Σε ρόλο «μετάδοσης» της αλήθειας… η Gravity
Το νέο επιχειρηματικό μοντέλο σε συνδυασμό με τις αλλαγές που προωθούνται στον τρόπο σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου (έκτακτη Γενική Συνέλευση 20 Μάϊου) προκαλούν, όπως θα δούμε, και πολιτικές αντιδράσεις.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Bankingnews, η διοίκηση εισηγήθηκε προς το διοικητικό συμβούλιο την σύσταση εταιρείας Συμμετοχών κάτω από την οποία θα λειτουργούν εφεξής όλες οι θυγατρικές εταιρείες, δηλαδή ΕΚΟ, Ασπροφώς, διυλιστήρια, Ανανεώσιμες Πηγές κλπ.
Η πρόταση της διοίκησης είναι η εταιρεία συμμετοχών να αναλάβει την προμήθεια αργού πετρελαίου, το trading καθώς και την χρηματοδότηση των θυγατρικών εταιρειών.
Στη συνέχεια, οι θυγατρικές εταιρείες - που ασχολούνται με την διύλιση και την παραγωγή - θα παραλαμβάνουν τις πρώτες ύλες ( αργό πετρέλαιο ) από την εταιρεία συμμετοχών και θα παράγουν τα τελικά προϊόντα λειτουργώντας ως μονάδες φασόν για την μητρική εταιρεία.
Σ ότι αφορά την έδρα της εταιρείας Συμμετοχών προτείνεται αυτή να μεταφερθεί σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (λ.χ Ελβετία – Αυστρία).
Υπενθυμίζεται ότι, οι προμήθειες αργού πετρελαίου ανέρχονται ετησίως σε 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές των εργαζομένων.
Ανησυχίες
Οι προαναφερόμενες αλλαγές προκαλούν εύλογες ανησυχίες μεταξύ των εργαζομένων δεδομένου ότι, υπάρχει η σύμβαση του Δημοσίου με την Paneuropean Holdings (όμιλος Λάτση) η οποία ορίζει την σχέση των δυο μετόχων.
Περαιτέρω, το άρθρο 20 – που βρίσκεται υπο τροποποίηση – προβλέπει ότι, το Δημόσιο έχει το δικαίωμα ορισμού επτά μελών από τα δεκατρία, εφόσον διατηρεί αμέσως ή εμμέσως δια του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) το 35% των μετοχών των ΕΛ. ΠΕ ( σ.σ Paneuropean 45,47%, TΑΙΠΕΔ 35,47% )
Αλλαγές στην εκπροσώπηση του Δημοσίου ; με έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων
Σε ανακοίνωση τους προς το Χρηματιστήριο, τα Ελληνικά Πετρέλαια ανακοίνωσαν την σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης με - αντικείμενο την τροποποίηση άρθρων του καταστατικού της εταιρείας.
Ειδικότερα προτείνονται αλλαγές στα εξής άρθρα: ( άρθρο 4 σκοπός – άρθρο 6 αυξηση μετοχικού κεφαλαίου – άρθρο 7 μετοχές – άρθρο 9 αρμοδιότητες Γενικής Συνέλευσης – άρθρο 10 Σύγκληση Γενικής Συνέλευσης- άρθρο 13 Συνήθης απαρτία, πλειοψηφία – άρθρο 17 έγκριση Συνολικής Διαχείρισης απαλλαγή ελεγκτών- άρθρο 19 Διοικητικό Συμβούλιο – άρθρο 20 εκλογή, σύνθεση, αντικατάσταση μελών Διοικητικού Συμβουλίου- άρθρο 21 εκπροσώπηση μετόχων μειοψηφίας- άρθρο 22 Λειτουργία μελών διοικητικού συμβουλίου – άρθρο 23 ευθύνη μελών – άρθρο 24 απαγόρευση ανταγωνισμού – άρθρο 26 ετήσια χρήση – άρθρο 29 εκκαθάριση – άρθρο 30.
Ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ
Εν τω μεταξύ, η απόφαση της διοίκησης να προχωρήσει σε έκτακτη Γενική συνέλευση των μετοχών με αντικείμενο εκτεταμένες αλλαγές στο καταστατικό της εταιρείας όπως λ.χ άρθρο 20 εκλογή, σύνθεση, αντικατάσταση μελών του διοικητικού συμβουλίου, έχει προκαλέσει
ακόμα και πολιτικές αντιδράσεις, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής ( Βουλευτές κ.κ Γ. Αρβανιτίδης, Γ. Μουλικιώτης ) επιχειρείται “απεμπόληση των δικαιωμάτων του Δημοσίου και των εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια
Η ανακοίνωση τους έχει ως εξής: “Η κυβέρνηση με πρόσχημα τις αναγκαίες αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση των ΑΕ για την προώθηση της ισότητας των φύλων στην διοίκησή τους (ν.4706 /2020) προωθεί από το «παράθυρο» συνολικότερες αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΛ.ΠΕ. ΑΕ.Συγκεκριμένα, ενώ το Καταστατικό της εταιρείας προβλέπει τον ορισμό του 13μελούς Διοικητικού Συμβουλίου με επιμερισμό των μελών του ανάμεσα στο Δημόσιο, τους Μετόχους (μεγάλους και μικρότερους) και τους Εργαζομένους, με αναφορά σε συγκεκριμένους αριθμούς αντίστοιχα (7-2-2-2), προωθείται η κατάργηση αυτής της πρόνοιας προκειμένου να μπορούν να επιλέγονται τα μέλη του νέου 11μελούς Δ.Σ. ενιαία, χωρίς διασφάλιση των δικαιωμάτων του Δημοσίου και των Εργαζομένων, σε μια σημαντική επιχείρηση όπως τα ΕΛ.ΠΕ. ΑΕ.
Και όλα αυτά, στο όνομα της… προσαρμογής της εταιρείας στη νέα νομοθεσία.
Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι τόσο στα ΕΛ.ΠΕ. όσο και σε οποιαδήποτε άλλη ΑΕ του Δημοσίου επιχειρηθεί κάτι τέτοιο θα μας βρει αντίθετους και αντιμέτωπους.
Υπάρχουν τρόποι να διασφαλιστεί τόσο η ισότητα των φύλων στην εταιρική διακυβέρνηση, όσο και τα δικαιώματα του Δημοσίου και των Εργαζομένων χωρίς τις μηχανορραφίες που σχεδιάζουν ορισμένοι…
Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών