«Όλοι συμφωνούν ότι το καλοκαίρι πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτα. Για μας αυτό σημαίνει όχι σε υπερβολικούς περιορισμούς κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών στις χώρες τους», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στους Έλληνες δημοσιογράφους, μεταφέροντας το κλίμα της συζήτησης αλλά και την πάγια θέση της χώρας μας για το πράσινο πιστοποιητικό κατά τη διάρκεια του δείπνου των Ευρωπαίων ηγετών στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πόρτο της Πορτογαλίας.
Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της άρσης των πατεντών των εμβολίων, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε:
«Στηρίζω, όπως είχα κάνει εξαρχής, την πρόταση για την απελευθέρωση των πνευματικών δικαιωμάτων των πατεντών, ώστε να παραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα εμβόλια για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του αναπτυσσόμενου κόσμου».
Aναφορικά με την εξέλιξη της εμβολιαστικής εκστρατείας στη χώρα μας ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ικανοποιημένος, τονίζοντας ότι «η επιτάχυνση των εμβολιασμών είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους έλεγαν ότι θα ήταν ανέφικτος στόχος ακόμη και οι 25.000 εμβολιασμοί τη μέρα».
«Περισσότερες και καλύτερες δουλειές»
Περισσότερες και καλύτερες δουλειές, λιγότερες ανισότητες, καλύτερη ποιότητα εργασίας και καλύτερες συνθήκες εργασίας είναι τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει η οικονομική ανάκαμψη, που θα ακολουθήσει την περιπέτεια της πανδημίας, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, κατά την έναρξη της δεύτερης ημέρας των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής.
"Μία ανάκαμψη η οποία θα θέσει την καταπολέμηση των διακρίσεων ως πρώτη προτεραιότητα", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»θα εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Η δήλωση του Μητσοτάκη
Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:
"Η Ελλάδα υποστήριξε, από την πρώτη στιγμή, την πρωτοβουλία της πορτογαλικής Προεδρίας να θέσει σε πολύ υψηλή προτεραιότητα την κοινωνική ατζέντα της Ευρώπης.
Προκειμένου, όμως, να μπορέσουν να εφαρμοστούν οι πρόνοιες του κοινωνικού πυλώνα οφείλει η Ευρώπη στο σύνολό της να επανέλθει σε γρήγορους ρυθμούς ανάκαμψης.
Και για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιήσουμε το συντομότερο δυνατό τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έχουμε πια στη διάθεσή μας.
Αναφέρομαι συγκεκριμένα στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», το όποιο εκτιμώ ότι θα εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Η ανάκαμψη, όμως, η οποία θα ακολουθήσει την περιπέτεια της πανδημίας, πρέπει να είναι μία ανάκαμψη με διαφορετικά χαρακτηριστικά: με περισσότερες και καλύτερες δουλειές, λιγότερες ανισότητες, καλύτερη ποιότητα εργασίας, καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Μία ανάκαμψη η οποία θα θέσει την καταπολέμηση των διακρίσεων ως πρώτη προτεραιότητα.
Και σε αυτή την προσπάθεια οικοδόμησης μιας νέας κοινωνικής Ευρώπης, η οποία δεν θα αφήσει κανέναν Ευρωπαίο πίσω, η Ελλάδα θα είναι πρωταγωνίστρια και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο".
Σχόλια αναγνωστών