Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα ανέβει προσωρινά πάνω από τον στόχο του 2% προς το τέλος του 2021 ωθούμενος κυρίως από τις εξελίξεις στις τιμές των εμπορευμάτων, επισημαίνει ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey
Η εξέλιξη του πληθωρισμού ενδέχεται να είναι «λίγο ανώμαλη» φέτος (σ.σ. δηλαδή να καταγράψει σημαντικές διακυμάνσεις) αλλά σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα δεν υπάρχει λόγος πανικού, επισημαίνει ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England – BoE) Andrew Bailey, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, την Πέμπτη 6 Μαΐου 2021.
Οι εν λόγω δηλώσεις έγιναν λίγο μετά την αναβάθμιση της προοπτικής για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου από την κεντρική τράπεζα της χώρας.
Σύμφωνα με τη νέα πρόβελεψη αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ 7,25% φέτος, ελαφρώς ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών και από μια προηγούμενη εκτίμηση της τάξεως του 5%.
Θετικό πλαίσιο
Η συγκριτικά ταχεία εξέλιξη του προγράμματος των εμβολιασμών και η μείωση των νέων κρουσμάτων Covid- 19 σε εθνικό επίπεδο σε συνδυασμό με τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα οδήγησαν την κεντρική τράπεζα να αναθεωρήσει ανοδικά την πρόβλεψή της για ανάπτυξη το 2021.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η BOE δήλωσε ότι αναμένει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα ανέβει προσωρινά πάνω από τον στόχο του 2% προς το τέλος του τρέχοντος έτους, κυρίως ωθούμενος από τις εξελίξεις στις τιμές των εμπορευμάτων.
Βασικά αποτελέσματα
«Πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή η ασκούμενη νομισματική πολιτική είναι η κατάλληλη.
Στην πρόβλεψή μας περιλαμβάνεται ισχυρή ανάκαμψη αλλά μετά αναμένεται να υπάρξει μια πιο ισορροπημένη κατάσταση», δήλωσε ο Bailey.
«Θα υπάρξει άνοδος του πληθωρισμού φέτος, επειδή θα επενεργήσουν τα λεγόμενα βασικά αποτελέσματα (base effects).
Οι τιμές της ενέργειας ήταν πολύ χαμηλές πέρυσι και αυτό φαίνεται, οπότε τα βασικά αποτελέσματα (ως προς τη διαμόρφωση του ύψους του πληθωρισμού) θα επενεργήσουν», συνέχισε.
Να σημειωθεί ότι ως μέγεθος το βασικό αποτέλεσμα σχετίζεται με τον πληθωρισμό την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, εάν ο ρυθμός πληθωρισμού ήταν πολύ χαμηλός την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ακόμη και μια μικρότερη αύξηση του Δείκτη Τιμών θα δώσει αριθμητικά ένα υψηλό ποσοστό πληθωρισμού στη τρέχουσα συγκυρία.
Στην περίπτωση μας, αυτό σχετίζεται με τα οικονομικά περιοριστικά μέτρα κατά την περίοδο της πανδημ’ίας
Εξέλιξη
«Ο πληθωρισμός θα εξελιχθεί ελαφρώς ανώμαλα φέτος με αυτή την έννοια καθώς τα βασικά αποτελέσματα θα επενεργούν κυκλικά στη διαμόρφωση του μεγέθους.
Προς το παρόν, δεν βλέπουμε στοιχεία που μας ανησυχούν ως προς το ότι αυτό το φαινόμενο θα οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό.
Αλλά θα παρακολουθήσουμε τη εξέλιξη του ΔΤΚ πολύ προσεκτικά», είπε ο Bailey.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών