Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρά τις διαβεβαιώσεις AstraZeneca, διευρύνονται οι χώρες που σταματούν το εμβόλιο - Έκτακτη συνεδρίαση του ΠΟΥ την Τρίτη 16/3

Παρά τις διαβεβαιώσεις AstraZeneca, διευρύνονται οι χώρες που σταματούν το εμβόλιο - Έκτακτη συνεδρίαση του ΠΟΥ την Τρίτη 16/3

Φόρο τιμής στα θύματα της covid απέδωσε η Νέα Υόρκη

Σε ένα κλίμα έκδηλης ανησυχίας ανά τον πλανήτη, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διεμήνυσε πως τα συστήματα που είναι επιφορτισμένα με την προστασία της δημόσιας υγείας,εργάζονται, τη στιγμή που πολλές χώρες αναστέλλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, προκειμένου να διερευνήσουν ενδεχόμενες παρενέργειες.
Έτσι, συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟΥ σχεδιάζει να συναντηθε την Τρίτη 16 Μαρτίου, προκειμένου να συζητήσει για το εμβόλιο, την αναστολή χρήσης του οποίου ανακοίνωσαν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία αφού αρκετές χώρες ανέφεραν σοβαρά προβλήματα σε ανθρώπους που είχαν λάβει το εμβόλιο.

Στο μεταξύ, την απόφαση να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca έχουν λάβει μέχρι τώρα 15 χώρες, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Ειδικότερα, έπειτα από περιστατικά θρομβώσεων, τα κράτη θεώρησαν αναγκαίο να αναστείλουν τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της βρετανικής φαρμακευτικής.
Μάλιστα η κίνηση αυτή που έρχεται μετά τις αντίστοιχες αποφάσεις σε Δανία και Νορβηγία, έχει ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν 43.000 ραντεβού για εμβολιασμούς.
Από την πλευρά της πάντως η AstraZeneca, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις αρχικές δεσμεύσεις της για 90 εκατ. δόσεις στην ΕΕ και ότι τελικά θα παραδώσει το ένα τρίτο αυτών, ανακοίνωσε πως μετά από ελέγχους σε 17 εκατομμύρια εμβολιασμένους ανθρώπους, δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων.
Και ενώ η ανησυχία για το εν λόγω εμβόλιο διευρύνεται στην Ευρώπη, υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για τον τρόπο διανομής των εμβολίων στα κράτη – μέλη ενώ πέντε χώρες κατέθεσαν και επίσημα αίτημα για τη διεξαγωγή μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το εν λόγω θέμα.
Με την Ευρώπη βυθισμένη στην εσωστρέφεια και με τους εμβολιασμούς να διεξάγονται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με την Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ, ολοένα και περισσότερα κράτη, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, διατηρούν ή και διευρύνουν τα περιοριστικά μέτρα.
Την ίδια στιγμή, η Μ. Βρετανία ετοιμάζεται από τις 17 Μαρτίου να προχωρήσει στο επόμενο βήμα άρσης των περιορισμών, επιτρέποντας το άνοιγμα της εστίασης και της φιλοξενίας, ενώ στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Biden έχει δεσμευθεί για περαιτέρω επιτάχυνση των εμβολιασμών και για επιστροφή στην ομαλότητα στις 4 Ιουλίου.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

•Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 120.115.390 και οι νεκροί 2.657.831
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 29.485.159 κρούσματα και 535.552 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 278.229 και τρίτη σε κρούσματα με 11.385.339
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 194.710 και τέταρτη η Ινδία με 158.725
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 4.350.728
• Πέμπτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.276.828, έκτη η Γαλλία με 4.132.085
• Έβδομη η Ιταλία με 3.238.394 και όγδοη η Ισπανία με 3.195.062
• Ένατη η Τουρκία με 2.894.893 και δέκατη η Γερμανία με 2.585.206
asdasfasdfasdfasdf.JPG
AstraZeneca: Κανένας κίνδυνος από το εμβόλιο

Η AstraZeneca ανακοίνωσε την Κυριακή (14/3/20210 ότι πραγματοποίησε έλεγχο σε ανθρώπους που έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιό της κατά του Covid-19, ο οποίος έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων.
Ο έλεγχος κάλυψε 17 εκατομμύρια εμβολιασμένους ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Προσεκτικός έλεγχος όλων των διαθέσιμων δεδομένων ασφάλειας περισσότερων των 17 εκατομμυρίων εμβολιασμένων ατόμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία αυξημένου κινδύνου πνευμονικής εμβολής, εν των βάθει φλεβικής θρόμβωσης ή θρομβοκυτταροπενίας σε οποιαδήποτε καθορισμένη ηλικιακή ομάδα, φύλο, παρτίδα (εμβολίων) ή σε οποιαδήποτε χώρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της AstraZeneca.

Κομισιόν για αντιδράσεις για τη διανομή των εμβολίων

Απάντηση στις κατηγορίες 5 κρατών - μελών της για μη δίκαιη κατανομή των εμβολίων έδωσε η Κομισιόν υπογραμμίζοντας πως «συμφωνεί με τις πρόσφατες δηλώσεις πολλών κρατών-μελών ότι η πιο δίκαιη λύση για την κατανομή δόσεων εμβολίων βασίζεται σε αναλογία του πληθυσμού κάθε κράτους-μέλους».
Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι «τα κράτη-μέλη αποφάσισαν να απομακρυνθούν από την πρόταση της Επιτροπής προσθέτοντας μια ευελιξία που επιτρέπει τη συμφωνία για διαφορετική κατανομή των δόσεων, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση και τις ανάγκες εμβολιασμού κάθε χώρας».
Παράλληλα, αναφέρεται ότι «εναπόκειται στα κράτη-μέλη να βρουν συμφωνία εάν επιθυμούν να επιστρέψουν στην αναλογική βάση».

Αίτημα για έκτακτη σύνοδο

Επίσημο αίτημα για τη διενέργεια έκτακτης συνόδου της ΕΕ κατέθεσαν 5 ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες διαμαρτύρονται για ανισότητες στην διανομή και προμήθεια των εμβολίων στην ΕΕ.
Αυστρία, Τσεχία, Σλοβενία, Βουλγαρία και Λετονία, με επιστολή τους ζητούν να συζητηθούν οι «τεράστιες ανισότητες» στη διανομή των εμβολίων σε έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ το συντομότερο.
Σημειώνεται πως ο καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurtz κατηγόρησε πρόσφατα την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι επιτρέπει μυστικές συμφωνίες μεταξύ κρατών-μελών και φαρμακευτικών εταιρειών σχετικά με την προμήθεια εμβολίων κορωνοϊού.

54893052-592-525252525252345353.JPG
Παραμένουν και διευρύνονται τα lockdown στην Ευρώπη

Την ίδια στιγμή πολλά κράτη στην Ευρώπη διατηρούν ή και διευρύνουν τα περιοριστικά μέτρα.
Από σήμερα 15/3 η Ιταλία εισέρχεται σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα λόγω του Πάσχα, τα οποία θα διατηρηθούν έως τις 6 Απριλίου.
Συγκεκριμένα, η Ιταλία θα περάσει ολόκληρη στη λεγόμενη κόκκινη ζώνη, η οποία προβλέπει και το μέγιστο επίπεδο περιορισμών, από τις 3 Απριλίου έως τις 5 Απριλίου, δηλαδή την περίοδο του Πάσχα των Καθολικών.
Καταστήματα και εστιατόρια παραμένουν κλειστά ενώ σχολεία έχουν αρχίσει να ανοίγουν μεταξύ άλλων σε Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία και Δανία.
Η Γερμανία και η Ελβετία έχουν ανακοινώσει το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, πριν από τα τέλη Μαρτίου αλλά υπό τον όρο να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων.
Η Ελβετία, καθώς και η Αυστρία, έχουν μειώσει σημαντικά τα περιοριστικά μέτρα πρόσφατα, ανοίγοντας καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις, αλλά αφήνοντας κλειστά τα εστιατόρια.
Στην Αυστρία, όπου εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας, το άνοιγμα συνοδεύεται από αυστηρά τοπικά lockdowns που περιορίζουν τους κατοίκους πολλών πόλεων.
Άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εξήλθαν από τα lockdowns από τα τέλη Ιανουαρίου είναι η Πολωνία και η Βουλγαρία.
Η Γαλλία έχει τερματίσει το δεύτερο lockdown και βρίσκεται σε καθεστώς απαγόρευσης των μετακινήσεων σε εθνικό επίπεδο, μία τακτική που εφαρμόζεται επί του παρόντος επίσης στο Λουξεμβούργο και το Βέλγιο.
Η Ισπανία παραμένει σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας και τοπικών lockdowns, μολονότι τα κρούσματα αυξάνονται πάλι ταχέως.

Τα σκληρά lockdown και η Σκανδιναβία

Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τα lockdowns εξακολουθούν να ισχύουν στην Κεντρική Ευρώπη, όπως στην Ολλανδία και τη Σλοβενία.
Εκτός από τη Δανία, οι σκανδιναβικές χώρες δεν έχουν επιβάλει σημαντικούς περιορισμούς, ενώ το κλείσιμο εστιατορίων σε αρκετές φινλανδικές περιοχές είναι το πιο σκληρό μέτρο αυτή τη στιγμή.
Η Νορβηγία, για παράδειγμα, επιτρέπει εσωτερικές συγκεντρώσεις έως και 200 ατόμων, αλλά μόνο εάν τηρούνται μέτρα απόστασης και οι καρέκλες βιδώνονται στο έδαφος για επιπλέον ασφάλεια.
Σκληρό lockdown υπάρχει στη Σλοβακία, όπου επιτρέπεται μόνο η έξοδος με κατοικίδιο ζώο.
Όπως και στην πρώτη καραντίνα, έτσι και τώρα τα μέτρα ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Μ. Βρετανία: Επαναλειτουργούν τα σχολεία, πρώτο βήμα άρσης lockdown

Το πρώτο βήμα άρσης του lockdown έκανε από τις 8/3 η Αγγλία, όπου επαναλειτούργησαν όλα τα σχολεία.
Βάσει του προγραμματισμού αυτού, το επόμενο βήμα χαλάρωσης των μέτρων αναμένεται στις 12 Απριλίου όταν και προγραμματίζεται να ανοίξουν μεγάλοι τομείς της οικονομίας (κομμωτήρια και σαλόνια νυχιών, ζωολογικοί κήποι, γυμναστήρια, πισίνες κ.λπ.).
Από τις 17 Μαΐου θα ανοίξουν η εστίαση και η φιλοξενία ενώ η 21η Ιουνίου έχει οριστεί ως η ημερομηνία επιστροφής στην κανονικότητα.
Σημειώνεται πως εντός του μήνα αναμένεται να αρχίσουν και οι εμβολιασμοί για τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 40 ετών στη Μεγάλη Βρετανία.

Φόρος τιμής στη Νέα Υόρκη για τους νεκρούς covid – Στόχος η επιστροφή στην ομαλότητα στις 4 Ιουλίου

Φόρο τιμής στους 30.258 νεκρούς της λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού απέτισε η Νέα Υόρκη, τη στιγμή που η κυβέρνηση Biden έχει θέσει πλέον ως στόχο της την επιστροφή στην ομαλότητα στις 4 Ιουλίου.
«Χάσαμε περισσότερους Νεοϋορκέζους από όσους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τον πόλεμο του Βιετνάμ, τον τυφώνα Σάντι και την 11η Σεπτεμβρίου, μαζί.
Κάθε οικογένεια έχει πληγεί σε κάποιο τρόπο και για τόσες πολλές οικογένειες υπάρχει πόνος» ανέφερε σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Bill de Blasio, ο οποίος αφού έκανε λόγο για «ήρωες εργαζομένους στους τομείς υγείας» που «έσωσαν ζωές» μερικές φορές εις βάρος τους, ζήτησε από τους Νεοϋορκέζους να θυμηθούν καλές στιγμές.
Μάλιστα σε μια τελετή με αναμμένα κεριά που έγινε στην εμβληματική γέφυρα του Μπρούκλιν, προβάλλοντας πάνω στη γέφυρα μεγάλες ασπρόμαυρες φωτογραφίες των θυμάτων.
Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ έχουν θέσει ως στόχο την επιστροφή στην ομαλότητα στις 4 Ιουλίου.
Στο πρόσφατο διάγγελμα του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden ανέφερε ότι η κυβέρνηση του κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, υποστηρίζοντας πως έως την 1η Μαΐου θα υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους τους ενήλικες Αμερικάνους πολίτες.
Αν και υποστήριξε πως απώτερος στόχος του πλέον είναι οι ΗΠΑ να έχουν επανέλθει στην ομαλότητα έως την 4η Ιουλίου, είπε πως οι επόμενες ημέρες θα εξακολουθήσουν να είναι δύσκολες καθώς αναμένεται να συνεχιστούν τα κρούσματα και οι θάνατοι.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ μετρούν σχεδόν 535.000 νεκρούς και 29,5 εκατομμύρια κρούσματα, ενώ έχει εμβολιαστεί με τις δύο δόσεις των εμβολίων πάνω από το 10% των Αμερικανών.
907596-75-795-067056-7-49-47064-747457.JPG
Ρεκόρ θανάτων λόγω covid στη Βραζιλία – Βράζει η Λατινική Αμερική

Ρεκόρ θανάτων λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού κατέγραψε καθ’όλη την προηγούμενη εβδομάδα η Βραζιλία, η οποία πλήττεται σφόδρα από το β’ κύμα της covid.
Το τελευταίο 24ωρο η Βραζιλία κατέγραψε 1.127 θανάτους και 43.812 νέα κρούσματα, σηματοδώντας το τέλος της πιο θανατηφόρας εβδομάδας από την έναρξη της πανδημίας πριν από ένα χρόνο.
Από την Κυριακή 7 Μαρτίου έως χθες Κυριακή 14 Μαρτίου, 12.818 άνθρωποι στην Βραζιλία υπέκυψαν στην Covid-19, κατά μέσο 1.831 την ημέρα.
Αυτός ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος από τους κυλιόμενους μέσους όρους 1.000 θανάτων την ημέρα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, γεγονός που καταδεικνύει τη σοβαρότητα της αναζωπύρωσης της πανδημίας.
Η Βραζιλία είναι αντιμέτωπη με μια έξαρση κρουσμάτων της νόσου, η οποία αποδίδεται σε μια νέα πιο μεταδοτική τοπική παραλλαγή του ιού που έχει κατακλύσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στις περισσότερες μεγάλες πόλεις.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 11.483.370 μολύνσεις και 278.229 θανάτους.

Βράζει και το Μεξικό

Την ίδια στιγμή βράζει και το Μεξικό, το οποίο είναι τρίτο παγκοσμίως σε θανάτους.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 220 ασθενείς με την COVID-19, με τους νεκρούς να υπολογίζονται σε 194.710.
Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 2.415 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, να ανέρχονται σε 2.166.290.

Η βρετανική μετάλλαξη είναι από 30% έως 100% πιο θανατηφόρα

Περισσότερο θανατηφόρα από 30% έως 100% θεωρείται η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού, που έχει εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο από τον Σεπτέμβριο, οπότε και εντοπίστηκε.
Σύμφωνα με ερευνητές, η παραλλαγή του κορωνοϊού B.1.1.7 είναι υψηλής μεταδοτικότητας, ενώ διαθέτει και υψηλότερα ποσοστά θνητότητας.
Σε μελέτη που συγκρίνει τα ποσοστά θνητότητας στην Βρετανία μεταξύ ατόμων που προβλήθηκαν από το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος, και ατόμων που προσβλήθηκαν από άλλα στελέχη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το νέο στέλεχος χαρακτηρίζεται από σημαντικά μεγαλύτερη θνητότητα.
Η παραλλαγή B.1.1.7 εντοπίσθηκε στην Βρετανία τον Σεπτέμβριο 2020 και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 100 χώρες.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες και στην Ελλάδα η διασπορά των μεταλλάξεων του κορωνοϊού είναι μεγάλη, σε βαθμό που να διαπιστώνεται ότι πλέον κυριαρχούν στη χώρα.
Η βρετανική παραλλαγή παρουσιάζει 23 μεταλλάξεις του γενετικού κώδικα του ιού -σχετικά μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων- και ορισμένες από αυτές παρουσίασαν πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Βρετανοί επιστήμονες θεωρούν ότι είναι 40% έως 70% περισσότερο μεταδοτική από τις υπόλοιπες κυρίαρχες μέχρι σήμερα παραλλαγές του κορωνοϊού.
Στην βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στην British Medical Journal, η προσβολή από την νέα παραλλαγή οδήγησε σε 227 θανάτους σε δείγμα 54.906 ασθενών της Covid-19, σε σύγκριση με τους 141 θανάτους σε ίδιο δείγμα ασθενών που είχαν προσβληθεί από άλλα στελέχη.
«Σε συνδυασμό με την ικανότητά της να μεταδίδεται με ταχύτητα, αυτό καθιστά την B.1.1.7 απειλή που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ΄όψιν», δήλωσε ο Ρόμπερτ Τσάλεν, ερευνητής του Exeter University που συμμετείχε στην έρευνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης