γράφει : Νίκος Θεοδωρόπουλος
Με την αγωνία της επόμενης ημέρας οι έμποροι ανεβάζουν τα ρολά των καταστημάτων και με το φόβο να τους ζητηθεί από την κυβέρνηση να τα κατεβάσουν εξαιτίας αύξησης των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.
Στο ενδεχόμενο να χαθούν οι εορτές του Πάσχα ο εμπορικός κόσμος θα βρεθεί σε απόγνωση και αναμένεται να αντιδράσουν με κάθε νόμιμο τρόπο.
Ορισμένοι ανώνυμοι βιοπαλαιστές του εμπορίου λένε θα πάρουν το … όπλο τους υπονοώντας ότι θα βρίσκονται ένα βήμα πριν το τέλος της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, όταν μάλιστα οι χορηγίες της κυβέρνησης δεν μπορούν να καλύψουν τις οικονομικές ανάγκες μιας επιχείρησης.
Οι εμπορικές επιχειρήσεις και γενικότερα του λιανεμπορίου δεν συγκαταλέγονται σε αυτές που θα λάβουν οικονομική ενίσχυση με κεφάλαιο κίνησης , όπως ανακοινώθηκε για την εστίαση και αναμένεται να ακολουθήσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις.
Πάντως στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών αναζητείται κονδύλι ανακούφισης για τους εμπόρους αλλά μέχρι σήμερα παραμένει ζητούμενο.
Το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων γίνεται με περιορισμούς που πλήττει τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες του λιανεμπορίου καθώς το όριο των καταναλωτών που μπορεί να εισέλθει στο κατάστημα δεν μπορεί να ξεπερνά τα 20 άτομα ανεξάρτητα από τα διαθέσιμα τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος.
Βροχή πέφτουν τα ραντεβού των καταναλωτών.
Οι ηλεκτρονικές ιστοσελίδες των επιχειρήσεων προαναγγέλλουν ότι θα είναι ανοικτά.
Οι καταναλωτές θα μπορούν να αξιοποιήσουν το Click Away και το Click Inside. Ψώνια με τηλεφωνικό ραντεβού ή με γνωστοποίηση στην ιστοσελίδα της εταιρείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ραντεβού τρέχουν με …1000 στις ιστοσελίδες των επιχειρήσεων υποδηλώνοντας την ανάγκη τους να κάνουν αγορές ενόψει και του ΠΆΣΧΑ.
Ανοίγουν την Άνοιξη με χειμερινά
Τα καταστήματα της ένδυσης και υπόδησης βρίσκονται με χειμερινό εμπόρευμα στις προθήκες των καταστημάτων τους ελπίζοντας να δώσουν μερικά κομμάτια για όσους θέλουν να αγοράσουν χειμωνιατικα ενώ να σημειωθεί χάθηκε οι εκπτώσεις του Χειμώνα παρά την παράταση κατά ένα μήνα που έδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αφού παρέμειναν κλειστά και τον Μάρτιο.
Οι επώνυμες αλυσίδες χάρη στην οικονομική ευρωστία τους έχουν λιγότερα προβλήματα και μπορούν εύκολα να βάλουν καινούργιο εμπόρευμα στα καταστήματά τους.
Αρκετές επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να προμηθευτούν από την Κίνα αφού οι αντίστοιχες παραγγελίες γίνονται μόνο τοις μετρητοίς.
ΕΣΕΕ: Τι άλλαξε σε 24 ώρες για Θεσσαλονίκη Πάτρα και Κοζάνη;
Αυτό που ενόχλησε περισσότερο τους εμπόρους είναι με την απρόσμενη απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτρέπει το άνοιγμα των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη , στην Αχαΐα και στη Κοζάνη.
Η ΕΣΕΕ με ανακοίνωση της διερωτάται «Τι άλλαξε στην πορεία της πανδημίας στις συγκεκριμένες περιοχές, το οποίο δεν μπορούσαν την περασμένη Τετάρτη να εντοπίσουν ή να διαβλέψουν οι ειδικοί εμπειρογνώμονες;
Γιατί δημιουργούν φρούδες ελπίδες και υποβάλλουν σε «σκωτσέζικο ντους» τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους τους που έχουν «γονατίσει» κυριολεκτικά ύστερα από το πεντάμηνο, σκληρό lockdown;
Τι θα γίνει με το τεράστιο στοκ από απούλητο εμπόρευμα, συν το καινούριο που προμηθεύτηκαν με αιματηρές θυσίες, ενόψει του ανοίγματος που ακυρώθηκε;
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών