Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε τις προσφυγές κατά του Ταμείου Ανάκαμψης
Ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε τις προσφυγές κατά του σχεδίου.
Το νομοσχέδιο συμμετοχής της Γερμανίας στο Ταμείο Ανάκαμψης είχε ψηφιστεί στα τέλη Μαρτίου από τη γερμανική βουλή με τις ψήφους των κυβερνητικών κομμάτων και μία ημέρα μετά εγκρίθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο των Κρατιδίων. Ωστόσο, στη συνέχεια κατατέθηκαν σειρά αγωγών στην Καρλσρούη.
Οι επικριτές της γερμανικής συμμετοχής στο Ταμείο Ανάκαμψης εκφράζουν τον φόβο ότι τα οικονομικά αδύναμα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψουν τα δάνειά τους στο Ταμείο με συνέπεια να πρέπει να αναλάβουν τα χρέη τους τα οικονομικά ισχυρότερα κράτη.
Σε αυτή την περίπτωση -σύμφωνα με τους επικριτές του Σχεδίου Ανάκαμψης- η Γερμανία θα αναλάμβανε οικονομικές υποχρεώσεις ακαθόριστου ύψους, ενδεχομένως πάρα πολύ υψηλές. Κατά αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για μια «Ένωση Χρεών», όπου το ένα κράτος θα είναι υπεύθυνο για τα χρέη του άλλου.
Το σκεπτικό
«Ισχύουν όρια σχετικά με τον όγκο, τη διάρκεια και τον σκοπό του δανεισμού για τον οποίο έχει εξουσιοδοτηθεί η Κομισιόν, καθώς και για τις πιθανές υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η Γερμανία» αποφάνθηκε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας.
«Επιπλέον, τα εν λόγω κεφάλαια θα διατεθούν αποκλειστικά για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης covid-19» αναφέρει επίσης.
Στην απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Γερμανίας τονίζεται ότι η απόφαση των 27 κρατών-μελών τον Ιούλιο είναι προσωρινής φύσης.
Σημειώνεται ότι η εν λόγω απόφαση επιτρέπει στη Γερμανία να ολοκληρώσει τα απαραίτητα βήματα ώστε να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις.
Το πρόγραμμα δανεισμού
Για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, η Κομισιόν θα δανείζεται περίπου 150 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2026. Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν θα γίνει ο μεγαλύτερος εκδότης ομολόγων σε ευρώ.
Η χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, που προβλέπει ένα ποσό 750 δισ. ευρώ σε τιμές του 2018 αλλά 800 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές, θα γίνεται μέσω δημοπρασιών και κοινοπρακτικών εκδόσεων ομολόγων που θα επιτρέπουν τις τακτικές εκταμιεύσεις χρημάτων στις χώρες της ΕΕ, μόλις αυτές ολοκληρώνουν τα συμφωνηθέντα έργα και μεταρρυθμίσεις.
Η Κομισιόν θα εκδίδει ομόλογα με διάρκεια 3, 5, 7, 10, 15, 20, 25 και 30 ετών καθώς και έντοκα γραμμάτια με διάρκεια μικρότερη από ένα έτος.
Ο δανεισμός της Επιτροπής θα αρχίσει μόλις η απόφαση για τους ίδιους πόρους επικυρωθεί από τα κοινοβούλια και των 27 χωρών της ΕΕ. Πρόκειται για τον νόμο που αυξάνει τις εγγυήσεις από τις χώρες της ΕΕ στον προϋπολογισμό της ΕΕ στο 2% του Aκαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (GNI) έως το 2058 από 1,4%.
Η επικύρωση του νόμου είναι αναγκαία, επειδή η εγγύηση του προϋπολογισμού της ΕΕ θα επιτρέψει στην ΕΕ να δανείζεται με τα χαμηλότερα δυνατά επιτόκια στην αγορά.
Η εγγύηση θα λειτουργεί ως δίχτυ ασφάλειας, καθώς η αποπληρωμή των δανείων πρόκειται να γίνει με νέους φόρους που πρέπει να συμφωνήσει η ΕΕ τα επόμενα χρόνια αντί μέσω των εθνικών προϋπολογισμών.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών