Δεύτερη ημέρα ανόδου στη Wall Street
Οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στα τελευταία στοιχεία για την οικονομία και συγκεκριμένα για τη βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο, που έδειξε ότι αμερικανική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει από την κρίση του κορωνοϊού, αγνοώντας τις πληθωριστικές πιέσεις και τις χειρότερες των εκτιμήσεων λιανικές πωλήσεις.
Ο δείκτης Dow Jones καταγράφει άνοδο +0,78% και κινείται στις 34.285 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 ενισχύεται +1,41% στις 4.153 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq σημειώνει κέρδη +2,38% στις 13.306 μονάδες
Οι κλυδωνισμοί στην αμερικανική αγορά αυτή την εβδομάδα οφείλονται στην αναζωπύρωση των ανησυχιών για την πορεία του πληθωρισμού και το ενδεχόμενο η Fed να αναγκαστεί σύντομα να εγκαταλείψει την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων για να αντιμετωπίσει το ράλι των τιμών. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 4,2% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, σημειώνοντας το μεγαλύτερο άλμα από το 2008.
Αξιωματούχοι της Federal Reserve επανέλαβαν πάντως τις τελευταίες ημέρες ότι περιμένουν οι πληθωριστικές αυτές πιέσεις να είναι προσωρινές.
Ενδεικτική είναι η δήλωση της προέδρου του παραρτήματος της Fed στο Cleveland, Loretta Mester, η οποία εμφανίστηκε καθησυχαστική για τα «σημάδια» από τους μακροοικονομικούς δείκτες στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η πολιτική της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) είναι ορθή αυτή τη στιγμή.
Όπως είπε, η μεταβλητότητα κατά τη διάρκεια της περιόδου επανεκκίνησης της οικονομίας είναι φυσιολογική.
Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα επιβεβαίωσαν πάντως τις ανοδικές πιέσεις, με τις τιμές εισαγωγών να σκαρφαλώνουν 0,7% τον Απρίλιο από τον προηγούμενο μήνα.
Σε ετήσια βάση οι τιμές εκτινάχθηκαν 10,6% που αποτελεί υψηλό 10 ετών.
Απογοητευτικά τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο του 2021
Τον προηγούμενο μήνα οι λιανικές πωλήσεις είχαν πραγματοποιήσει άλμα 10,7%.
Εξαιρουμένων των πωλήσεων αυτοκινήτων, οι δομικές λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 0,8%, έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 0,6%.
Τον Μάρτιο είχαν ενισχυθεί κατά 9%.
Κατά 0,7% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2021
Κατά 0,7% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με έκθεση της Federal Reserve που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Η άνοδος υπολείπεται του αναμενόμενου 1%.
Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή ανέκαμψε κατά 16,5%, αλλά παρέμεινε 2,7% χαμηλότερα από το επίπεδο του Φεβρουαρίου 2020, που ήταν και ο μήνας πριν ξεσπάσει η πανδημία κορωνοϊού.
ΗΠΑ: Αναπάντεχη πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάιο
Χαμηλότερα κινήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Μάιο, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν διολίσθησε στις 82,8 μονάδες από 88,3 τον Απρίλιο.
Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 90 μονάδες.
Ο δείκτης τρεχουσών καταναλωτικών συνθηκών υποχώρησε στις 90,8 μονάδες από 97,2 προηγουμένως.
Μεγάλη πτώση στις 77,6 μονάδες από 82,7 κατέγραψε ο δείκτης καταναλωτικών προσδοκιών.
Εν τω μεταξύ, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε διάστημα 5 ως 10 ετών αυξήθηκαν στο 3,1% από 2,7%.
Εξαπλώνεται η ινδική παράλλαξη της covid - Προς ακύρωση οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο;
Με τους επιστήμονες ανά τον κόσμο να υποστηρίζουν πως αν και έχει περάσει ενάμιση χρόνος από την εκδήλωση της επιδημίας της covid, δεν είναι ακόμα σαφές αν ο ιός προέκυψε με φυσικό τρόπο ή εάν αποτελεί διαρροή από εργαστήριο, επικρατεί παγκόσμια ανησυχία για την εξάπλωση ανά τον κόσμο της ινδικής παράλλαξης του ιού.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η ινδική παράλλαξη είναι όντως πιο μεταδοτική σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του ιού, αλλά ακόμα δεν μπορούν να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα για το εάν είναι πιο θανατηφόρα σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις καθώς και για τα κατά πόσο τα υπάρχοντα εμβόλια την καλύπτουν.
Ήδη στη Μ. Βρετανία καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων λόγω της ινδικής παράλλαξης, με τον πρωθυπουργό Boris Johnson να εμφανίζεται ανήσυχος ενόψει και του νέου ανοίγματος στις 17/5 και με τις βρετανικές αρχές να δηλώνουν έτοιμες να αναπροσαρμόσουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα έτσι ώστε να εμβολιαστούν πολίτες που βρίσκονται σε περιοχές με αυξημένα κρούσματα της ινδικής παράλλαξης.
Και ενώ στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε πως όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες και να τηρούν τις κοινωνικές αποστάσεις στους εξωτερικούς χώρους, στην Ιαπωνία διατυπώνονται έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι εφικτό τελικά να πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο τον ερχόμενο Ιούλιο.
Θετικό κλίμα στις ευρωαγορές
Ανέκαμψαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά από μία δύσκολη εβδομάδα για τις διεθνείς αγορές, λόγω της ανησυχίας για την αύξηση του πληθωρισμού.
Οι παγκόσμιες αγορές κλονίστηκαν αυτή την εβδομάδα μετά από το ράλι στις τιμές των εμπορευμάτων, καθώς και την αύξηση του αμερικανικού πληθωρισμού που εγείρει φόβους για αύξηση των επιτοκίων.
Η ανησυχία σχετικά με την ινδική παραλλαγή κορωνοϊού συνεχίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και η πρόοδος του εμβολιασμού δείχνει ότι ο χάρτης πορείας για τη χαλάρωση του lockdown πιθανότατα θα παραμείνει σε ισχύ, σύμφωνα με τον υπουργό εμβολίων του Ηνωμένου Βασιλείου Nadhim Zahawi.
Στο ταμπλό, η ιταλική Banco BPM σημειώνει άνοδο 2,2%, καθώς η Deutsche Bank αναβάθμισε τη σύσταση σε «buy».
Ο γαλλικός όμιλος τροφίμων Danone υποχώρησε 1,8%, αφού η Goldman Sachs την υποβάθμισε σε «sell».
Άλμα στις αγορές της Ασίας
Μετά την τριήμερη πτώση που προκάλεσαν οι ανησυχίες για πιθανή αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, λόγω της ανόδου στον πληθωρισμό, τελικά οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, κατάφεραν να καθησυχάσουν τους επενδυτές.
Οι αγορές της Ασίας ανέκαμψαν, με τον δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο να ενισχύεται 2,3%.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +1,1% στις 3.892 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +2,3%, στις 28.084 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε +1,1% στις 28.027 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύθηκε +1,7% στις 3.490 μονάδες.
Στο αντίποδα, ο Sensex σημείωνε οριακή μεταβολή -0,02% στις 48.683 μονάδες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών