Ανοικτά είναι όλα τα ενδεχόμενα με το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης το 2022 με την κυβέρνηση να ανοίγει παράθυρο ευρύτερης εφαρμογής του μέτρου σε συνάρτηση πάντα με τα περιθώρια αντοχών του προϋπολογισμού.
Αν υπάρξει παράταση του φετινού μοντέλου για την εισφορά αλληλεγγύης και το 2022, όπως έχει προαναγγελθεί, πάνω από 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα διατηρήσουν τις ελαφρύνσεις.
Ειδικότερα οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα συνεχίσουν να έχουν αυξημένες αποδοχές αφού το όφελος για έναν μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ ανέρχεται σε 426 ευρώ.
Επίσης μισθωτός με εισόδημα 30.000 ευρώ κερδίζει 676 ευρώ ενώ για ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ το ετήσιο όφελος για τον φορολογούμενο φθάνει τα 1.326 ευρώ.
Ανάλογες αυξήσεις αποδοχών θα έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι σε περίπτωση που ενταχθούν στο μέτρο.
Το στίγμα που δίνεται από το οικονομικό επιτελείο είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να επαναφέρει την ατζέντα των προεκλογικών της δεσμεύσεων που έχουν μπει στο συρτάρι λόγω της υγειονομικής κρίσης, χωρίς όμως να μπαίνει σε κίνδυνο η μακροπρόθεσμη δημοσιονομική πειθαρχία στην οποία δίνουν έμφαση οι αγορές.
To Πρόγραμμα Σταθερότητας
Οι σχεδιασμοί αρχίζουν να διαμορφώνονται, ενόψει της κατάθεσης Προγράμματος Σταθερότητας τις επόμενες ημέρες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025 που θα ακολουθήσει αμέσως μετά.
Με τα δυο αυτά προγράμματα η ελληνική πλευρά θα ενημερώνει τους θεσμούς, τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων και με ένα συγκεκριμένο ποσό, για τις επόμενες κινήσεις της.
Ωστόσο, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο και αφού θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα αλλά και με τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Η υγειονομική κρίση έχει παγώσει ανειλημμένες υποχρεώσεις της Αθήνας από την ενισχυμένη εποπτεία που θα αποκαλυφθούν όταν καθίσει η σκόνη από τον κορονοϊό και τότε θα ξεκινήσουν οι συμπληγάδες για τη χώρα.
Γνωρίζοντας τον εφιάλτη της δημοσιονομικής προσαρμογής που καραδοκεί, στο οικονομικό επιτελείο δεν επιθυμούν να «ξεχειλώσουν» τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους με ελαφρύνσεις που θα αποτελέσουν τα επόμενα μελλοντικά φορολογικά βάρη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Ετσι, θα υπάρξουν μειώσεις φόρων το 2022, αλλά, σύμφωνα με αρμόδια πηγή, αυτές θα είναι στοχευμένες και με γνώμονα ότι θα συμβάλουν στην τόνωση της ανάπτυξης, η οποία φέτος θα είναι αναιμική.
Σχετικά με τις άμεσες κινήσεις στο φορολογικό πεδίο το οικονομικό επιτελείο αφού συζητήσει το θέμα με τους θεσμούς την επόμενη εβδομάδα ( Τρίτη και Τετάρτη, 20 και 21 Απριλίου αντίστοιχα) θα ανακοινώσει τις τελικές παρεμβάσεις στη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 που θα δηλωθούν φέτος στην εφορία.
Ειδικότερα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για:
- Τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και την επιβολή πέναλτι φόρου 22% σε όσους δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα.
- Τα τεκμήρια διαβίωσης κυρίως για κατοικίες και αυτοκίνητα που «απειλούν» τους φορολογούμενους οι οποίοι είχαν μείωση εισοδημάτων λόγω της υγειονομικής κρίσης
- Τον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Η άσκηση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές προχωράει αλλά σύμφωνα με πληροφορίες οι νέες τιμές θα ενεργοποιηθούν το 2022, πράγμα που σημαίνει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες.
- Τις φορολογικές δηλώσεις όπου η πλατφόρμα για την υποβολή τους προγραμματίζεται να ανοίξει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαϊου και ο φόρος εισοδήματος να πληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία το Φεβρουάριο του 2022. Δεν αποκλείεται να δοθεί και φέτος η δυνατότητα καταβολής δύο δόσεων μαζί τον Αύγουστο και να αυξηθεί το ποσοστό της έκπτωσης για εφάπαξ εξόφληση του φόρου.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών