Στην επανεκκίνηση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca έστω και με επιφυλάξεις αλλά και με διαφορετικές ταχύτητες προχωρά από σήμερα Παρασκευή 19/3 η Ευρώπη, η οποία ωστόσο βλέπει την επιδημία να αναζωπυρώνεται, γεγονός που αναγκάζει ολοένα και περισσότερα κράτη όχι μόνο να διατηρεί τα περιοριστικά μέτρα αλλά και να τα επεκτείνει, προσφεύγοντας ακόμα και σε lockdown.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Γαλλία, η οποία αν και προσπάθησε να αποφύγει ένα τρίτο εθνικό lockdown έτσι ώστε η οικονομία να μείνει ανοιχτή και να βρει το ρυθμό της, τελικά δεν τα κατάφερε μια και καταγράφεται νέα έξαρση κρουσμάτων, κάτι που ανάγκασε την κυβέρνηση να αποφασίσει την επιβολή ενός lockdown στο Παρίσι αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Και ενώ η Ευρώπη μετά και την θετική εισήγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, επανεκκινεί τους εμβολιασμούς με την AstraZeneca, προσπαθώντας να βρει το βηματισμό της με την ανοσοποίηση του πληθυσμού, οι ΗΠΑ πραγματικά «τρέχουν» στο θέμα αυτό, πραγματοποιώντας 2,4 με 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς την ημέρα και «πιάνοντας» το στόχο των 100 εκατομμυρίων εμβολιασθέντων πολιτών.
Απόρροια αυτής της επιτυχίας είναι ολοένα και περισσότερες Πολιτείες να ανακοινώνουν σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών και περαιτέρω ανοίγματα της κοινωνίας και της οικονομίας τους, αν και οι ειδικοί εξακολουθούν να συνιστούν υπομονή και τήρηση των μέτρων, έτσι ώστε να μην επιτραπεί στις μεταλλάξεις να χαλάσουν τη θετική εικόνα που τείνει να δημιουργηθεί.
Η επιδημία με μια ματιά:
•Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 122.096.936 και οι νεκροί 2.696.505
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 29.720.200 κρούσματα και 540.942 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 287.499 και σε κρούσματα με 11.780.820
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 196.606 και τέταρτη η Ινδία με 159.370
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 4.388.268
• Πέμπτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.299.199, έκτη η Γαλλία με 4.242.050
• Έβδομη η Ιταλία με 3.332.418 και όγδοη η Ισπανία με 3.212.332
• Ένατη η Τουρκία με 2.971.633 και δέκατη η Γερμανία με 2.645.186
Ευρώπη: Πάνω από 1 εκατομμύριο οι νεκροί από τον Covid-19
Ξεπέρασαν το ορόσημο του 1 εκατομμυρίου οι σχετιζόμενοι με τον ιό Covid-19 θάνατοι στην Ευρώπη την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2021, σύμφωνα με μετρήσεις τις οποίες επικαλείται δημοσίευμα του Reuters, την ώρα που μεγάλα κράτη της Γηραιάς Ηπείρου δηλώνουν ότι πλήττονται από ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, εξαιτίας των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού και αυξάνονται οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.
Κατά την έναρξη της πανδημίας καταγράφηκαν τουλάχιστον 37.221.978 κρούσματα και 1.000.062 θάνατοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορίου Reuters.
Η περιοχή, η οποία περιλαμβάνει 51 χώρες, έχει περίπου το 35,5% όλων των θανάτων από Covid-19 και το 30,5% όλων των περιπτώσεων στον κόσμο.
Η περιοχή περιλαμβάνει τη Ρωσία, τη Βρετανία, τα 27 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλα μικρότερα κράτη.
Με τον αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με το COVID-19 της ΕΕ πάνω από 550.000 και λιγότερο από το ένα δέκατο του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen είπε ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε.
«Βλέπουμε την κορυφή ενός τρίτου κύματος της πανδημίας στα κράτη μέλη και γνωρίζουμε ότι πρέπει να επιταχύνουμε τα ποσοστά εμβολιασμού των πληθυσμών".
Καθώς η Γερμανία σκοπεύει να άρει το lockdowns και να αναζωογονήσει την οικονομία της, ένας εμπειρογνώμονας στο Ινστιτούτο Robert Koch δήλωσε την Τρίτη 16 Μαρτίου ότι ο αριθμός των λοιμώξεων αυξάνεται εκθετικά, με τη χώρα να εισέρχεται σε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.
Restart εμβολιασμών με AstraZeneca στην Ευρώπη σε διαφορετικές ημερομηνίες
Στην επανεκκίνηση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca προχωρούν από σήμερα 19/3 τα ευρωπαϊκά κράτη που τους είχαν αναστείλει μετά τον εντοπισμό περιστατικών θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες.
Πάντως το restart δεν θα γίνει ταυτόχρονα.
Συγκεκριμένα, Γερμανία, Ιταλία, Λιθουανία, Λετονία και Κύπρος ανακοίνωσαν πως επαναρχίζουν από σήμερα 19/3 τους εμβολιασμούς ενώ Ισπανία, Πορτογαλία και Ολλανδία ανακοίνωσαν πως οι εμβολιασμοί θα εκκινήσουν από την ερχόμενη εβδομάδα.
Εν τω μεταξύ η Σουηδία ανακοίνωσε ότι θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις για το εμβόλιο την επόμενη εβδομάδα αφού πρώτα αναλύσουν όλα τα δεδομένα.
Συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟΥ: Τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων»
Tα οφέλη που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του νέου κορωνοϊού υπερτερούν των κινδύνων, δήλωσαν σήμερα ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση που ανακοίνωσε χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).
«Το εμβόλιο της AstraZeneca (…) εξακολουθεί να έχει ένα θετικό προφίλ κινδύνου-οφέλους, με τεράστια δυναμική πρόληψης λοιμώξεων και μείωσης των θανάτων παγκοσμίως», υπογράμμισε σε ανακοίνωση η Παγκόσμια Συμβουλευτική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Εμβολίων (GACVS) του ΠΟΥ.
Η επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τόνισε παράλληλα ότι τα δεδομένα από το εμβόλιο της AstraZeneca δεν δείχνουν συνολική αύξηση των συνθηκών εμφάνισης θρομβώσεων, τονίζοντας ωστόσο πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιδράσεις του εμβολίου.
Η ανακοίνωση της επιτροπής του ΠΟΥ εκδόθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν την Τρίτη και την Πέμπτη ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες για να επανεξετάσουν τα δεδομένα του εμβολίου.
EMA: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca
Το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τον νέο κορωνοϊό είναι «ασφαλές και αποτελεσματικό» και «δεν συνδέεται» με πιο αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).
«Η Επιτροπή κατέληξε σε ένα σαφές επιστημονικό συμπέρασμα: πρόκειται για ένα εμβόλιο ασφαλές και αποτελεσματικό», είπε η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ, Emer Cook, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσω βιντεοδιάσκεψης.
«Τα πλεονεκτήματά του για την προστασία, απέναντι στην Covid-19, των ανθρώπων που διατρέχουν κίνδυνο να πεθάνουν και να νοσηλευτούν, υπερτερούν των πιθανών κινδύνων», πρόσθεσε η Cook
Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, που εδρεύει στο Άμστερνταμ, «συμπέρανε επίσης ότι το εμβόλιο δεν συνδέεται με αυξημένο συνολικό κίνδυνο θρομβοεμβολικών επεισοδίων ή θρόμβων αίματος», συνέχισε.
Ωστόσο, ο ΕΜΑ δεν είναι σε θέση «να αποκλείσει οριστικά» μια σχέση του εμβολίου της AstraZeneca με σπάνια προβλήματα πηκτικότητας του αίματος», διευκρίνισε η διευθύντρια.
«Με βάση τις διαθέσιμες αποδείξεις και μετά από ημέρες εις βάθους ανάλυσης» των δεδομένων «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε οριστικά μια σχέση μεταξύ αυτών των περιπτώσεων και του εμβολίου», υπογράμμισε.
Η Επιτροπή Ασφάλειας του ΕΜΑ συνέστησε κατά συνέπεια «να υπάρξει μια ευαισθητοποίηση για αυτούς τους δυνητικούς κινδύνους και να διασφαλιστεί ότι θα περιληφθούν στις πληροφορίες για το προϊόν».
Συμβουλεύει επίσης «να επιστήσουν την προσοχή σε αυτές τις πιθανές σπάνιες ασθένειες και να παρασχεθούν πληροφορίες στους επαγγελματίες του τομέα υγείας και στους εμβολιασθέντες για να τους βοηθήσουν να σταματήσουν και να μειώσουν τις πιθανές παρενέργειες», πρόσθεσε η Cook.
Ο ΕΜΑ θα ξεκινήσει επίσης «επιπρόσθετες έρευνες για να μάθει περισσότερα για αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις».
Χαιρετίζει η AstraZeneca
Την απόφαση του ΕΜΑ χαιρέτισε η AstraZeneca.
«Η ασφάλεια των εμβολίων είναι θεμελιώδους σημασίας και χαιρετίζουμε τις αποφάσεις των ρυθμιστικών αρχών που επιβεβαιώνουν το όφελος του εμβολίου μας στον τερματισμό της πανδημίας», ανέφερε η Ann Taylor, επικεφαλής ιατρός της εταιρείας, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη της ότι οι εμβολιασμοί μπορούν να ξαναρχίσουν Ευρώπη.
Νέα αυστηρά lockdown στην Ευρώπη - Κλείνει και η Γαλλία
Αν και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron προσπάθησε να αποφύγει ένα τρίτο εθνικό lockdown για να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία, τελικά δεν τα κατάφερε, μια και η επιδημία αναζωπυρώθηκε και ανάγκασε την γαλλική κυβέρνηση να αλλάξει στάση.
Έτσι από σήμερα 19/3 τα μεσάνυχτα θα επιβληθεί lockdown διάρκειας ενός μήνα στο Παρίσι και σε άλλες περιοχές της χώρας
Συγκεκριμένα, το lockdown θα επιβληθεί στις 16 πλέον πληττόμενες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Παρισίων και των προαστίων, καθώς επίσης και στα βόρεια τμήματα της χώρας.
Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά και οι πολίτες θα μπορούν να ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από τα σπίτια τους.
Κάτοικοι διαμένοντες στις περιοχές του lockdown δεν θα επιτρέπεται να ταξιδέψουν σε άλλες περιοχές της χώρας χωρίς λόγο εκτάκτου ανάγκης.
Υπενθυμίζεται πως σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα εισήλθε από τις 15/3 και η Ιταλία.
Τα μέτρα θα διατηρηθούν έως τις 6 Απριλίου.
Συγκεκριμένα, η Ιταλία θα περάσει ολόκληρη στη λεγόμενη κόκκινη ζώνη, η οποία προβλέπει και το μέγιστο επίπεδο περιορισμών, από τις 3 Απριλίου έως τις 5 Απριλίου, δηλαδή την περίοδο του Πάσχα των Καθολικών.
Καταστήματα και εστιατόρια παραμένουν κλειστά ενώ σχολεία έχουν αρχίσει να ανοίγουν μεταξύ άλλων σε Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία και Δανία.
Η Γερμανία, η οποία είναι σε lockdown, και η Ελβετία έχουν ανακοινώσει το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, πριν από τα τέλη Μαρτίου αλλά υπό τον όρο να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων.
Η Ελβετία, καθώς και η Αυστρία, έχουν μειώσει σημαντικά τα περιοριστικά μέτρα πρόσφατα, ανοίγοντας καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις, αλλά αφήνοντας κλειστά τα εστιατόρια.
Στην Αυστρία, όπου εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας, το άνοιγμα συνοδεύεται από αυστηρά τοπικά lockdowns που περιορίζουν τους κατοίκους πολλών πόλεων.
Η Ισπανία παραμένει σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας και τοπικών lockdowns, μολονότι τα κρούσματα αυξάνονται πάλι ταχέως.
ΗΠΑ: Πιάνουν το στόχο των 100 εκατ. εμβολιασμών - Ανοίγουν Πολιτείες – Εξετάζουν εμβόλια και σε παιδιά
Το στόχο των 100 εκατομμυρίων εμβολιασμένων πολιτών που είχε θέσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden αναμένεται να «πιάσουν» σήμερα 19/3 οι ΗΠΑ, τη στιγμή που ολοένα και περισσότερες Πολιτείες ανακοινώνουν χαλάρωση των περιορισμών και άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.
Αν και ο Biden είχε θέσει ως στόχο του να εμβολιαστούν 100 εκατομμύρια Αμερικάνοι εντός των πρώτων 100 ημερών της προεδρικής του θητείας, ο στόχος αυτός φαίνεται να επιτυγχάνεται σήμερα, δηλαδή 58 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
«Είμαστε μπροστά από το στόχο μας.
Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε τον επόμενο στόχο μας» ανέφερε σε ανακοίνωση του ο Biden, ο οποίος έχει ήδη δεσμευτεί ότι έως την 1η Μαΐου θα υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους τους ενήλικες Αμερικάνους και ότι έως τις 4 Ιουλίου η χώρα θα έχει επιστρέψει στην ομαλότητα.
Υπό τα εξαιρετικά αυτά αισιόδοξα νέα, η Πολιτεία του Κεντάκι αναμένεται από σήμερα 19/3 να προχωρήσει στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τη λειτουργία μπαρ και εστιατορίων, κίνηση που ο κυβερνήτης της Πολιτείας απέδωσε στον χαμηλότερο αριθμό θετικότητας που καταγράφεται από το περασμένο καλοκαίρι.
Σημειώνεται πως τουλάχιστον 12 Πολιτείες προχώρησαν κατά τη διάρκεια του Μαρτίου σε χαλάρωση των περιορισμών, επικαλούμενες τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας και την αύξηση των εμβολιασμών.
Fauci: Κάνουμε καλή δουλειά
Και ενώ οι επιστήμονες εξακολουθούν να εκφράζουν την ανησυχία τους για μια νέα έξαρση της επιδημίας του κορωνοϊού λόγω και της αύξησης κρουσμάτων που καταγράφεται σε 14 Πολιτείες, ο Αμερικάνος λοιμωξιολόγος Anthony Fayci εκφράζει την αισιοδοξία του για την πορεία των εμβολιασμών, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «τώρα κάνουμε καλή δουλειά».
Καθημερινά οι ΗΠΑ πραγματοποιούν από 2,4 έως 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς.
Σε δηλώσεις του ο Fauci υποστήριξε πως ίσως χρειαστεί να εμβολιαστούν και τα μικρά παιδιά προκειμένου να επιτευχθεί η περίφημη «ανοσία της αγέλης», τονίζοντας πως αυτό θα επιτευχθεί πιθανότατα το φθινόπωρο, όταν και θα έχει εμβολιαστεί το 70% με 85% του πληθυσμού.
«Κάθε μέρα κάνουμε 2 με 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς και πηγαίνουμε πιο κοντά εκεί που θέλουμε να είμαστε.
Δεν ξέρουμε πραγματικά ποιο είναι το μαγικό σημείο για να φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης, αλλά ξέρουμε ότι εάν εμβολιαστεί μεγάλος αριθμός ανθρώπων, θα είμαστε σε μια καλή κατάσταση..
Θα θέλαμε να έχουμε και τα παιδιά σε αυτό» είπε ο Fauci.
Ξεφεύγει και πάλι η επιδημία covid στην Ινδία – Διπλασιασμός κρουσμάτων σε 4 ημέρες
Σε έξαρση είναι και πάλι η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία όπου μέσα σε τέσσερις ημέρες καταγράφεται διπλασιασμός κρουσμάτων.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 39.726 κρούσματα, από περίπου 20.000 που ήταν στις αρχές της εβδομάδας.
Συνολικά η Ινδία μετρά 159.370 επί συνόλου 11.514.331 μολύνσεων.
Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν σε 271.282 (+18.918 σε σύγκριση με την προηγουμένη), εκ των οποίων τα περισσότερα (13.601) εντοπίστηκαν στο ομόσπονδο κράτος Μαχαράστρα.
Η κυβέρνηση Modi εξέφρασε την ανησυχία του για την αναζωπύρωση της επιδημίας και κάλεσε τις τοπικές κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για να αποτραπεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Βράζει η Βραζιλία - Όχι Bolsonaro σε lockdown, επίθεση σε κυβερνήτες
Στο έλεος του β’ κύματος της επιδημίας του κορωνοϊού είναι από τα τέλη του 2020 έως και σήμερα η Λατινική Αμερική, με την Βραζιλία να είναι η πλέον πληττόμενη χώρα.
Το τελευταίο 24ωρο η Βραζιλία ανέφερε τον δεύτερο βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό θυμάτων από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 2.724 θάνατοι με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 287.499, αριθμός που είναι και ο δεύτερος υψηλότερος παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ.
Παράλληλα, αναφέρθηκαν 86.982 κρούσματα - μία ημέρα μετά το τραγικό ρεκόρ 90.303 μολύνσεων -, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει τους 11.780.820.
Υπό αυτά τα δεδομένα και με το σύστημα υγείας να βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση ο πρόεδρος Bolsonaro αντικατέστησε για τέταρτη φορά τον υπουργό Υγείας, ενώ την ίδια στιγμή κάλεσε το Ανώτατο Δικαστήριο να παρέμβει για να σταματήσουν οι «καταχρήσεις» των κυβερνητών των πολιτειών σχετικά με την επιβολή lockdown που περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα.
Lockdown στην Χιλή
Και ενώ στη Βραζιλία ο πρόεδρος Bolsonaro κυνηγά τους κυβερνήτες για την επιβολή lockdown, στην Χιλή η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε επιπλέον 24 δήμους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας Σαντιάγο, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Ήδη, 28 δήμοι τέθηκαν σε lockdown, οι 9 στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο αριθμός των μολύνσεων που παραμένει ανησυχητικά υψηλός το τελευταίο διάστημα και αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της πληρότητας των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).
Πάντως, η Χιλή παρουσιάζει τους καλύτερους ρυθμούς εμβολιασμού σε όλη τη Λατινική Αμερική, καθώς μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί πάνω από 5 εκατομμύρια πολίτες, εκ των οποίων τα 2 εκατομμύρια έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων.
Η Χιλή μετρά συνολικά 21.988 νεκρούς επί συνόλου 911.469 μολύνσεων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών