Παρόλο που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα από τα υψηλότερα επιδημιολογικά φορτία σε σχέση με τον πληθυσμό της στην Ευρώπη, η Γαλλία ανακοίνωσε τη στρατηγική εξόδου από το lockdown, που προβλέπει πλήρες άνοιγμα έως τις 30 Ιουνίου (εκτός από τα νυχτερινά κέντρα).
Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αρχίζουν ήδη να επιστρέφουν στα σχολεία τη Δευτέρα (3/5).
Η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, εμπορικά καταστήματα και πολιτιστικοί χώροι θα ανοίξουν εκ νέου στα μέσα Μαΐου με υγειονομικά πρωτόκολλα.
Από τις αρχές Ιουνίου, τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα διέπουν την είσοδο σε μεγαλύτερες εκδηλώσεις.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας - αυτή τη στιγμή ορίζεται στις 7 μμ - ωθείται σταδιακά αργότερα πριν εκπνεύσει στις 30 Ιουνίου.
Ανοίγουν Γαλλία και Ιταλία
Με το Ηνωμένο Βασίλειο να ξανανοίγει τις δραστηριότητές του μετά από μια πολύ επιτυχημένη εμβολιαστική εκστρατεία, και η Γαλλία επιδιώκει να επιστρέψει στην κανονικότητα.
Η Ιταλία, η οποία όπως η Γαλλία βρίσκεται σε φάση ύφεσης της πανδημίας, άνοιξε την εστίαση σε εξωτερικούς χώρους στα ¾ των περιοχών της με απαγόρευση κυκλοφορίας στις 10 το βράδυ.
Προηγουμένως, ακόμη και σε περιοχές που θεωρούνται χαμηλού κινδύνου, τα εστιατόρια έπρεπε να κλείσουν στις 6 μ.μ.\Οι πολιτιστικοί χώροι άνοιξαν ξανά ταυτόχρονα με χωρητικότητα 50%, ενώ οι αθλητικοί χώροι και τα λούνα παρκ θα ξεκινήσουν να λειτουργούν αργά από την 1η Ιουλίου.
Διστακτική η Γερμανία
Αυτήν τη στιγμή η Ισπανία και η Γερμανία βλέπουν πως ο αριθμός των κρουσμάτων βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης.
Ενώ η Γερμανία δεν έχει ορίσει μια άλλη ολοκληρωμένη στρατηγική ανοίγματος μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια στις αρχές Μαρτίου, η Ισπανία έθεσε ένα νέο ορόσημο την 30η Ιουνίου για ένα νέο άνοιγμα, αλλά θα επιμείνει στη μέθοδο να επιτρέψει στις περιφέρειες να αποφασίσουν τις λεπτομέρειες για την ημερομηνία.=
Παρόμοιο με το ιταλικό σχέδιο, αλλά σε αντίθεση με τις αποφάσεις της Γαλλίας, τα σχολεία θα παραμείνουν ως επί το πλείστον κλειστά στην Ισπανία έως το φθινόπωρο.
Καταστροφικό είναι δεύτερο κύμα της Ινδίας.
Όπως αναφέρει λεπτομερώς η Statista, σύμφωνα με τους αριθμούς του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία βίωσαν τα τρίτα κύματά τους στις αρχές του έτους και σύντομα διαδοχικά με τα δεύτερα κύματα της πτώσης.
Ενώ η μάχη του Ηνωμένου Βασιλείου με την παραλλαγή B117 και η επακόλουθη επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού επέφεραν ένα αρκετά καλό αποτέλεσμα η κατάσταση στις υπόλοιπες μεγάλες χώρες της Ευρώπης δείχνει πιο περίπλοκη.
Η Γαλλία ήταν μια από τις πρώτες στην Ευρώπη που εφάρμοσε ένα δεύτερο lockdown στα τέλη Οκτωβρίου, αλλά ήταν πιο διστακτική κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος.
Η χώρα έκλεισε για τρίτη φορά από τα μέσα Μαρτίου.
Το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε lockdown για δεύτερη και τρίτη φορά, μία φορά το φθινόπωρο και μία φορά στις αρχές του 2021.
Η Γερμανία πέρασε από τα δύο κύματα της πανδημίας χωρίς να εξέλθει ποτέ από το δεύτερο lockdown το οποίο ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου, αλλά έγινε πιο αυστηρό στις 16 Δεκεμβρίου.
Η Ιταλία, όπως και η Ισπανία, συνέχισε να βασίζεται σε ένα περιφερειακό σύστημα lockdown.
Προειδοποίηση ΠΟΥ στην Ευρώπη: Μην χαλαρώσετε άμεσα
Να μην χαλαρώσει άμεσα τα περιοριστικά μέτρα καλεί την Ευρώπη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος την προειδοποιεί ότι «μια κατάσταση αντίστοιχη με αυτήν στην Ινδία ενδέχεται να εμφανιστεί οπουδήποτε».
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, «η τεράστια υγειονομική κρίση που διέρχεται η Ινδία ίσως να οφείλεται στο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που πρωτοεντοπίστηκε στη χώρα, αλλά και σε άλλους παράγοντες, όπως η μη τήρηση των υγειονομικών κανόνων».
«Είναι πάντα τεράστια πρόκληση για τις χώρες όπου έχουν χαλαρώσει τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπου πραγματοποιούνται μαζικές συναθροίσεις, όπου υπάρχουν πιο μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη και όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι μικρή, όλα αυτά μπορεί να δημιουργήσουν την τέλεια καταιγίδα» ανέφερε ο Hans Kluge, διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.
Πάντως, ο Kluge υποστήριξε πως στις περίπου 50 χώρες που εξετάζει ο ΠΟΥ Ευρώπης «τα ατομικά και συλλογικά μέτρα δημόσιας υγείας και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης παραμένουν καθοριστικοί παράγοντες για την ανάσχεση της πανδημίας, την ώρα που ο αριθμός των νέων μολύνσεων στην περιοχή μειώνεται με σημαντικό ρυθμό για πρώτη φορά εδώ και δύο μήνες».
Εν τω μεταξύ, η Γαλλία ανακοίνωσε πως από τα μέσα Μαΐου αναμένεται να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα και την απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες.
Η επιδημία με μια ματιά:
• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 152.209.709 και οι νεκροί 3.192.852
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 32.392.665 κρούσματα και 576.722 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 19.557.457
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 406.437 και τρίτη σε κρούσματα με 14.725.975
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 217.168 και τέταρτη η Ινδία με 215.542
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.703.505
• Πέμπτη η Τουρκία με 4.849.408 και έκτη η Ρωσία με 4.759.902
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.434.159 και όγδοη η Ιταλία με 4.035.617
• Ένατη η Ισπανία με 3.524.077 και δέκατη η Γερμανία με 3.423.900
Ινδία: Νέο τραγικό ρεκόρ 3.689 θανάτων σε 24 ώρες
Ξεπέρασαν τα 19,5 εκατομμύρια οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στην Ινδία, όπου τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 392.488 νέα κρούσματα, αριθμός ελαφρά μειωμένος σε σχέση με το παγκόσμιο ρεκόρ της προηγουμένης, όταν διαγνώστηκαν σχεδόν 402.000.
Παράλληλα, το προηγούμενο 24ωρο κατέληξαν 3.689 ασθενείς με την COVID-19, που αποτελεί νέο τραγικό ρεκόρ, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 215.542 νεκρούς.
Η πρωτεύουσα, η οποία συγκαταλέγεται στις εστίες της πανδημίας, κατέγραψε 25.219 κρούσματα και 412 θανάτους το προηγούμενο 24ωρο.
Στην περίπτωση που ο αριθμός των θυμάτων συνεχίσει να αυξάνεται με αυτόν τον ρυθμό, τότε η Ινδία θα ξεπεράσει σύντομα το Μεξικό και θα βρεθεί στην τρίτη θέση της μακάβριας παγκόσμιας κατάταξης.
Πάντως, οι ειδικοί θεωρούν τα επίσημα δεδομένα υποτιμημένα.
Πλέον, τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 3,3 εκατομμύρια.
Πάντως, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ν. Modi αποκλείει το ενδεχόμενο να επιβάλλει εθνικό lockdown για να μειωθούν τα κρούσματα, ενώ στο Νέο Δελχί έχει επιβληθεί εβδομαδιαίο lockdown ως την 3η Μαΐου.
Εν μέσω υγειονομικής κρίσης, πέντε ομόσπονδα κράτη άρχισαν σήμερα τη διαδικασία καταμέτρησης των τοπικών εκλογών που διεξήχθησαν τον Μάρτιο και στις αρχές Απριλίου, όταν είχε ήδη αρχίσει να πλήττει την Ινδία το δεύτερο, σαρωτικό κύμα της πανδημίας. Τα αποτελέσματα των εκλογών - στην Ασάμ, στη Δυτική Βεγγάλη, στο Ταμίλ Ναντού, στην Κεράλα και στο Πούντουτσερι - χαρακτηρίζονται από ορισμένους αναλυτές μίνι-δημοψήφισμα για την αντιμετώπιση της επιδημίας από τον Ν. Modi και την κυβέρνηση του κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP, σκληρή δεξιά).
Στο μεταξύ, στις 1/5 η εκστρατεία ανοσοποίησης διευρύνθηκε, συμπεριλαμβάνει πλέον όλο τον πληθυσμό άνω των 18 ετών, όμως οι αρχές σε πολλά ομόσπονδα κράτη τονίζουν πως δεν διαθέτουν επαρκείς ποσότητες δόσεων εμβολίων για να καλυφθούν οι ανάγκες των 600 εκατομμυρίων δικαιούχων.
Μέχρι τώρα έχουν χορηγηθεί στη χώρα πάνω από 156 εκατ. δόσεις εμβολίων.
Σχόλια αναγνωστών