιτελείου).
Οι συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο των ερευνών, για το περίφημο σκάνδαλο, γνωστό ως "Barcagate".
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η διοίκηση του καταλανικού συλλόγου πλήρωνε λογαριασμούς στα social media για να φέρονται κατά των καλύτερων παικτών της ομάδας, όπως τον Μέσι και τον Πικέ, αλλά και για να αποθεώνουν τη διοίκηση.
Οι αρχές ξεκίνησαν ανακρίσεις σε υπαλλήλους στα γραφεία της Barcelona , νώ η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από τους λογαριασμούς στα social media είναι η "13 Ventures", η οποία φέρεται να έλαβε ένα εκατομμύριο ευρώ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών