Μεικτά πρόσημα στη Wall Street εν μέσω της νέας αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα
Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,9%, κλείνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό και συγκεκριμένα στις 32.778,64 μονάδες.
Με κέρδη +0,12% έκλεισε ο S&P 500 στις 3.943,93 μονάδες, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό για δεύτερη διαδοχική ημέρα.
Αντίθετα, ο Nasdaq έκλεισε με απώλειες - 0,59% στις 13.319,86 μονάδες.
Στην επενδυτική διάθεση βαρύνει η νέα εκτίναξη των αποδόσεων των ομολόγων, με την απόδοση στο αμερικανικό 10ετές να κερδίζει πάνω από 8,5 μονάδες βάσης σκαρφαλώνοντας πάνω και από το 1,61%.
Η εκτίναξη των αποδόσεων έρχεται καθώς χθες 11/3 υπεγράφη από τον πρόεδρο, J. Biden το πακέτο τόνωσης των 1,9 τρισ. δολαρίων, το οποίο αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τους ρυθμούς ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.
Αυτό έχει οδηγήσει πολλούς αναλυτές να προειδοποιήσουν για το ενδεχόμενο η επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης τους επόμενους μήνες να δώσει ισχυρή ώθηση και στον πληθωρισμό.
Εξέλιξη που καλλιεργεί ανησυχίες για ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, παρότι αξιωματούχοι της Fed έχουν δηλώσει ότι δεν αναμένεται άμεσα αλλαγή στη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας.
Τις προσδοκίες για ταχύτερη των εκτιμήσεων ανάπτυξη τους επόμενους μήνες τροφοδοτεί και η καλή εικόνα από το μέτωπο των εμβολιασμών που επιτρέπει στις πολιτείες τη σταδιακά άρση των περιορισμών.
ΗΠΑ: Άνοδος του δείκτη τιμών παραγωγού 0,5% το Φεβρουάριο, με ώθηση από τις τιμές της ενέργειας
Αυξήθηκε κατά 0,5% τον Φεβρουάριο, ο δείκτης τιμών παραγωγού που αφορά την τελική ζήτηση σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησηε το Τμήμα Εργασίας των ΗΠΑ την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021 σύμφωνα με ρεπορτάζ του Market Watch.
Ο ρυθμός αύξησης στις τιμές χονδρικής σημείωσε άνοδο 1,3% τον Ιανουάριο και πρόκειται για τη μεγαλύτερη αυξησηαπό το 2009.
Η άνοδος στις τιμές χονδρικής τον Φεβρουάριο μπορεί να ερμηνευθεί από το υψηλότερο ενεργειακό κόστος καθώς οι τιμές αυξήθηκαν κατά 6% ενώ οι τιμές της βενζίνης είχαν άνοδο 13,1%.
Ο δείκτης για το ρυθμό αύξησης των τιμών στις υπηρεσίες (τελική ζήτηση) αυξήθηκε 0,1% τον Φεβρουάριο.
Κατά τους 12 μήνες έως τον Φεβρουάριο, ο δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε άλμα 2,8%, ενώ σε μηνιαία βάση είχε άνοδο 1,7% από το Ιανουάριο.
Ο βασικός δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 2,2% σε ετήσια βάση
Ο ρυθμός αύξησης των τιμών στην αρχή της πανδημίας πέρυσι είχε επιβραδυνθεί εξαιτίας μείωσης της ζήτησης και κατά συνέπεια αναμένεται η επιτάχυνσή του με τη λήξη των περιοριστικών μέτρων.
Covid19: Επιστροφή στην ομαλότητα έως 4/7 στις ΗΠΑ – Νέο πλήγμα AstraZeneca σε ΕΕ
Επιστροφή στην ομαλότητα έως τις 4 Ιουλίου υπόσχεται στους Αμερικάνους ο πρόεδρος Joe Biden προειδοποιώντας πάντως πως η απειλή του κορωνοϊού παραμένει και πως για να επιτευχθεί η σταδιακή επιστροφή σε μια σχετική κανονικότητα, πρέπει να συνδράμουν όλοι οι πολίτες.
Και ενώ οι ΗΠΑ επιταχύνουν τους εμβολιασμούς – πραγματοποιούν περισσότερους από 2,1 εκατομμύρια ημερησίως – και προσδοκούν να έχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους τους Αμερικάνους έως την 1η Μαΐου, η ΕΕ εξακολουθεί να ταλαιπωρείται με μειωμένες παραδόσεις εμβολίων, καθώς αναφέρεται πως η AstraZeneca θα παραδώσει μόλις το ένα τρίτο των εμβολίων που είχε αρχικά δεσμευθεί στην Ευρώπη για το α’ τρίμηνο του 2021.
Την ίδια στιγμή, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) εμφανίζεται καθησυχαστικός σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca, ύστερα από την απόφαση 7 ευρωπαϊκών κρατών να αναστείλουν τους εμβολιασμούς λόγω του εντοπισμού θρομβώσεων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εν λόγω σκεύασμα, ενώ εντύπωση προκαλεί και ότι περισσότερες από 11,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που έχουν παραδοθεί σε κράτη της ΕΕ, δεν έχουν ακόμα χρησιμοποιηθεί.
Με την Ευρώπη να προσπαθεί να βρει το βηματισμό της όσον αφορά τους εμβολιασμούς, η Βραζιλία ξαναβιώνει το σφοδρό χτύπημα του δεύτερου κύματος της επιδημίας με το σύστημα υγείας του να είναι λίγο πριν την κατάρρευση.
Μεικτές τάσεις στις ευρωαγορές στον απόηχο της ΕΚΤ
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς η νέα άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων κλονίζει την επενδυτική εμπιστοσύνη παρά τις χθεσινές διαβεβαιώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι δεν θα επιτρέψει τον εκτροχιασμό της ανάκαμψης.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι οι αγορές των ομολόγων το δεύτερο τρίμηνο θα πραγματοποιηθούν με ρυθμό σημαντικά υψηλότερο, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει ένα νέο ράλι των αποδόσεων να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών, δυσχεραίνοντας την οικονομική ανάκαμψη.
Το ράλι των αποδόσεων την προηγούμενη εβδομάδα πυροδότησε ανησυχίες ότι τα αυξημένα επιτόκια θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας, την ίδια στιγμή που οι χώρες συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη με την πανδημία.
Οι αποδόσεις επέστρεψαν σήμερα σε ανοδικό έδαφος, με την απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ να κερδίζει 6 μονάδες βάσης στο 1,58%, μια ημέρα μετά την υποχώρηση της κάτω από το 1,5% για πρώτη φορά σε μια εβδομάδα. Στο γερμανικό 10ετές κερδίζει 2 μονάδες βάσης στο -0,308%.
Σχέδιο ενισχύσεων ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ ενέκρινε η ισπανική κυβέρνηση προκειμένου να βοηθήσει τις εταιρείες να εξοφλήσουν τα χρέη που έχουν σωρευθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δήλωσε η υπουργός Οικονομίας Nadia Calvino, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2021.
Το πακέτο, το οποίο διαρθρώνεται σε τρία μέρη, έχει στόχο να βοηθήσει τις εταιρείες να συμμετάσχουν από καλύτερη θέση στην ανάκαμψη της οικονομίας, δήλωσε ο Calvino σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου.
Η ανακοίνωση των εν λόγω μέτρων από την Ισπανία είναι το τελευταίο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιταχύνουν τα σχέδια για την πρόληψη των αθετήσεων υποχρεώσεων και των εταιρικών πτωχεύσεων καθώς οι επιχειρήσεις αγωνίζονται να επιβιώσουν εξαιτίας του «παγώματος» της οικονομίας λόγω των περιοριστικών.
Ευρωζώνη: Αύξηση 0,8% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο - Άνω των εκτιμήσεων
Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, ενώ αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω και τα στοιχεία Δεκεμβρίου.
Η Eurostat ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή στις 19 χώρες της Ευρωζώνης αυξήθηκε 0,8% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο και 0,1% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για μηνιαία άνοδο 0,2% και ετήσια πτώση -2,4%.
Η Eurostat αναθεώρησε επίσης προς τα πάνω τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο σε -0,1% σε μηνιαία βάση και -0,2% σε ετήσια, από την αρχική εκτίμηση για πτώση -1,6% και -0,8% αντίστοιχα.
Γερμανία: Στο +1,6% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο
Αύξηση 1,6% σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis), σε σύγκριση με τον Ιανουάριο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε ανοδικά κατά 0,6%.
Βρετανία: Ύφεση 2,9% στο ΑΕΠ τον Ιανουάριο - Μικρότερη των εκτιμήσεων
Με ρυθμό μικρότερο των εκτιμήσεων συρρικνώθηκε η οικονομία της Βρετανίας τον Ιανουάριο, κατά 2,9%, καθώς η χώρα επέστρεψε σε lockdown.
Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters ανέμεναν μείωση 4,9%.
Το ΑΕΠ της Βρετανίας είναι πιθανό να συρρικνωθεί κατά 4% το πρώτο τρίμηνο του 2021, κυρίως λόγω του τελευταίου lockdown.
«Η οικονομία δέχθηκε ένα σημαντικό πλήγμα τον Ιανουάριο, αν και μικρότεροαπό ό, τι αναμενόταν, με το λιανικό εμπόριο, τα εστιατόρια, τα σχολεία και τα κομμωτήρια να επηρεάζονται από το τελευταίο lockdown», δήλωσε ο Jonathan Athow, επιστήμονας του Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
«Η μεταποίηση σημείωσε επίσης την πρώτη της πτώση από τον Απρίλιο με την κατασκευή αυτοκινήτων να μειώνεται σημαντικά.
Ωστόσο, οι αυξήσεις στις υπηρεσίες υγείας τόσο από την κυκλοφορία εμβολίων όσο και από τα αυξημένα τεστ, αντιστάθμισαν εν μέρει τις μειώσεις σε άλλες βιομηχανίες».
Η οικονομία της Βρετανίας συρρικνώθηκε κατά 1,7% τους τρεις μήνες έως τον Ιανουάριο, ρυθμό χαμηλότερο από τη μέση πρόβλεψη συρρίκνωσης της τάξης 2,5% στη δημοσκόπηση του Reuters.
Η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 9,2% σε σχέση με τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Μεικτά πρόσημα στην Ασία
Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι δείκτες στις αγορές της Ασίας, στον απόηχο της υπογραφής του νέου πακέτου στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.
Ο Asia Dow υποχώρησε οριακά στις 4.077 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +1,73% στις 29.717 μονάδες.
Ο δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο _1,36% στις 1.951 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με πτώση -2,2% στις 28.739 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο +0,7% στις 3.453 μονάδες.
Στο αντίποδα, ο Sensex σημείωσε πτώση -0,9% στις 50.792 μονάδες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών